Home » , » Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανούσια αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανούσια αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων

Από giorgis , Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 | 7:06 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Προφανώς και δεν θα σχολιάσουμε την ανούσια αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ των αστικών κομμάτων, σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ενα απόσπασμα από περασμένη ανάρτησή μας θα παραθέσουμε μόνο που στέκεται στον πυρήνα του θέματος:

Το Σύνταγμα δεν είναι ένας οποιοσδήποτε νόμος. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το πολίτευμα. Κατοχυρώνει το υπάρχον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Γι' αυτό και οι θεμελιώδεις διατάξεις του προβλέπεται ότι δε μπορούν ν' αναθεωρηθούν. Κανένα πολίτευμα δεν εγγράφει στον καταστατικό του χάρτη τη δυνατότητα να καταργηθεί, έστω και με τη θέληση της πλειοψηφίας.
Και το ελληνικό Σύνταγμα, στο άρθρο 110 παράγραφος 1, προβλέπει ότι «οι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Η θέληση της πλειοψηφίας, λοιπόν, μπορεί ν' αλλάξει το Σύνταγμα μόνο όταν αλλάξει το σύστημα. Δηλαδή, μόνο όταν εκφραστεί επαναστατικά και όχι μέσω της κάλπης.
Γ' αυτό και πάντοτε στην Ιστορία τα Συντάγματα κατοχυρώνουν αυτό που έχει διαμορφωθεί και όχι αυτό που πρέπει να γίνει, όπως συμβαίνει με τους κοινούς νόμους.

Ολ' αυτά τα γνωρίζουν ακόμα και οι αρχάριοι μαρξιστές. Γνωρίζουν πως η επανάσταση δεν είναι ζήτημα ψηφοφορίας, αλλά ζήτημα οργανωμένης εξέγερσης, η οποία καταλύει το καθεστώς, παίρνει την πολιτική εξουσία, ως πρώτη πράξη, και αρχίζει να οικοδομεί νέους θεσμούς. 
Η κατοχύρωση της επανάστασης και οι νέοι θεσμοί που θα ξεπηδήσουν μέσα απ' αυτή θα αποτυπωθούν και σε ένα νέο Σύνταγμα, που δεν θα συνιστά μια ριζική αναθεώρηση του προηγούμενου, αλλά ένα σοσιαλιστικό Σύνταγμα, στον αντίποδα του αστικού

***

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση της πρώην γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τον ρόλο διαχρονικά του αστικού Συντάγματος σε Πανελλαδική συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 15 Μάη 2010.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger