Home » , » Τo παρασκήνιο της αντιπαράθεσης Σκουρλέτη - Βαξεβάνη

Τo παρασκήνιο της αντιπαράθεσης Σκουρλέτη - Βαξεβάνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 3 Μαΐου 2020 | 2:58 μ.μ.

Του Β.

Σε αρκετούς είναι γνωστό, ότι μετά την εκλογική ήττα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, μια απ' τις παρενέργειες στο εσωτερικό του κόμματος της Κουμουνδούρου, ήταν να παγιωθούν δυο αντίπαλες συγκροτημένες ομάδες, που διαφωνούσαν ριζικά για το ποια θα έπρεπε να είναι η στάση του πρώην κυβερνητικού κόμματος, απέναντι στην εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη. 

Στην μια ομάδα βρίσκονται οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης,συνεπικουρούμενοι από τον δημοσιογράφο και πρώην υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του Τσίπρα κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του, Θανάση Καρτερο. Αυτοί είναι ένθερμοι υποστηριχτές του εκδοτικού εγχειρήματος του Documento.

Απ' την άλλη υπάρχουν κι αυτοί με προεξέχοντες τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, τον Παν Σκουρλέτη, τον Ανδρέα Ξανθό, και έχοντας δίπλα τους, από το παρασκήνιο, τον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη, που πνέουν τα μένεα ενάντια στο Documento. 

Μην φανταστείτε ότι αυτή η αντιπαράθεση στηρίζοντας σε διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Μικροπολιτική είναι, με έντονο χαρακτηριστικό της ατομικές σκοπιμότητες.
Ο Ξανθός θεωρεί ότι το Documento υποβάθμιζε τον ρόλο του, και στήριζε τον υφιστάμενο του, στην κυβέρνηση Πολάκη. Ο Σταθάκης -ένας προβεβλημένος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και γόνος μιας ζάμπλουτης οικογένειας- δεν μπορεί να χωνέψει ότι στις βουλευτικές εκλογές έφαγε την "σκόνη" του "άξεστου" Πολάκη και μάλιστα με διαφορά σχεδόν 3.500 ψήφων και έτσι δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής. Εκτιμάει ότι αυτό οφείλετε και στα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε από το Documento.

Με τον Ν. Βούτση και τον Π. Σουρλέτη, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Θεωρούν ότι η εφημερίδα του Κ. Βαξεβάνη, λαϊκίζει -ο πρώτος σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι την είχε χαρακτηρίσει "Αυριανή της Αριστεράς" ενώ ο δεύτερος είναι στα "κάγκελα" για το ίδιο έντυπο, κάτι που δεν διστάζει να το εκφράσει και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
(Για τους γνωρίζονται, αυτό οφείλεται ότι κάλυψε απόλυτα την "έλλειψη αστικής ευγένειας" και τις "απαράδεκτες δηλώσεις" του πρώην υφυπουργού. Να θυμίσουμε ότι ο Πολάκη ήταν το μόνο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήγε να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του στους δεξιούς, μετά τις εκλογές, και με δηλώσεις του κάλυψε την ενέργεια αναρχικής ομάδας ενάντια σε "φακελάκια" γιατρό. Βγήκε δημόσια και κατάγγειλε ότι υπάρχουν γιατροί οι οποίοι χρηματίζονται για να χορηγούν "γνωμάτευση κατά παραγγελία", ώστε να αποφυλακίζονται "επώνυμοι" φυλακισμένοι).

Λίγο καιρό μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η αντιπαράθεση που μέχρι τώρα υπήρχε και κομματικά πηγαδάκια, πήρε και δημόσια χαρακτηριστικά. Ο δημοσιογράφος της "Αυγής", και προσωπικός φίλος του Π. Σουρλέτη, Αντρέας Πετρόπουλος, γράφει στο έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλλον δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό κάποιων ότι π.χ. η ΕΡΤ δεν έχει κανένα λόγο να απαντάει στην προπαγάνδα και στα "στησίματα" του ΣΚΑΪ... Και ότι η Αριστερά ποτέ δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα "αριστερό" "Πρώτο Θέμα"».
 Εχει την άποψη δηλαδή ότι το εκλογικό σώμα ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική γραμμή του Documento και αυτό μέτρησε αρνητικά για το κόμμα του, στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι να θεωρεί ο αρθρογράφος της "Αυγής", την πιο κίτρινη φυλλάδα που κυκλοφορεί στην χώρα μας όμοια με την εφημερίδα του Κ. Βαξεβάνη ήταν κάτι που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.
Ετσι το "Documento" "σηκώνει το γάντι" και απαντάει στην "Αυγή": «Κοιτάξτε το παλούκι στο μάτι σας κι αφήστε τους άλλους -που παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς επιχορηγήσεις κομματικές και άλλες- να κάνουν τη δουλειά τους όπως θέλουν».
Μεσολαβεί παρέμβαση από το στενό περιβάλλον του Τσίπρα και η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται.

Τώρα, αυτή η αντιπαράθεση παρουσιάζεται να αναζωπυρώνεται και να παίρνει νέα χαρακτηριστικά μετά ένα ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο "Ανοιχτό παράθυρο" του Γιώργου Λιακόπουλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κ. Βαξεβάνη. (Αυτό το δημοσίευμα αναπαρήγαγε και η ιστοσελίδα της εφημερίδας Documento)

Την 1η Μάη δημοσιεύεται, λοιπόν, στο σάιτ που αναφέραμε ένα άρθρο στο οποίο ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: "Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίσθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα  24ωρα με πρωταγωνιστή τον απερχόμενο -και αποτυχημένο-γραμματέα της ΚΕ  κ. Παν. Σκουρλέτη και συμπαραστάτη τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. 
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από την Κ.Ο. του κόμματος να ακυρώσει ειλημμένη απόφαση που συνυπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της για λόγους που χαρακτηρίζονται «προσωπικοί».
Για την ακρίβεια ο γραμματέας αξίωσε, με υποστήριξη Βούτση, να μην κατατεθεί η ερώτηση των 77 βουλευτών κατά της κυβέρνησης για τη παράλειψη της εφημερίδας «Documento» από την διανομή των κονδυλίων στα ΜΜΕ για ενημέρωση σε θέματα κορονοϊού".

Μετά απ' αυτό δημιουργείται ένας ψιλοχαμός στο εσωτερικό της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σκουρλέτης νιώθει θιγμένος, θεώρησε ότι το άρθρο αυτό ήταν υπαγορευμένο από τον Κ. Βαξεβάνη, και σε "πηγαδάκι" εκφράζεται με απρεπείς χαρακτηρισμούς σε συνάδελφο του που τον θεωρεί υπεύθυνο, γιατί απ' το κομματικό ταμείο έχουν δοθεί κάποιες χιλιάδες ευρώ για να διαφημιστεί η "Αυγή" και ο κομματικός ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα "Documento". 

Απαιτήθηκαν δυο μέρες παρασκηνιακών αντιπαραθέσεων -κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και προσωπική παρέμβαση του Α. Τσίπρα- για να βγει σήμερα ο Σκουρλέτης και να κάνει μια "στρογγυλεμένη" δήλωση, που δημοσιεύεται στην "Αυγή".

Διαψεύδει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Λακόλουλου και διευκρινίζει: "Προφανώς και ουδέποτε ζήτησα από το προεδρείο της Κ.Ο. στο οποίο συμμετέχω με βάση τη θεσμική μου ιδιότητα, να αποσύρει την Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη. Απλώς θεώρησα πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα Documento, τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο".

Η ουσία είναι άλλη. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα Documento κυκλοφορούσε κάθε βδομάδα με 8-9 ολοσέλιδες διαφημίσεις. 
Σήμερα και με προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη η εφημερίδα δεν έχει ούτε μια και έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Είναι θαύμα ότι μπορεί ακόμα να κυκλοφορεί ακόμα, καλύπτοντας τα λειτουργικά της έξοδα. 
Η κυκλοφορία κάθε φύλλου, είναι μικρή και σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται μεταξύ 11-13.000 φύλλων ενώ έχει κάπου 4.000 ηλεκτρονικούς συνδρομητές.
Ατομα που γνωρίζουν τι συμβαίνει στον χώρο ισχυρίζονται ότι ο Κ. Βαξεβάνης ζήτησε την παρέμβαση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε επιχειρηματίες, για να δώσουν διαφήμιση, στο έντυπο του. Με παρεμβολή όπως του Σκουρλέτη είχε άδοξο τέλος αυτή η προσπάθεια, και έτσι έχει προκύψει αυτή η αντιπαράθεση.. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

4 Μαΐου 2020 στις 8:25 π.μ.

Πάντως κακώς ψαχνει κάποιος να βρει ιδεολογική αντιπαραθεση στην αλληλοφαγωμαρα μια κλικας αδιστακτης και αχόρταγης για εξουσία.

9 Ιανουαρίου 2022 στις 5:06 μ.μ.

@Λώλος ΔροσινόςΛογικο αφου δεν μιλαμε για καποιο σοβαρο αριστερο κομμα, αλλά για ενα ματσο απο αυτοπροβαλλομενες βιολες, πλουσιους αστους και πουλημενους οπορτουνιστες. Ποσοι μπορουν να περιμενουν θετικη προφορα στις πολιτικες εξελιξεις, που οσονουπω θα αρχισουν να προβαλουν;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger