Home » , » Απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα από την μαριονέτα των ΗΠΑ, Γουαϊδό.

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα από την μαριονέτα των ΗΠΑ, Γουαϊδό.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 30 Απριλίου 2019 | 6:05 μ.μ.

Αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βενεζουέλα μια απόπειρα πραξικοπήματος, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο από τον αυτονακηρυχθέντα πρόεδρο και μαριονέτα των Αμερικάνων Χουάν Γουαϊδό. Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, στους πραξικοπηματίες εκδήλωσε και δημόσια μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ευελπιστώντας ο Γουαϊδό «να φέρει στη χώρα ελευθερία και δημοκρατία»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Jorge Arreaza, «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας», ενώ στο τελευταίο μήνυμα του ο Μαδούρο αναφέρει: «Έχουμε ατσάλινα νεύρα. Μίλησα με τους διοικητές όλων των δυνάμεων ασφαλείας και διατράνωσαν την πίστη τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Ζητάω τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να εξασφαλίσουμε τη νίκη και την ειρήνη. Θα νικήσουμε».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, έχουν βγει με τα όπλα στους δρόμους και συγκρούονται με δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του στρατού της Βενεζουέλας, Βλαδιμίρ Παδρίνο, ανέφερε στο Twitter ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πιστές στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ κάνει λόγο για «δειλούς» και «προδότες» πίσω από το πραξικόπημα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πιστές στην υπεράσπιση του εθνικού συντάγματος και των έννομων αρχών. Όλες οι στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στις οκτώ περιοχές άμυνας αναφέρουν ότι όλα είναι ομαλά στα στρατόπεδα και τις στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τοπικών στρατηγών. Απορρίπτουμε αυτήν την πραξικοπηματική κίνηση, που θέλει να πνίξει στη βία τη χώρα μας. Οι ψευτο-αρχηγοί αυτής της καταχρηστικής κίνησης χρησιμοποιούν στρατεύματα και ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης για να σπείρουν την ανησυχία και τον τρόμο», τόνισε ο Παδρίνο.

«Είστε ένα μάτσο δειλοί. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συνταγματική τάξη και την ειρήνη της δημοκρατίας, με τη στήριξη του νόμου, της ιστορίας και του δικαίου. Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες», κατέληξε ο αρχηγός του Στρατού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger