Του Σ.Λ.
Στις δημοσιογραφικές σχολές διδάσκεται ότι ακόμα και με ένα σημείο στίξης, σε ένα κείμενο που παρουσιάζει μια είδηση, μπορεί ο αναγνώστης του να αποκομίσει την αίσθηση που θέλει ο συντάκτης του.
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται είναι μια πατερική ρήση. "Το πίστευε και μη ερεύνα".
Αν αυτή την κάνεις "Πίστευε και μη, ερεύνα".
Ενα κόμα δηλαδή μπορεί να αλλάξει διαμετρικά το νόημα μιας πρότασης και το μήνυμα που θέλει να περάσει. Φανταστείτε δηλαδή, τι επίδραση μπορεί να έχει ένας τίτλος.
Εστιαστείτε τώρα σε δυο σημερινές ειδήσεις. Η πρώτη είναι από την ιστοσελίδα της αστυνομίας και αναφέρει: "Συνελήφθη χθες (21-4-2020) το απόγευμα, από αστυνομικούς του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ημεδαπός κατηγορούμενος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών".
Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο διαβάσαμε ότι πρόκειται για έναν 37χρονο Ελληνα, που χτυπούσε, εκβίαζε, έδινε ναρκωτικά, κρατούσε φυλακισμένες και εξέδιδε μέσω κοινωνικών δικτύων τουλάχιστον δύο γυναίκες.
Είχαμε δηλαδή ένα ντόπιο κάθαρμα που είχε κάνει κόλαση την ζωή δυο νέων γυναικών.
Δείτε τώρα και μια άλλη είδηση. Ο τίτλος της στην ιστοσελίδα enikos.gr είναι: "Συναγερμός στο Κρανίδι, για μετανάστριες που εκδιδόταν" και στο κείμενο αναφέρεται: "Συναγερμός έχει σημάνει στο Κρανίδι μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας πως νεαρές γυναίκες οι οποίες φιλοξενούνταν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών εκδίδονταν. Το θέμα ετέθη κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψη των φορέων στην περιοχή και έχει προκαλέσει πανικό στις αρχές που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού. Οι αρχές αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία ιχνηλάτησης καθίσταται πλέον πάρα πολύ δύσκολη".
Που μπορεί να καταλήξει ένας αφελής αναγνώστης; Οτι κάποιες μετανάστριες, έτσι τους ήρθε και πήγαν να βρουν πελάτες για να "πουλήσουν" το κορμί τους.
Αν τυχόν και είναι ακριβής αυτή η είδηση, ας προσπεράσουμε την ανάγκη που οδήγησε τις μετανάστριες να φτάσουν σ' αυτή την ενέργεια. Το θέμα είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ. Και επειδή μας κάλυψε ο τρόπος που το αντιμετώπισε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης δεν θα αναφερθούμε περισσότερο.
Αυτό που επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αρχική είδηση που αναφέραμε έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το γεγονός (;) με τις μετανάστριες έδωσαν τα περιθώρια σε -οργανωμένη και σχεδιασμένη;- επίθεση ενάντια στους κολασμένους/ες αυτού του κόσμου που βρίσκονται στην χώρα μας.
Δημοσίευση σχολίου