Home » , » 7 Νοέμβρη 1917 (25 Οκτώβρη με το ρωσικό ημερολόγιο): Εφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα

7 Νοέμβρη 1917 (25 Οκτώβρη με το ρωσικό ημερολόγιο): Εφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 | 4:26 μ.μ.

Γράφει η Αλέκα Ζορμπαλά

Η αφετηρία μιας μεγαλειώδους προλεταριακής αντικαπιταλιστικής επανάστασης.

Μιας επανάστασης, που συγκλόνισε τον κόσμο.

"Στις 25/10 τα επαναστατικά στρατεύματα κατέλαβαν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπουργεία, την κεντρική τράπεζα, το ταχυδρομείο και το τηλεγραφείο.
Τη νύχτα της 25ης προς την 26η του Οκτώβρη, κάτω από τις βροντές των κανονιών του θωρηκτού Αβρόρα, οι επαναστάτες εργάτες, φαντάροι και ναύτες κατέλαβαν τα Χειμερινά Ανάκτορα και συνέλαβαν την Προσωρινή Κυβέρνηση. Η εργατική τάξη κατακτούσε έτσι την εξουσία..."

Για πόσο όμως:

Γιατί τον παράδεισο τελικά δεν τον κατέκτησε…

Τιμούμε την αφετηρία, παραμένοντας σταθερά ενάντια στα καθεστώτα, που στη συνέχεια την δυσφήμησαν..

Αγωνιζόμενοι/ ες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για την αταξική κοινωνία

 __________________

Οι δυνάμεις της επανάστασης προήλαυναν ακάθεκτες

Πηγή: 902.gr 

Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α.

Στις 10 το πρωί η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε.

Το βράδυ στις 11 παρά είκοσι, άρχισε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ήταν παρόντες 649 αντιπρόσωποι, από τους οποίους 390 μπολσεβίκοι, 160 εσέροι, 72 μενσεβίκοι, κ.λπ. Οι μενσεβίκοι, οι δεξιοί εσέροι και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συμβιβασμού, όταν πείστηκαν ότι η πλειοψηφία των συνέδρων ήταν με το μέρος των μπολσεβίκων, εγκατέλειψαν επιδεικτικά τη συνεδρίαση.

Οι δυνάμεις της επανάστασης ωστόσο προήλαυναν ακάθεκτες. Ήδη στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι επαναστατημένοι εργάτες εφορμούσαν στα Χειμερινά Ανάκτορα τα οποία και κατέλαβαν, καταλύοντας έτσι τη Προσωρινή Κυβέρνηση. Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση άρχιζε τη νικηφόρα πορεία της.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους «των κολασμένων της Γης» για την έφοδο στο δικό τους ουρανό.

Ο Κόκκινος Οκτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Ηταν το δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των λαϊκών μαζών, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, που, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιβεβαίωνε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή. Αυτήν, που, από τις αρχές του 20ού αιώνα, φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα που μπορεί να κινεί τις κοινωνικές εξελίξεις προς την πρόοδο, γι' αυτό και χρειάζεται αντικατάσταση περιμένοντας το νεκροθάφτη του.

Διαβάστε ακόμα:

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Σαν σήμερα, 25/10/1917: Η Οκτωβριανή Επανάσταση ξεσπά

«Και να στο βήμα ανεβαίνει ο Λένιν…»
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

7 Νοεμβρίου 2017 - 4:42 μ.μ.

Η Εργατική Τάξη στην Ρωσία και κατόπιν στην ΕΣΣΔ με επικεφαλής τον ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ κατέκτησαν την Εξουσία ανατρέποντας την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό παρά την λυσσασμένη αντίδραση Εχθρών και ...φίλων.... Το 1918 14 Καπιταλιστικές χώρες κάνανε Ιμπεριαλιστική επέμβση για να πνίξουν την Επανάσταση. Μαζί τους πήγαν εκτός απο τους Αστούς και Εσέροι Μενσεβίκοι. Παρέλαβαν μια χώρα 150 χρόνια πίσω απο τις Ανεπτυγμένες καπιταλιστικές και μέσα σε 20 χρόνια έγινε δεύτερη δύναμη παγκόσμια και νίκησε στον 2ο Π.ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ τον Καπιταλισμό Φασισμό. Εξάλειψε την Φτώχια Εξαθλίωση έδωσε Εργατικά δικαιώματα δεν υπήρχαν Τάξεις. Η Αντίστροφη μέτρηση για την ΕΣΣΔ ξεκίνησε με το 20ο Συνέδριο και την επικράτηση της Οπορτουνιστικής αντεπανάστασης που με την ΣΤΑΔΙΑΚΗ εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού σε μια πορεία καταστρέψανε τα πάντα μετατρέποντας το Κ.Κ σε όχημα της Αντεπανάστασης. Ενα απο τα Συμπεράσματα είναι ότι η Αστική τάξη που ηττήθηκε αλλά δεν Συνετρίβει συνεχίζει την ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ....αλλάζοντας μορφές..... Η Δικτακτορία του Προλεταριάτου πρέπει να είναι εκεί για να τους τσακίσει με ότι προβιά και να εμφανιστούν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger