Home » , , » Η αλήθεια για τον θάνατο του Εμπουκά κινδυνεύει να θαφτεί μαζί με τη σορό του στη Νιγηρία

Η αλήθεια για τον θάνατο του Εμπουκά κινδυνεύει να θαφτεί μαζί με τη σορό του στη Νιγηρία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 | 8:47 μ.μ.

Τον κίνδυνο να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας στις 8 Φλεβάρη, όταν ο 34χρονος Εμπουκά «μπήκε ζωντανός και βγήκε νεκρός» από το κτήριο, επεσήμαναν οι ομιλητές σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μπροστά από το ΑΤ.
Και αυτό γιατί έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε η σορός του νιγηριανού μετανάστη να μεταφερθεί στην χώρα καταγωγής του για να ταφεί, μαζί με όσα θα μπορούσε να αποκαλύψει μία δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση.

Τη συνέντευξη Τύπου, που είχε και τον χαρακτήρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, διοργάνωσαν μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων η Νιγηριανή Κοινότητα και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά.
Οι ομιλητές παρουσίασαν τα έως τώρα δεδομένα βάσει των οποίων, αν και -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η καταγγελία περί δολοφονίας εντός του ΑΤ, κατηγορία που διατύπωσε η Αφρικανική Κοινότητα φέρνοντας στη δημοσιότητα το θέμα, γεννούνται υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης των όσων έλαβαν χώρα εντός του αστυνομικού τμήματος.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η γυναίκα του 34χρονου, χήρα πλέον με δύο μικρά παιδιά, ενώ τηλεφώνησε στο ΑΤ μετά την εξαφάνιση του συζύγου της, δεν ενημερώθηκε ότι ο Εμπουκά είχε αφήσει την τελευταία του πνοή εντός του κτηρίου αλλά αντιθέτως της ζήτησαν να υποβάλει δήλωση εξαφάνισης! 
«Η ΕΛΑΣ πρέπει να απαντήσει γιατί δεν ενημέρωσε τη σύζυγο του Εμπουκά και απέκρυψε τον θάνατό του», σημείωσαν, κάνοντας λόγο για απάνθρωπο εμπαιγμό της χήρας και προσβολή νεκρού.

Η πιο σοβαρή καταγγελία όμως αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφορικά με την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Εμπουκά οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα. «Πρόκειται για ένα πόρισμα γενικό και αφηρημένο», ανέφεραν οι ομιλητές, σημειώνοντας ότι «το πνευμονικό οίδημα μπορεί να προκληθεί και από ξυλοδαρμό». «Η σορός επιχειρείται να μεταφερθεί με fast track διαδικασίες στη Νιγηρία», κατήγγειλαν, ζητώντας την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ώστε να «παγώσει» η διαδικασία και να μπορέσουν τεχνικοί σύμβουλοι διορισμένοι από την οικογένεια, και όχι από την υπηρεσία, να προχωρήσουν σε εκ νέου διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Εμπουκά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ομιλητές, τις υποψίες για θάνατο του 34χρονου λόγω ξυλοδαρμού ενισχύουν τα πολλά περιστατικά βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας που έχουν καταγραφεί στο ΑΤ Ομόνοιας, με πιο πρόσφατα την κακοποίηση μικρών παιδιών-μεταναστών αλλά και την βίαιη σύλληψη του ημιθανούς Ζακ Κωστόπουλου.

Από την πλευρά της Νιγηριανής Κοινότητας επισημάνθηκε ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να ξέρουμε με βεβαιότητα αν ο θάνατος του 34χρονου ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για δολοφονία. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις, όπως η προχειρότητα της πρώτης γνωμάτευσης για τα αίτια θανάτου του Εμπουκά, που αφήνουν μελανά σημεία αναφορικά με τα γεγονότα που πραγματικά έλαβαν χώρα στο ΑΤ Ομόνοιας στις 8 Φλεβάρη. Επισημάνθηκε δε η ανάγκη να ανακοινωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων καθώς και να διερευνηθούν μαρτυρίες τυχόν αυτοπτών μαρτύρων καθώς και του πληρώματος του ΕΚΑΒ.

Εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, στις τοποθετήσεις τους, επέρριψαν ευθύνες στην ΕΛΑΣ, την πολιτική της ηγεσία και την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ρατσιστική πολιτική απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και για πολιτική κάλυψη στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν ότι σύντομα και ανάλογα τις εξελίξεις θα υπάρξουν και νέες κινητοποιήσεις, ώστε να μην ξεχαστεί η υπόθεση.

Πηγή: "Το Ποντίκι"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger