Home » , » Μια προβληματική εξήγηση του Ν. Σοφιανού για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ισπανία

Μια προβληματική εξήγηση του Ν. Σοφιανού για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ισπανία

Από giorgis , Σάββατο 4 Μαΐου 2019 | 10:41 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Ο Νίκος Σοφιανός είναι ένα στέλεχος του ΚΚΕ με μακρά πολιτική διαδρομή και κομματική εμπειρία. Για δέκα ολόκληρα χρόνια (το διάστημα 1991-2001) ήταν γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ και σήμερα είναι  μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η μακρόχρονη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση -είναι δημοτικός σύμβουλος Αθήνας από το 2010- τον έφερε σήμερα να ηγείται του ψηφοδελτίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, για τον δήμο της Αθήνας.

Με αυτή την ιδιότητα, ο Ν. Σοφιανός δίνει συνέντευξη στην βδομαδιάτικη εφημερίδα "Documento". Διαβάζοντας την, σταθήκαμε σε μια απάντηση, που έδωσε σε ερώτηση του δημοσιογράφου. Πραγματικά κάπου αιφνιδιαστήκαμε από τα λεγόμενα του στελέχους του ΚΚΕ.
Θα αποφύγουμε να την σχολιάσουμε γιατί πιθανόν να την παρανοούμε και δεν θα θέλαμε να βγάλουμε αυθαίρετα και ίσως λαθεμένα συμπεράσματα.

Την παραθέτουμε αυτούσια και οι αναγνώστες μας, ας κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις:

Ερώτηση: Τι λέτε για το ότι στην Ισπανία το 10% ψήφισε το ακροδεξιό Vox;

ΑπάντησηΑκουμπάει στο γεγονός ότι στην Ισπανία τα υπολείμματα του Κομμουνιστικού Κόμματος βρίσκονται στην αγκαλιά των Podemos και διαφόρων άλλων (έχασαν και αυτοί στηρίζοντας τα προηγούμενα χρόνια τον Σάντσες, τους Σοσιαλδημοκράτες), έχοντας πλέον μετεξελιχθεί σε κόμμα του συστήματος, μια "συστημική" -να το πω έτσι- "αριστερά", σαν αυτήν που βλέπουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Εσείς καταλάβατε το σκεπτικό που επικαλείται ο Ν. Σοφιανός για να αιτιολογήσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ισπανία; Εμένα πάντως μου φαίνεται πολύ προβληματικό. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

5 Μαΐου 2019 στις 8:16 π.μ.

Η δικη μου αποψη για τα οσα λεει ο Σοφιανος ερμηνευοντας τα συμπεραινω οτι
εννοει πως η εξελειξη και το καταντημα του ΚΚΙ εχει στενη συγκενεια με την
εξελειξη του ΚΚΕ και τηςυπολοιπης αριστερας εδω στην Ελλαδα
Αυτη η δικη αποψη ειναι μια αβιαστη
και εκ του προχειρου αποψη αλλα για ενα υψηλοβαθμο στελεχος του ΚΚΕ μια τετοια τοποθετηση δειχνει μπολικη ανευθυνοτητα και παραπεμπει αρκετα και σε χρησμο της
Πυθιας των Δελφων

5 Μαΐου 2019 στις 11:10 π.μ.

Οι χωρίς ταξική συνείδηση "καλοί άνθρωποι" εύκολα μπορούν να μετακινηθούν από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο. Της ανόδου του φασισμού στην Ιταλία είχε προηγηθεί μια ήττα του σοσιαλισμού, και της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία είχε προηγηθεί μια ήττα της σοσιαλδημοκρατίας και αυτής είχε προηγηθεί μια συντριφτική ήττα του μαρξιστικού σοσιαλισμού από την σοσιαλδημοκρατία.
Συμπέρασμα: Ο φασισμός αντικαθιστά το σοσιαλισμό όπου αυτός ηττάται!

5 Μαΐου 2019 στις 4:27 μ.μ.

Ο Σοφιανός αναδεικνύει ποιός είναι αυτός που έστειλε το 10% στους φασίστες. Και αυτοί είναι οι σοσιαλδημοκράτες, οι οπορτουνιστές και τα απολειφάδια του ΚΚΙσπανίας, που διαβρώνουν την ταξική συνείδηση, μιλούν για ταξική ειρήνη, διασπούν και απογοητεύουν το εργατικό κίνημα και το λαό συνεχίζοντας, εφαρμόζοντας ή στηρίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική όπως κάνουν οι κεντροδεξιοί, οι κεντροαριστεροί, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες κλπ δηλώνοντας πίστη όλοι μαζί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και έτσι προετοιμάζουν το έδαφος πάνω στο οποίο ξεπλένονται οι φασίστες και οδηγούν τμήμα του λαού στην αγκαλιά αυτών των καθαρμάτων. Γι' αυτό ο "αντιφασισμός" και τα "αντιφασιστικά μέτωπα" που πουλάνε πολλοί και μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ (που συγκυβερνούσε και συγκυβερνά μαζί τους ενώ συνεργάζεται και σε διάφορα ψηφοδέλτια) είναι κούφια λόγια εάν δεν προεκτείνονται σε αντικαπιταλισμό, εφόσον ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι των καπιταλιστών στην κρίση του συστήματος. Σωστός ο Σοφιανός, χαλάει την μανέστρα των Συριζαίων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger