Home » , » Οι Κούρδοι κέρδισαν και έχασαν. Έχασαν ένα όνειρο. Κέρδισαν όμως πολλά.

Οι Κούρδοι κέρδισαν και έχασαν. Έχασαν ένα όνειρο. Κέρδισαν όμως πολλά.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 | 12:39 π.μ.

Γράφει ο  mitsos175

"Στη Βόρεια Συρία έχει δημιουργηθεί μια νέα συμφωνία. Προβλέπει τόσο οι Ρωσικές όσο και οι Τουρκικές δυνάμεις να περιπολούν από κοινού στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη το βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν την υλοποίηση μιας ασφαλούς ζώνης 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των Συρο-Τουρκικών συνόρων. Τόσο ο τουρκικός όσο και ο ρωσικός στρατός θα περιπολούν από κοινού αυτή την ασφαλή ζώνη, ενώ ο Συριακός στρατός θα αναγκάσει τις μονάδες των Κούρδων (YPG) να αποχωρήσουν από την καθορισμένη περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ξένες δυνάμεις που αναπτύσσονται επί του παρόντος στη Συρία παρανόμως πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτό το όραμα, καθώς και ότι πρέπει να διατηρηθεί η ιδέα της ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Συριακή κυβέρνηση και οι Κουρδικές δυνάμεις πρέπει να διεξάγουν ευρείες συζητήσεις για να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των θρησκευτικών ομολογιών που υπάρχουν στη χώρα".

Με δυο λόγια αποφάσισαν για τους Κούρδους χωρίς αυτούς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Όμως οι Κούρδοι πολέμησαν καλά και απόκρουσαν την εισβολή. Τα 10 χιλιόμετρα, που μάλιστα δεν περιλαμβάνουν την Ιεράπολη και μάλλον το Κομπάνι κι άλλες συνοριακές πόλεις, που είναι ήδη ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA), είναι πολύ λιγότερα από τα 35 μίλια (56 περίπου χιλιόμετρα) που είχε επιδιώξει να καταλάβει η Τουρκία.

Η ηρωική αντίσταση των Κούρδων είχε ως αποτέλεσμα ο Σουλτάνος να βάλει πολύ νερό στο κρασί του. Πάνω από όλα δεσμεύεται από τα ίδια του τα λόγια, πως δεν θέλει να αποσπάσει Συριακά εδάφη.
Δεν ξέρω όμως κατά πόσο πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη σ' ένα άτομο εντελώς αναξιόπιστο, που αμφισβητεί συνθήκες, όπως αυτής της Λωζάνης, που τηρούνται χρόνια. Παρόλα αυτά η Ρωσία μάλλον εγγυάται την τήρηση της συμφωνίας.

Ο Σουλτάνος κρατά τα προσχήματα, παρόλο που στρατιωτικά δεν κατάφερε σχεδόν τίποτε.
Στο εσωτερικό μπορεί να μιλήσει πως απέτρεψε την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κουρδικού κράτους. Όμως οι Κούρδοι πολύ δύσκολα θα πραγματοποιούσαν κάτι τέτοιο και χωρίς την Τουρκία.

Κερδισμένος αυτή τη στιγμή είναι ο Άσαντ και η Ρωσία. Η Ρωσία κατατρόπωσε τις ΗΠΑ στο διπλωματικό πεδίο. Χωρίς επικοινωνιακά βαρελότα, χωρίς τούμπες, κατάφερε να πάρει όλα όσα ήθελε. Την ακεραιότητα της συμμάχου της Συρίας και ταυτόχρονα τη συνέχιση της λυκοφιλίας με τους Τούρκους. 
Ο Συριακός Στρατός ανακτά πλέον μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας. Μένει η περιοχή στα Βόρεια, που ελέγχεται από τα τσιράκια της Άγκυρας και βέβαια οι πετρελαιοπηγές στο Νότο που τις κατέχουν ακόμα οι ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι κέρδισαν και έχασαν. Έχασαν ένα όνειρο. Κέρδισαν όμως πολλά. Πέρα από το σεβασμό και τη συμπάθεια για ένα λαό που αγωνίστηκε σκληρά, νίκησε στη μάχη και προδόθηκε από τους συμμάχους του, παραμένουν στην περιοχή.
Μπορεί να αποχωρήσουν οι ένοπλοι, αλλά ο στόχος του Σουλτάνου για εποικισμό και γενοκτονία του γενναίου αυτού λαού απέτυχε.
Όσο λοιπόν υπάρχουν εκεί Κούρδοι, υπάρχει πάντα ελπίδα. Είναι σίγουρο πως θα έχουν περισσότερες ελευθερίες από πριν.
Οι Κούρδοι σώθηκαν μονάχοι τους. Μπορεί να προσπάθησαν σκληρά και να πήραν ελάχιστα όμως άντεξαν. Κι αυτό είναι καλός οιωνός για όλους μας και για το μέλλον.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger