Home » , » Για το "χριστιανοταλιμπανικό" άρθρο του Συντάγματος που αναθεωρείται

Για το "χριστιανοταλιμπανικό" άρθρο του Συντάγματος που αναθεωρείται

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 | 7:56 μ.μ.

Σαν ήττα για την κυβέρνηση χαρακτηρήστηκε η προσπάθεια της να εκσυγχρονίσει προς αστικοφιλελεύθερη κατεύθυνση το "χριστιανοταλιμπανικό" άρθρο του συντάγματος  για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Αν και σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες στην συγκεκριμένη ψηφοφορία η κυβέρνηση κατόρθωσε να συγκεντρώσει 151 ψήφους, η διαφοροποίηση βουλευτών της όπως η Γεωργία Γιαννιά, η Νίνα Κασιμάτη και του Γιάννη Μιχελογιαννάκη της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.
 (Θα μιλήσουμε παρακάτω γι' αυτά τα πρόσωπα).

Προς το παρόν ας δούμε αναλυτικά σε ποια διαδικασία υπήρξε αυτή η αναστάτωση στην βουλή.

Η ισχύουσα διάταξη στο Σύνταγμα αναφέρει:

1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις.
Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αναφέρει:

1. Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της. ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις.

2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου

3-Το κείμενο-της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ερμηνευτική δήλωση

 Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης, να καταργηθεί η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος/α απ' την απλή ανάγνωση των παραπάνω, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο παρά μια προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια αχτίδα φωτός σε ένα σκοταδιστικό άρθρο που ενώ επιμένει να αναφέρει περί "επικρατούσας θρησκείας", ακόμα και η διατύπωση ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος "θρησκευτικά ουδέτερο" σε κάποιους χριστέμπορους δημιουργεί πρόβλημα.

Με την ευκαιρία αυτή, λοιπόν, ας αναφερθούμε σε κάποια πρόσωπα που αποτελούν το κοινοβουλευτικό βουλευτικό μπουλούκι και τα οποία -σύμφωνα με δημοσιεύματα- αντέδρασαν σ' αυτή την συνταγματική αναθεώρηση.
Ολοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι πολιτικοί γυρολόγοι στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια των τυχάρπαστων τυχοδιωκτικών συνεργασιών του, τους έδωσε πολιτική στέγη.

Η Γεωργία Γεννιά, χρημάτισε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσει στην πορεία το κόμμα "Αρμα Πολιτών" που έκανε ο Γιάννης Δημαράς και τελικά να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ.
(Με δήλωση της διέψευσε τελικά ότι καταψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου)

 Η Νίνα Κασιμάτη ξεκίνησε στα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του. Θεωρήθηκε από τους "κηπουρούς" του ΓΑΠ που τον θεωρούσε πολιτικό πρότυπο της, δείχνοντας την λατρεία της προς τον πρώην πρωθυπουργό με γλοιώδης τρόπο. «Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο ηγέτης με την ιστορική μνήμη, την ιδεολογική δομή και αισθητική, την αποφασιστικότητα και ειλικρινή συλλογική θεώρηση», είναι μια απ' τις χαρακτηριστικές δηλώσεις της

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφικό δείγμα γελοίου αστού πολιτικάντη. Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησε στο κόμμα του Κουβέλη και όταν διαπίστωσε ότι αυτό πήγαινε για φούντο την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για να βρει στέγη στο σημερινό κυβερνητικό κόμμα και να συνεχίζει να εισπράττει την παχυλή βουλευτική αργομισθία του. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ούτε είναι άξιο αναφοράς ότι θεωρείτε απ' τους καλύτερους μπαφουρολόγους της βουλής, αποτελώντας συνεχώς αντικείμενο σατιρικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Η σχετική στάση αυτού του τύπου στην συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη. Πρόκειται για ένα γνωστό θρησκόληπτο άτομο, σε βαθμό μάλιστα γελοιότητας.

Και γ' αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα εμείς παρά να παραθέσουμε ένα περασμένο βιντεάκι μας. Ηταν η εποχή που γινόταν λόγος για την νομοθετική ρύθμιση για καύση των νεκρών. Μας δήλωσε τότε ο τιτανομέγιστος επιστήμονας Μιχελογιαννάκης: "Θα μιλήσω σαν γιατρός. Στα 20 χρόνια της ενεργούς ιατρικής που εκτελώ την θετική συμβολή των λειψάνων την έχω δει και γι' αυτό ακριβώς δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση την καύση των νεκρών γιατί θέλω να υπάρχουν τα λείψανα που με την καύση δεν υπάρχουν".

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger