Home » , » Για τον ματωμένο Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη,

Για τον ματωμένο Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη,

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 8 Μαΐου 2018 | 5:01 π.μ.


Για τον ματωμένο Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε αυτή την αναλυτική μας ανάρτηση.

Ας δούμε τώρα τι συνέβη σαν σήμερα το 1936 στην συμπρωτεύουσα μέσα από αποσπάσματα κειμένου του "Ριζοσπάστη" που δημοσιεύτηκαν στις 9/5/.

Θεσ/νικη 8 Μάη. Η αστυνομία έδειξε καθαρά ότι παίζει το ρόλο του υπηρέτη του καπνεμπορικού και του άλλου κεφαλαίου.
Με αγριότητα και βανδαλισμούς, επιτέθηκε κατά των αόπλων καπνεργατών και καπνεργατριών, των υφαντουργών, των μικρών κοριτσιών (12 έως 15 χρόνων) και τους ματοκύλισε.
Οι έφιπποι χωροφύλακες με σπαθιά και οι πεζοί με υποκόπανους χτυπούσαν με λύσσα άντρες και γυναίκες, όποιον έβρισκαν μπροστά τους...

Οι απεργοί αμύνθηκαν χρησιμοποιώντας ότι βρίσκανε, ξύλα, τούβλα, σκάλες κλπ. Η αστυνομία άρχισε τότε να πυροβολεί.
Ξετυλίχτηκαν σκηνές πραγματικού ηρωισμού των διαδηλωτών.
Οι γυναίκες ρίχνονταν κάτω και τσαλαπατιώταν, τις σκίζανε τα ρούχα και τις χτυπούσαν με τα σπαθιά και τους υποκόπανους, που δεν έπαψαν να ανεβοκατεβαίνουν πάνω στους διαδηλωτές, ενώ οι σφαίρες σφύριζαν παντού.

Οι διαδηλωτές αμύνονταν ηρωικά, απελευθέρωναν συναδέλφους τους και αποκρούανε τις επιθέσεις. Μερικοί άρπαξαν από τους χωροφύλακες δυο όπλα και τα κάνανε συντρίμμια.
Μια εργάτρια τραυμάτισε με τούβλο και έριξε χάμω έναν αστυνομικό, ενώ άλλοι τραβούσανε τα όπλα από τους χωροφύλακες σε συγκρούσεις στήθος με στήθος. Οι καπνεργάτες αφόπλισαν πολλούς χωροφύλακες....

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν φράξει το δρόμο κι απαγόρευαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς την πλατεία Βαρδαρίου.
Οι απεργοί τότε τράβηξαν από τους παράδρομους και συγκεντρώθηκαν στην οδό Μαναστηρίου, όπου συνάντησαν παρατεταγμένες καινούργιες αστυνομικές δυνάμεις.
Προσπάθησαν να διασπάσουν τη ζώνη των χωροφυλάκων κι ακολούθησε άγρια συμπλοκή.
Οι κανίβαλοι χωροφύλακες επιτέθηκαν με τους υποκόπανους έχοντας σαν κυριότερο στόχο μικρά κορίτσια 12 χρονών και άλλοι με τα πιστόλια στα χέρια πυροβολούσαν συνεχώς για εκφοβισμό. Σταν τόπο της σύγκρουσης συγκεντρώθηκαν αμέσως χιλιάδες πολίτες και ξέσπασαν σε άγρια αποδοκιμασία των χωροφυλάκων ενθαρρύνοντας τους απεργούς.

Μια γριά βλέποντας να χτυπούν οι κανίβαλοι ένα μικρό κοριτσάκι, πέταξε ένα κυβόλιθο και τραυμάτισε έναν αξιωματικό της χωροφυλακής...

Διατάχτηκαν οι φαντάροι να επιτεθούν κατά των απεργών. Μ' αυτοί αρνήθηκαν ν' ακολουθήσουν τους επικεφαλής αξιωματικούς στην επίθεση κι έτσι αναγκάστηκαν κι αυτοί να ξαναγυρίσουν στις θέσεις τους.
Την ίδια στιγμή έκανε επέλαση η έφιππη χωροφυλακή.
Ανάμεσα στους χωροφύλακες και στους φαντάρους δημιουργήθηκε ψυχρότητα κι άλλαξαν βαριές φράσεις. Οι επικεφαλής αξιωματικοί μάλιστα έπιασαν ένα λοχία και βρίζοντας τον του έλεγαν: "Και εσύ εργάτης είσαι παλιάνθρωπε;".


ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Οι διαδηλωτές υποχωρώντας ύστερα από τις συνεχείς επιθέσεις της έφιππης χωροφυλακής σταμάτησαν μπροστά σ' ένα σωρό από σκύρα κι άρχισαν μ αυτά να αποκρούουν τις επιθέσεις.
Οι απεργοί στήσαν αμέσως οδοφράγματα για να παρεμποδίσουν τις επιθέσεις. Μάχονταν αποφασιστικά.
Οι γυναίκες έδειξαν επίσης αφάνταστο ηρωισμό. 
Αποκρούστηκαν 5 συνεχείς επελάσεις της έφιππου χωροφυλακής 

Απ' τους πυροβολισμούς που συνεχώς έπεφταν κι απ' τις φωνές των άγρια συγκρουόμενων απεργών και χωροφυλάκων αναστατώθηκε ολόκληρη η άνω πόλη.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στους εξώστες στα παράθυρα στις ταράτσες και διαμαρτυρόταν για τις δολοφονικές επιθέσεις των χωροφυλάκων.

Οι συγκρούσεις στο αναμεταξύ συνεχιζόταν και γενικευόταν. Σε όλα τα γύρω στενά γίνονται αληθινές μάχες.
Κουστωδίες χωροφυλάκων αρπάζουν με επιθέσεις απεργούς κι ιδιαίτερα γυναίκες και τους δέρνουν άγρια.
Οι απεργοί και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε κάνουν εξορμήσεις και αποσπούν απ' τα χέρια των μαινόμενων χωροφυλάκων αιμόφυρτες εργάτριες.

Υστερα από τις επελάσεις των εφίππων και τις άγριες επιθέσεις των πεζών χωροφυλάκων που η μια διαδεχόταν την άλλη, κατορθώθηκε να σκορπιστούν οι συγκεντρωμένοι.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Στις συγκρούσεις αυτές τραυματίστηκαν 70 απεργοί. Αμέσως μετά τα γεγονότα άρχισαν ομαδικές συλλήψεις.
Συλλαμβάνονται όπου κι αν βρισκόταν εργάτες κι εργάτριες διαφόρων επαγγελμάτων. Ο αριθμός των συλληφθέντων είναι άγνωστος.
Ο αριθμός των τραυματισθέντων σε όλες τις συγκρούσεις είναι ανυπολόγιστος. Κατά πάσα πιθανότητα πλησιάζει στους 300. Ανάμεσα σ' αυτούς αρκετοί που είναι πολύ βαριά τραυματισμένοι.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

8 Μαΐου 2018 στις 9:26 μ.μ.

Στις 9 Μάη 1947 εκτελείται από το αμερικανόδουλο μοναρχοφασιστικό κράτος η λαϊκή αγωνίστρια ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ...

Από το θάλαμο μελλοθανάτων στην αθανασία!

https://eyrytixn.blogspot.gr/2012/05/blog-post_30.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger