Home » , » Πρόκληση να επικαλείται ο Μητσοτάκης φράση του Αλέξανδρου Δελμούζου ενός δασκάλου που στάθηκε απέναντι στον ραγιαδισμό, ενώ μισήθηκε και από την εκκλησία και από την πολιτεία..

Πρόκληση να επικαλείται ο Μητσοτάκης φράση του Αλέξανδρου Δελμούζου ενός δασκάλου που στάθηκε απέναντι στον ραγιαδισμό, ενώ μισήθηκε και από την εκκλησία και από την πολιτεία..

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 | 7:57 μ.μ.

Της Γ. Λ.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να υποστηρίξει το νομοσχέδιο: "καραντίνα για την παιδεία", χρησιμοποίησε λόγια του Δελμούζου. 

Ο Αλέξανδρος Δελμούζος,παιδαγωγός, εισηγητής της δημοτικής γλώσσας και του σχολείου εργασίας, διορίστηκε διευθυντής στο παρθεναγωγείο του Βόλου από το οποίο εκδιώχθηκε και το πείραμα του κατέληξε σε δίκη το 1914, με τις κατηγορίες της αθεΐας, της έλλειψης πατριωτισμού και της ανηθικότητας ... 

Στη συνέχεια (κι αφού αθωώθηκε) αναλαμβάνει το Μαράσλειο Διδασκαλείο όπου κι εκεί κατηγορήθηκε για αντι- εθνισμό.
Αφορμή η πρόσληψη της Ρόζας Ιμβριώτη ...

Μια μικρή αναφορά στη δράση του μεγάλου δάσκαλου ο οποίος ονειρευόταν ένα σχολείο με κέντρο τον μαθητή, μακριά από τις αγκυλώσεις και τον συντηρητισμό. 
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Εστίας: "Σκάνδαλο! μέσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα γίνεται αντεθνική εργασία. Υπονομεύονται τα τιμιότατα της φυλής! Κουρελόπανο η σημαία! Υβρίζεται η Παναγία!".

Τώρα τι σχέση έχει το νομοσχέδιο: "Καραντίνα για την παιδεία" που εισάγει πολλαπλές εξετάσεις, βαθμοθηρία, επίσημο χαρακτηρισμό διαγωγής, και προσπαθεί με "φτύματα" και προσεγμένες εύηχες εκφράσεις να πείσει την κοινωνία πως ευνοείται από την εφαρμογή του, θα αποδειχθεί στην πράξη όταν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων θα ψάχνουν για χρηματοδότες .. 

Ο Δελμούζος ήταν δάσκαλος γι αυτό στάθηκε απέναντι στον ραγιαδισμό μισήθηκε και από την εκκλησία και από την πολιτεία.. 

Η φράση του Δελμούζου δοσμένη από κάποιον γραφέα της εκπαίδευσης ανώι να εξομαλύνει τον αυταρχισμό που κρύβει ο νόμος τον ξεγυμνώνει περισσότερο ...

Υ.Γ: Τα λόγια του Αλέξανδρου Δελμούζου που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης και περιέχονται σε ομιλία του παιδαγωγού προς τους σπουδαστές Μαράσλειου είναι: «το σχολείο στέκει πάνω από κάθε πολιτική διαπάλη. Αντικρίζει το σχολείο την ολότητα και το εθνικό σύνολο Τονώνοντας το αίσθημα αυτό και καλλιεργώντας την πολυμερή αυθυπαρξία του το σχολείο έχει πεποίθηση πως όταν ο απόφοιτός του βγει στην κοινωνία δεν θα ενεργεί εναντίον της ολότητας της κοινωνίας σε όποια τάξη και αν ανήκει».  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger