Home » , » Το "φαινόμενο", ο Σκουρλέτης και οι αερολογίες του

Το "φαινόμενο", ο Σκουρλέτης και οι αερολογίες του

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 | 4:22 μ.μ.



Με τον παραπάνω χάρτη που κυκλοφόρησε σήμερα και μας δείχνει τις εκατοντάδες πυρκαγιών που υπάρχουν αυτές τις μέρες σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης  επιβεβαιώνεται απόλυτα  η χθεσινή μας ανάρτηση έγραφε μεταξύ άλλων:

Δεν είναι η «ανικανότητα» του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ. 

Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ανάλογη τακτική ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στον καπιταλισμό. Ρίχτε μια ματιά στην ειδησεογραφία και θα διαπιστώσετε ότι τεράστιες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια με πολλά ανθρώπινα θύματα είχαμε σε δεκάδες καπιταλιστικά κράτη ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, η Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία κ.α. Δεν μπορούσαν αυτά τα κράτη να δημιουργήσουν υποδομές ώστε να αντιδρούν αποτελεσματικά την εκδήλωση πυρκαγιών; Φυσικά και μπορούσαν. Ο καπιταλισμός όμως άλλα επιτάσσει. Τα πάντα να αντιμετωπίζονται σαν πηγή αποκόμισης κέρδους. Είτε αυτά είναι έμψυχο υλικό είτε περιβάλλον.

Αλλού θα σταθούμε όμως σ’ αυτό το κείμενο. Στις αερολογίες και στην προσπάθεια που έκανε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο ο  υπουργός Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Προσπερνάμε την εκτίμησή του ότι στο θέμα των πυρκαγιών υπήρξαν ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση που αντιμετώπισαν το γεγονός με ανευθυνότητα, κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, καθώς και τις βολές που εξαπέλυσε στην Ν.Δ.

Για να δούμε μερικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού:

«Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνεται στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στις άλλες χώρες της Μεσογείου και κυρίως στην Πορτογαλία». Σωστά όσον αφορά ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ξεχνάει όμως να μας πει ότι αυτό δεν είναι ένα καιρικό φαινόμενο. Το δημιουργεί το καπιταλιστικό κέρδος το οποίο όταν δεν προέρχεται από εκμετάλλευση εργατικής δύναμης, προέρχεται από την εκμετάλλευση  και το «βιασμό» της φύσης. 

Μας κάνει λόγο για «το γεγονός των διαχρονικών αδυναμιών στον μηχανισμό αντιμετώπισης» των πυρκαγιών «λόγω της περιστολής των δαπανών, οι οποίες είχαν το αποτύπωμά τους και σ' αυτόν τον τομέα» προσθέτοντας ότι όσο αφορά την τεχνική υποδομή στην πυρόσβεση «δεν έχει μπει ούτε καρφί, ούτε βίδα καινούργια από το 2000 και μετά».

Και εδώ πάλι μας λέει την μισή αλήθεια. Όχι απλώς όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε –μιλάμε εδώ και 17 χρόνια!- δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου να ενισχύσουν ή στην τελική να συντηρήσουν τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης αλλά από το 2009 και κάθε χρόνο μειώνουν κατά εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος με αποτέλεσμα σήμερα ο όποιος στόλος διαθέτει να είναι είτε ακινητοποιημένος αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθεί, είτε σε κακή κατάσταση με μειωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Οσο αφορά δε το προσωπικό του Π.Σ εκεί πια έχει γίνει «σφαγή». Το 2011 καταργούν με νόμο 4.000 οργανικές θέσεις από το μόνιμο προσωπικό και δημιουργήθηκαν οι υπό κατάργηση θέσεις πενταετών. Και φυσικά αυτά δεν είναι τυχαία. Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές πυροσβέστες τελικός σκοπός είναι να ιδιωτικοποιηθεί όλο το Πυροσβεστικό Σώμα όπως έχει γίνει ήδη με την αεροπυρόσβεση και η πώληση της πυρασφάλειας όπως έγινε με τη Fraport και των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων. 

Αφού, λοιπόν, κάνει ένα ευχολόγιο για το τι ΘΑ πρέπει να γίνει μας λέει ο υπουργός: «Όταν εμείς συζητάμε και να βρούμε τρόπους για να παρακάμψουμε τα μνημόνια που θέτει η μνημονιακή πολιτική είτε στο θέμα των πυροσβεστών είτε στο θέμα των προσλήψεων, τότε κατηγορούμαστε, όχι μόνο απ' έξω αλλά και από την εγχώρια αντιπολίτευση, ότι φτιάχνουμε νέο κομματικό στρατό».

Εντάξει, συζητήστε όσο θέλετε και όταν κάτι αποφασίσετε τότε το σχολιάζουμε. Θα ήταν όμως τώρα εύκολο να μας δώσετε απάντηση σε κάποιες απλές ερωτήσεις; Προσπερνάμε το παρελθόν και σας ρωτάμε για τον χρόνο της κυβερνητικής σας θητείας. 
Ξέρουμε ότι όχι απλώς δεν διατηρήσατε το ήδη υφιστάμενο καθεστώς αλλά συνεχίσατε να μειώνεται κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού σώματος. Μπορείτε να μας πείτε στο κυβερνητικό διάστημά σας πόσα δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα του αιματηρά φορολογούμενου λαού, δώσατε για να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες; Μήπως σας είναι εύκολα να μας απαντήσετε πόσα λεφτά δαπανήσατε το ίδιο διάστημα για πολεμικούς εξοπλισμούς και για την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ; 

Επειδή προφανώς δεν θα μας κάνετε την χάρη να δώσετε απαντήσεις θα το κάνουμε εμείς σε επόμενη ανάρτηση.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

2 Σεπτεμβρίου 2017 στις 7:44 π.μ.

....Πάνος Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger