Home » , » Πέτσωμα, η αναβάπτιση ενός όρου

Πέτσωμα, η αναβάπτιση ενός όρου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 | 8:24 π.μ.

"Διαμάντι" το κείμενο που έχει γράψει στον ιστότοπο του ο συγγραφέας αλλά και πολύ καλός μύστης της ελληνικής γλώσσας, Νίκος Σαραντάκος.

Κάνοντας έναν γενικό σχολιασμό, γιατί μέχρι τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, -προφανώς αυτό δεν είναι θέμα του συγκεκριμένου ατόμου, αλλά κυβερνητική απόφαση- δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά με τα οποία επιδοτήθηκαν τα «μέσα ενημέρωσης» που διαφήμισαν την εκστρατεία «Μένουμε σπίτι», αναφέρεται στον όρο «Πέτσωμα» -και στον πληθυντικό «Πετσώματα».

Μας γράφει, λοιπόν ότι "ο όρος είναι υπαρκτός από παλιά, αλλά το βρήκα σαγηνευτικό ότι σήμερα αρχιερέας της πετσωματικής τέχνης είναι ένας πολιτικός που ονομάζεται Πέτσας! Τυχαίο; Δεν νομίζω, που έλεγε το παλιό κλισέ". Μάλιστα στον έχουν χρησιμοποιήσει στα κείμενα τους ο πρωτοπόρος δημοκράτης Κλεάνθης Τριανταφύλλου ο Σουρής και ο Παλαμάς.

"Με το σημερινό άρθρο έρχομαι να εισηγηθώ να υιοθετηθεί ένας γενικός όρος για το μπαχτσίσι προς φιλικά και πρόθυμα μέσα ενημέρωσης, ένας όρος βαθιά ριζωμένος στις αγνές παραδόσεις του ελληνικού κοινοβουλευτισμού αλλά και ταυτόχρονα σημερινός, του 21ου αιώνα", μας γράφει ο Ν. Σαραντάκος.
Κάνοντας σχετική ιστορική αναφορά συμπληρώνει:

"Τον 19ο αιώνα, στις δεκαετίες 1860-1880 ιδίως, το ελληνικό κράτος ενίσχυε διακριτικά διάφορα ανταρτικά σώματα που δρούσαν στις περιοχές που ακόμα ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ιδίως Ήπειρο και Θεσσαλία. Ένα βασικό κονδύλι αυτών των αντάρτικων σωμάτων πήγαινε σε πετσώματα, δηλ. σόλες για τα ποδήματά τους, που θα ταλαιπωρούνταν στα κακοτράχαλα εδάφη όπου δρούσαν -σκέφτομαι όμως πως σε ένα τέτοιο κατάστιχο είναι πιο εύκολο να γράψει κανείς κάτι αθώο όπως τα πετσώματα παρά π.χ. όπλα ή σφαίρες. Ετσι, ο όρος «πετσώματα» έφτασε να σημαίνει το σύνολο των χρηματικών παροχών που έδινε κρυφά (ή, τέλος πάντων, όχι πολύ φανερά) το κράτος στα σώματα αυτά".

Οπως αναφέρουν άλλοι χρήστες του διαδικτύου το λήμμα «πέτσωμα» το συναντάμε και στα λεξικά Μπαμπινιώτη και Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, με την εξής ερμηνεία: «Χρηματικό ποσόν που δίνεται ως αμοιβή για αμφίβολες, κρυφές ή και ύποπτες υπηρεσίες»!

Δεν είναι καταπληκτικό;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger