Home » , » Απ' τον Ωνάση, στους μετόχους της Aegean. Πώς οι καπιταλιστές χρεοκοπούν τις εταιρείες τους, θησαυρίζοντας οι ίδιοι.

Απ' τον Ωνάση, στους μετόχους της Aegean. Πώς οι καπιταλιστές χρεοκοπούν τις εταιρείες τους, θησαυρίζοντας οι ίδιοι.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 5 Μαΐου 2020 | 9:47 μ.μ.


Το πολύ καλό κείμενο που έχει στην ιστοσελίδα του ο jodi επανέφερε στην μνήμη μας μια ιστορική φράση που φέρεται να έχει πει ο Αριστοτέλης Ωνάσης σχετικά με την στάση του αστικού ελληνικού κράτους απέναντι στους καπιταλιστές.

Πριν απ' αυτό να σας θυμίσουμε ότι το 1957 υπογράφτηκε η αρχική σύμβαση της παραχώρησης της "Ολυμπιακή Αεροπορία" από το Ελληνικό κράτος στον Αριστοτέλη Ωνάση. Στα 18 χρόνια που βρισκόταν η εταιρία στα χέρια του πλουτοκράτη, η σύμβαση τροποποιήθηκε 12 φορές και κάθε φορά ο Ωνάσης αποκτούσε περισσότερα κρατικά προνόμια και περισσότερες οικονομικές απαλλαγές, 
Ο ίδιος θησαύρισε αλλά οδήγησε την εταιρεία στην καταστροφή, παραδίδοντας την στην κυβέρνηση του "εθνάρχη" Καραμανλή, το 1975 με τα ελλείματά της να ανέρχονται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δραχμές. (Τεράστιο ποσό γι' αυτή την εποχή).

Την περίφημη φράση του Ωνάση που αναφέραμε αρχικά, την δημοσίευσε στο βιβλίο του "Ο Δικηγόρος" ο φίλος του και νομικός του σύμβουλος Τρύφωνας  Κουταλίδης. Σε κάποια συζήτηση ο πλουτοκράτης του είπε: «…Η Ολυμπιακή είναι ένας κουβάς με σκατά που όλο του προσθέτουμε. Ε, μόλις ξεχειλίσει και μας πνίξει η μπόχα, θα τον δώσουμε στο γκουβέρνο...».
Να ξεπλύνει δηλαδή το δημόσιο -όλοι εμείς- τον "κουβά" και να τον παραδώσει καθαρό στον επόμενο καπιταλιστή.

Και εδώ θα σας παραπέμψουμε σε ένα κείμενο που δημοσιεύει σήμερα στον ιστότοπο του ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης. "Με πρόκληση για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς επίδομα ανεργίας και οικονομικό σκάνδαλο ολκής θα ισοδυναμεί η κρατική επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας Aegean", αναφέρει στην εισαγωγή του". Και αιτιολογεί αναλυτικά αυτή του την εκτίμηση. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger