Home » , » "Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17", Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση

"Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17", Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 | 10:56 μ.μ.

Της Ε. Χ.

"Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ’ αλλάξουν κι αυτά μαζί μ’ ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού".

Ένας επιθανάτιος ρόγχος, ο ήχος του αίματος την ώρα που ξεψυχά το σώμα, εκείνη την ώρα που η ζωή περνά από μπροστά σου σαν ταινία και θέλεις να κρατηθείς, να ζήσεις μια στάλα ακόμα. Με αυτή την ύστατη στιγμή την σύντομης ζωής της Επονίτισσας Αθήνας Χατζηεσμέρ της 17χρονης προσφυγοπούλας από την Ιωνία που έζησε και αγωνίστηκε για τη λευτεριά από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους στις παράγκες του Ταύρου στην περιοχή των "Νέων Σφαγείων" και τελικά εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής αφού πρώτα βασανίστηκε άγρια στα μπουντρούμια της Γκεστάπο, ξεκινά η παράσταση "Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17" στο Θέατρο επί Κολωνώ, στη σκηνή black box.

Η παράσταση ένας καθηλωτικός μονόλογος συνοδευόμενος από την πρωτότυπη  μουσική του Ισιδώρου Πάτερου που παίζει ζωντανά επί σκηνής αποτελεί φόρος τιμής στον αγωνιζόμενο λαό που πλήρωσε με το αίμα του το τίμημα της ελευθερίας.

Η νεαρή ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη ενσαρκώνει με εξαιρετικά δυνατό και άμεσο τρόπο όλες και όλους τους νέους ανθρώπους των λαϊκών γειτονιών που αψήφησαν τον θάνατο και πάλεψαν τον φασισμό με όλη τους την ψυχή, πριν ακόμα προλάβουν να νιώσουν τις χαρές της ζωής, την λαχτάρα του έρωτα.

Πραγματικά η παράσταση αποτελεί ένα ταξίδι στη Αθήνα του 44, στην Αθήνα της αντίστασης, των μεγάλων απεργιών του 42, την Αθήνα που δεν έχει ανάγκη από ήρωες, από τέλειους ανθρώπους, από τον βιτρούβιο άνθρωπο.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger