Home » , » Μερικές σκέψεις για τις δράσεις του "Ρουβίκωνα"

Μερικές σκέψεις για τις δράσεις του "Ρουβίκωνα"

Από giorgis , Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 | 8:54 μ.μ.

Του Γ. Γ.

«Ενα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας».

Φ. Ενγκελς

Δόθηκε στην δημοσιότητα ένα βιντεάκι το οποίο παρουσιάζει στιγμιότυπα από την χθεσινή παρέμβαση του «Ρουβίκωνα» στα κεντρικά γραφεία της Siemens.
Επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό τις δραστηριότητες αυτής της αναρχικής ομάδας και παράλληλα να διατηρώ πολύ φιλικές σχέσεις με άτομα που ανήκουν σ’ αυτή την συλλογικότητα, κάποια στιγμή θα γράφω αναλυτικά τις απόψεις μου για την γενικότερη παρουσία και την πολιτική υπόσταση αυτής της οργάνωσης.

Τώρα επιγραμματικά θα κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Προσωπικά δεν θυμάμαι τις τελευταίες δεκαετίες να υπήρξε αντιεξουσιαστική ομάδα –και μάλιστα τέτοια χρονική περίοδο- η οποία να είχε τόσο πυκνή παρουσία με ακτιβίστικες δράσεις όπως συμβαίνει σήμερα με τον «Ρουβίκωνα».
Το εντυπωσιακό για μένα δεν είναι η επιχειρησιακή δυνατότητα αυτής της αναρχικής ομάδας να προχωράει σ’ αυτές τις δράσεις που τις περισσότερες φορές δεν έχουν παρά συμβολικό χαρακτήρα. Ούτε και μου φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι αυτές οι κινήσεις της φαίνεται να έχουν λαϊκή αποδοχή –αν κρίνουμε από τα σχόλια που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- και να αλλάζει η αντίληψη που ήθελε τους αναρχικούς «μπαχαλάκηδες», με το να εδραιώνεται σταδιακά η άποψη ότι τώρα έχουμε μια οργάνωση του αναρχικού χώρου που προχωράει σε στοχευμένες ενέργειες και τα μέλη της αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Δεν μου γίνεται επίσης άξιο προβληματισμού το γεγονός ότι τα καθεστωτικά ΜΜΕ σχεδόν καθημερινά προβάλλουν –με προβοκατόρικο συνήθως τρόπο- τις δράσεις του «Ρουβίκωνα». Αυτό που για μένα είναι αξιοσημείωτο είναι η διαπίστωση ότι για πρώτη φορά έχουμε μια συλλογικότητα του αναρχικού χώρου που μπορεί να περιφρουρεί απόλυτα τις δράσεις της, αιφνιδιάζοντας ταυτόχρονα της δυνάμεις καταστολής, κινούμενη στο φως της ημέρας. 

Και να τι εννοώ ακριβώς. Είναι δεδομένο ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (ειδικά η ΕΥΠ και η λεγόμενη αντιτρομοκρατική) έχουν γίνει «στενός κορσές» σε όσους/ες  θεωρούν ότι είναι μέλη του «Ρουβίκωνα». (Μάλιστα και πιθανόν χωρίς να το καταλάβει, το παραδέχτηκε πρόσφατα με δημοσίευμα της η «κυρία στρατηγού», κατά κόσμος «δαιμόνια αστυνομική ρεπόρτερ» Μίνα Καραμήτρου).
Γνωρίζω επίσης ένα σπαρταριστό ευτράπελο που συνέβη μόλις πριν τρεις μέρες στην διάρκεια παρακολούθησης από ασφαλίτες, πολύ γνωστού μέλους αυτής της αναρχικής ομάδας, αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να το αναφέρω.

Είναι αντιληπτό επίσης, ότι όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες, τα μαιηλ και οι ιντερνετικές επαφές των μελών αυτής της οργάνωσης παρακολουθούνται. (Ξέρετε που γράφουν οι ασφαλίτες την νομοθετική πρόβλεψη ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται εισαγγελική εντολή).
Παρ’ όλα αυτά όμως, αυτή η αναρχική ομάδα έχει την δυνατότητα να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί δράσεις στις οποίες συμμετέχουν 15-30 μέλη της.

Αυτό είναι ένα καινούργιο ποιοτικό στοιχείο που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Αν αυτή την διαπίστωση την συνδυάσει κανείς με το σκεπτικό που διέπει όσους/ες συμμετέχουν σ’ αυτή την συλλογικότητα – το διαπιστώνει κάποιος/α διαβάζοντας την συνέντευξη που έχει δώσει στον ιστότοπο μας το μέλος του «Ρουβίκωνα» Γιώργος Καλαϊτζίδης-  εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε πτυχές της ανάλυσης μας, όσο αφορά τον αναρχικό χώρο.
Αναφέρομαι φυσικά σε όσους παλεύουν για μια αταξική κοινωνία με πυξίδα την μ/λ κοσμοθεωρία.

Προφανώς και για να μην υπάρξει καμιά παρανόηση στα γραφόμενα μου. δεν μιλάω για τις χαοτικές διαφορές που έχουμε μ’ αυτό τον χώρο, για την δικτατορία του προλεταριάτου, για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό κλπ. Επικεντρώνομαι στην συμβολή του «Ρουβίκωνα» στα να νομιμοποιήσει στην συνείδηση πλατειών λαϊκών μαζών την λαϊκή αντιβία –έστω και με την συμβολική μορφή που παρουσιάζεται κάποιες φορές σε δράσεις αυτής της οργάνωσης- φέροντας ρήγμα στην παγιωμένη αντίληψη του μονοπωλίου της κρατικής βίας, μιας αντίληψης που προστάτευε και προστατεύει σαν κόρη οφθαλμού το αστικό κράτος.

Σ’ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε πολύ πιο αναλυτικά.

Την αρχική φωτογραφική σύνθεση που παραθέτουμε την βρήκαμε εδώ, ενώ η δεύτερη φώτο είναι δημιουργία χρήστη του twitter
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 8 σχόλια

7 Αυγούστου 2017 στις 9:35 μ.μ.

Εμεις θα του φτιαξουμι το αναχουμμα συντρουφε, θα του φτιαξουμι

8 Αυγούστου 2017 στις 12:49 π.μ.

1. Ο Ένγκελς περισσεύει... Το μόνο που χρειάζεται για να τεκμηριώσεις τις θέσεις σου, Γ.Γ., είναι επιχειρήματα και όχι τσιτάτα που δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο χώρο.

2. Γιατί δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο χώρο; Γιατί οι Ρουβικωνες θεωρούν ότι υποκείμενο της οποιας προοδευτικής δράσης δεν (πρέπει να) είναι η εργατική τάξη, αλλά οι ίδιοι (τα μέλη της γκρούπας δηλαδή) , ως αυτοκλητοι σωτήρες. Και αυτό είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ επικίνδυνο.

3. Η λογική της ανάθεσης έχει καλλιεργηθεί και από άλλους χώρους και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε...

4. Οι δράσεις (αν εξαιρέσεις το υποκείμενο) δεν είναι το πρόβλημα. Προσωπικά, δε θυμάμαι καμία δράση ουσίας, κυρίως συμβολικές και κάποιες που ήταν απλώς χωρίς νόημα. Όποιος θυμάται πράξεις ουσίας να μας ενημερώσει...

5. Η διαφήμιση του Ρουβικωνα από τα αστικά ΜΜΕ και τα αστικά κόμματα μάλλον δείχνει ότι είναι εύκολα διαχειρισιμος "αντίπαλος". Η αποσιωπηση των δράσεων θα έδειχνε το αντίθετο.

6. Παρακολουθειται ο μισός πλανήτης για ποικίλους λόγους (σύμφωνα με τον Σνοουντεν) κι εμείς έχουμε μείνει ακόμη στο 1950, που για τεχνικούς λόγους, παρακολουθουσαν μόνο τους επικίνδυνους για την καθεστηκυια τάξη... Μήπως να εκσυγχρονιστούμε; Εκτός αν ο Μαρινακης κ ο Λεβέντης είναι επικίνδυνοι...

Άγνωστος Χ

8 Αυγούστου 2017 στις 2:52 π.μ.

Εν συντομια γιατι εισαι μαλλον πολυ αριστεριστης οποτε δεν αξιζει πολυ ασχολια μαζι σου
Στο 2. Προφανως και εχει πει ωορουβικωνας οτι το υποκειμενο ειναι η εργατικη ταξη αλλα υπαρχει και η πρωτοπορεια (.οπως θες πες την εσυ ) και πολυ απλα οποιος μπορει να κανει περισσοτερα πραγματα απο τους αλλους πρεπει να τα κανει και οχι να περιμενει τους πουθεναδες ( 90% του κινηματος ) να σοβαρευτουν.
3. Αν ηξερες τον τροπο λειτουργιας και μεθοδολογιας της συλλογικοτητας δεν θα ελεγες τετοια παπατζα αλλας ως εξωτερικως παρατηρητης με λιγη δοση κομπλεξ βγαζει ενα τετοιο γελοιο συμπερασμα που με κανει να αμφισβητω τις προθεσεις της οποιας κριτικης σου
4. Πολυ προσφατος παραδειγμα η ευδαπ οπου λιγες μερες μετα ανακοινωθηκε επεκταση δωρεαν ποσοτητας νερου σε πολλες οικογενειες ευπαθεις κυριως και πολλες εοανασυνδεσεις νερου υπο το φοβο του ρουβικωνα οπως εμμεσως οι υπευθυνοι της ευδαπ ειπαν
5. Δεξιοναριτικες λογικες του τυπου αν ασχοληθουμε με τη χρυση αυγη της δινουμε δημοσιοτητα αναπτυσσεις εδω. Πολυ απλα επειδη ο ρουβικωνας δεν περιμενει απλα ποτε θα επιτεθουν οι αστοι και το κρατος τους για να απαντησει αλλα χτιζει δυναμεις στο στρατοπεδο μας ικανες να δημιουργησουν και οχι απλα να επηρεασουν συνθηκες, επιτιθεται ο ιδιος σε αυτους αναγκαζοντας τους να απαντησουν και να μην αφησουν ενα μεγαλο κενο υπερ του κινηματος αναπαντητο. Στην ουσια συρρικνωνουν ετσι ή εστω προσπαθουν να συρρικνωσουν το πολιτικο κοστος για αυτους. Αυτο επειδη οι δρασεις του ρουβικωνα ειναι εξαιρετικα ηχηρες σε αντιθεση με τον υπολοιπο χωρο της αναρχιας και της αριστερας και και και
6. Αλλο η καταγραφη αλλο η διαρκης παρακολουθηση με σταθερους ή και αυξανωμενους ρυθμους. Καταγραφεται η κληση της κυρα μαρικας αλλα δεν καθεται ο ασφαλιτης να ακουσει τι ελεγε στο τηλ με την κυρα αντωνια.

8 Αυγούστου 2017 στις 12:10 μ.μ.

Τι έγινε, παλληκάρια;!
Πάνε τα "τζάμια"; Τα καταδικάσαμε;
....και τόσος ντόρος....άδικα!!!
Χε, χε, χε!!!!!

----------------------------------
Επί της ουσίας, τάπαμε προ ημερών, έστω και μετ' εμποδίων:
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_51.html

Είναι μια ακόμη μορφή "πολιτικού δικομματισμού" στον ...μπερντέ!
Η Αντίδραση προσφέρει "επαναστατικότητα" σε ελεγχόμενες δόσεις για να δημιουργήσει ανοσία στην εργατική τάξη και ιδίως στα κατερχόμενα αγανακτισμένα μικροαστικά στρώματα, μη μολυνθούν από το μικρόβιο του κομμουνισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά - είναι πια άπειρα τα παραδείγματα, και τα περισσότερα ....μιάς χρήσεως, που καταλήγουν ενίοτε με ελάχιστα κορόϊδα στη φυλακή, για να τηρούνται και τα προσχήματα....
Τα ίδια τα κορόϊδα, δεν πρόκειται ποτέ να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους γιατί θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν επί τόπου. Ξέρουν καλή ψυχολογία και παίζουν καλά με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τα μούτρα εκεί στο Λάνγκλεϋ.
Η μεγάλη αλήθεια, που μερικές φορές σκίζεται σαν καλτσόν, αδέξια.....(παρέμβαση Βούτση προχτές, η το περίφημο "βανάκι της Κυψέλης", για όσους θυμούνται), είναι ότι οι "ακραίες" από αυτές τις μαριονέτες, όπως, κυρίως, η "17Ν" και οι διάφοροι "πυρήνες κλπ." και δευτερευόντως οι θεατρικές γκρούπες τύπου "Ρουβίκωνα", είναι πως δεν μπορούν να σταθούν ούτε για μερικές μέρες χωρίς την διατεταγμένη άνωθεν ανοχή των αρχών ασφαλείας. Χωρίς να ψάχνουμε για λεπτομέρεις πιο άμεσης καθοδήγησης, που κι εδώ δεν μας λείπουν τα παραδείγματα (ο Ντάνος Κρυστάλλης, ο "Ξήγας", κλπ. κλπ.).
Αν έπεφτε στη φάκα και τάκανε όλα αυτά το ΚΚΕ, ποια Γιούρα, ποιά Μακρόνησος.... Γκουαντάναμο το περίμενε!
Τα ψώνια, που εξάπτεται η φαντασία τους με τα στημένα καραγκιοζάκια της Αντίδρασης, τύπου "Μικρού Ηρωα", ας συγκρίνουν με την ΟΠΛΑ, την μόνη μέχρι σήμερα πραγματική "τρομοκρατική" οργάνωση, που είδε ο τόπος.
Ποιές ήταν οι προϋποθέσεις της ίδρυσής της, τι είχε πίσω της, που ήταν ενταγμένη, πως δρούσε και σε τι συνθήκες, πως αντιμετωπιζόταν από την Αντίδραση.
Αειντε, πια, με την μικροαστική "επαναστατική" οίηση!

9 Αυγούστου 2017 στις 10:48 μ.μ.

Σεχταρ ο Μπουρδερος
Τα Τζαμια ειναι ιερα μη φοβασαι! Εγγυηθηκε αλλωστε το Κωμα για αυτα
Μπραβο στο Κωμα που δε πεφτει στη φακα και ετσι γλυτωνει και το Γκουανταναμο.Αυτο ελειπε τωρα να εγκαταλειψει τον....επαναστατικο κοινοβουλευτισμο και να τρεχει για πουρναρια.Αντε με το καλο η νεα ταξικη σαιζον.Αληθεια ποτε με το καλο;Η θα τραβηξουν τα λαικα μπανια και μετα τον Αυγουστο;

10 Αυγούστου 2017 στις 12:52 π.μ.

Το καλό είναι, τζαμπαμάγκες μου, πως κάθε τόσο το καλτσόν σκίζεται, λόγω ανθρώπινης αδεξιότητας, και τότε από πίσω φαίνονται, πότε ο Πολύδωρας, πότε ο Βούτσης, πότε κι ο αλήστου μνήμης Παπαθεμελής....
Δε θα καταφέρουν οι πάτρωνες ποτέ να φτιάξουν ένα ατσάλινο καλτσόν. Τώχει πει και η Αγκάθα Κρίστι.

10 Αυγούστου 2017 στις 5:13 μ.μ.

Το ΚΚΕ θα συμμετέχει στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ απο Θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ όσο οι Καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Ταυτόχρονα οι Κομμουνιστές παλεύουμε μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ με στόχο Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Και δεν κάνουμε ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ τΣυριζόπουλο.

10 Αυγούστου 2017 στις 6:27 μ.μ.

Σεχτάρ. Εχουν τεράστιο πρόβλημα. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τΣΥΡΙΖΑ που τόσο αγάπησαν ξεβρακώθηκε τελείως και τρέχουν να φτιάξουνε το Νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα. Για αυτό και Σκούζουν. Μας θέλανε παρέα στον βόθρο που έχουν πέσει. ΑΡΕ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΓΕ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger