Home » , » Ρέει το χρήμα προς τους μιντιάρχες

Ρέει το χρήμα προς τους μιντιάρχες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 | 10:20 π.μ.

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

Πάρτε μολύβι και χαρτί κι αρχίστε να προσθέτετε.

Με την ΠΝΠ της 30ής Μάρτη, ορίστηκε ότι οι καναλάρχες δε θα πληρώσουν τη δόση του 2020 για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως είναι γνωστό, για κάθε άδεια οι καναλάρχες θα έπρεπε να πληρώσουν 35 εκατ. ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις. Οταν έγινε αυτή η ρύθμιση, όμως, οι συριζαίοι (που είχαν προσκυνήσει τους καναλάρχες μετά το φιάσκο του «νόμου Παππά») φρόντισαν ταυτόχρονα να μειώσουν το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5%. Ετσι, οι καναλάρχες πήραν τζάμπα τις άδειες και καβάτζωσαν άλλα 11,5 εκατ. ευρώ! Αυτό, βέβαια, δεν πέρασε πουθενά ως σκάνδαλο, αφού αφορούσε αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ.

Η καταβολή της δόσης του 2020 για τις άδειες υποτίθεται ότι αναβλήθηκε. Κάπως έτσι είχε γίνει στην αρχή και με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ανέβαλαν συνεχώς την καταβολή του επί πέντε χρόνια. Επειδή επέρχεται καπιταλιστική ύφεση, η αναβολή της δόσης του 2020 για τις άδειες μπορεί να πάρει μερικά χρόνια. Υπάρχει έτοιμη δικαιολογία: δε βγαίνουν οι φτωχούληδες.

Πάμε παρακάτω: οι μιντιάρχες πήραν σε δυο δόσεις (11+9) 20 εκατομμύρια ζεστό χρήμα για να προβάλλουν τις διαφημίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υποτίθεται ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο», από τους εργάτες έκοψαν το μεροκάματο και τους περιόρισαν σ’ ένα ισχνό προνοιακό επίδομα 533 ευρώ το μήνα, άλλους τους έβαλαν να δουλεύουν εκ περιτροπής, με το μισό μισθό, αλλά για τους μιντιάρχες η συμμετοχή στην «εθνική υπόθεση» ήταν ένα επιπλέον «δωράκι» 20 εκατ. ευρώ.

Δεν τελειώσαμε όμως. Στην τελευταία (μέχρι στιγμής) ΠΝΠ, με ημερομηνία την Πρωτομαγιά (ΦΕΚ 90Α/1.5.2020) έχουμε κι άλλο «δωράκι». Το τεσσαρακοστό τρίτο άρθρο προβλέπει ότι τα κανάλια που εκπέμπουν μέσω DIGEA ΑΕ, μπορούν να πληρώσουν μόνο το 50% του μηνιαίου ενοίκιου που καταβάλλουν, για τους μήνες Μάρτη, Απρίλη και Μάη.
Αντίστοιχα, η DIGEA ΑΕ μπορεί να συμψηφίσει αυτό το ποσό με τη δική της υποχρέωση προς το ελληνικό κράτος για τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων. Δεν ξέρουμε σε τι ύψος θα φτάσει αυτό το νέο «δωράκι» προς τους καναλάρχες, ξέρουμε όμως ότι η DIGEA ΑΕ είχε πάρει το «νταβατζιλίκι» έναντι 18,3 εκατ. ευρώ. Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι ότι η DIGEA ΑΕ δεν είναι καμιά κρατική εταιρία αλλά ένας συνεταιρισμός των ίδιων των καναλαρχών.
Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει δηλαδή.

Θα λέγαμε ότι αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα, όμως αυτή η εκτίμηση θα ήταν βιαστική. Είμαστε σίγουροι ότι θ’ ακολουθήσουν κι άλλα δωράκια. Ο Μητσοτάκης έχει το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και οι καναλάρχες είναι αυτοί που του εξασφαλίζουν δύναμη. Γι’ αυτό τους «μπουκώνει» συνέχεια με κρατικό χρήμα. Γι’ αυτό «χτυπιέται» ο Τσίπρας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger