Home » , , » Δυο συμπεριφορές, δυο κόσμοι, ένα συμπέρασμα.

Δυο συμπεριφορές, δυο κόσμοι, ένα συμπέρασμα.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 | 2:03 μ.μ.

Χτες είχαμε άλλο ένα ναυάγιο όταν η πλαστική βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να προσεγγίσουν από την Τουρκία την Λέσβο πρόσφυγες ανατράπηκε. Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν νεκρά δυο παιδιά, ένα αγόρι 6 – 7 ετών και ένα βρέφος δυο μηνών, ενώ διασώθηκαν και 22  άλλα άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στην τουρκική ακτή, αφού το ναυάγιο έγινε χαράματα μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας ανοιχτά από την περιοχή του Αϊβαλί.

Τις ίδιες ώρες στην Λέσβο διαδραματιζόταν και ένα άλλο σκηνικό που έχει και το ταξικό του στίγμα.

Σ’ αυτό το νησί του Αιγαίου υπάρχει ένα χωριό, η Σκάλα Σκαμνιάς. Η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση και η βοήθεια που έχουν δείξει οι κάτοικοι του χωριού στους απόκληρους αυτού του κόσμου, στα θύματα του καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού, είναι γνωστή. 
Όπως λέει και η γιαγιούλα, από την Σκαμνιά της Λέσβου, σ' αυτό το βίντεο: «Ηταν απ’ την Μικρά Ασία οι γονείς μας και ξέρουμε τον πόνο» της προσφυγιάς.

Πολύ κοντά στην Σκαμνιά, υπάρχουν και τα δυο πιο τουριστικά χωριά της Λέσβου. Η Πέτρα και ο Μόλυβος. Εκεί υπάρχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, και τουριστικές επιχειρήσεις κάθε είδους. Είναι "λογικό" για το οπτικό πεδίο των επιχειρηματιών, ο πρόσφυγας και ο μετανάστης να θεωρείται "εχθρός", αφού εκτιμούν ότι "χαλάει" την "εικόνα" των τουριστικών περιοχών όπου έχουν τις επιχειρήσεις τους.

Ετσι, χτες, περίπου 15 ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων από την Πέτρα και τον Μόλυβο έφυγαν απ' τα χωριά τους και πήγαν στην Σκάλα Σκαμνιάς για να εμποδίσουν το πλοίο OPEN ARMS να προσεγγίσει το λιμανάκι του χωριού. Το μικρό αυτό πλεούμενο, της οργάνωσης «Proactiva», πραγματοποιεί διασώσεις μεταναστών στην Μεσόγειο.

Αυτή είναι η απάνθρωπη εικόνα κάποιων καπιταλιστών του νησιού. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Η ανθρώπινη, αυτή που εκφράζουν οι άνθρωποι του λαού μας, όπως ο πρόεδρο της Σκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφο τοπικής ιστοσελίδας της Λέσβου, παρουσιάστηκε  "έξαλλος με τους επιχειρηματίες της Πέτρας και του Μολύβου που παρεμπόδιζαν το πλοίο της «Proactiva» να προσεγγίσει στο λιμανάκι".

 «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θεώρησαν σωστό να παρέμβουν σε ένα άλλο χωριό χωρίς να ρωτήσουν κανένα. ... Ήταν εντελώς παράλογο αυτό το επεισόδιο και παραλίγο να έχουμε θερμό επεισόδιο μεταξύ όλων των χωριών, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Δεν είχαν καμιά δουλειά να έρθουν και να μας βάλουν σε αναστάτωση, δεν θα μας υποδείξουν τα διπλανά χωριά τι θα κάνουμε ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σαρόγλου.

Δυο συμπεριφορές, δυο κόσμοι, ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger