Home » , » Πρέπει να βρούμε τρόπους να αντισταθούμε στα κυβερνητικά παχύδερμα και την καθοδηγούμενη ενημέρωση

Πρέπει να βρούμε τρόπους να αντισταθούμε στα κυβερνητικά παχύδερμα και την καθοδηγούμενη ενημέρωση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 | 10:53 μ.μ.

Tου Σ.Λ.

Είναι από τις φορές που προκύπτει η επιτακτική ανάγκη όλοι/ες που αυτοπροσδιοριζόμαστε ότι ανήκουμε  στον αντικαπιταλιστικό - αναρχικό χώρο, όχι απλώς να κάνουμε μια ανέξοδη αυτοκριτική, αλλά να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε κάποιες διαχρονικές παθογένειες που μαστίζουν το κίνημα.

Κι αυτό που θεωρώ σήμερα πιο απαραίτητο από ποτέ είναι να βρούμε διαύλους να επικοινωνήσουμε, παραμερίζοντας σεχταρισμούς, μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και διαφορές για το "φύλο των αγγέλων" ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να δημιουργηθεί ένα ΜΜΕ που θα έχει προοπτικές να αποκτήσει μαζική απεύθυνση.
Και αυτό, σύμφωνα με την άποψη μου, είναι απολύτως εφικτό. 

Σύντροφοι με τεχνικές γνώσεις υπάρχουν, δικοί μας "ρεπόρτερ" που μπορεί να είναι στην καρδιά των γεγονότων, άφθονοι, το οικονομικό κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι απαγορευτικό και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συγκεντρωθεί. 
Απόδειξη για τα παραπάνω οι δεκάδες αξιόπιστες κινηματικές ιστοσελίδες που υπάρχουν, καθώς και οι διαδικτυακοί ραδιοσταθμοί.

Χωρίς, προφανώς να έχουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες παρέμβασης που θα είχε ένα τέτοιο ΜΜΕ, πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε μια δυνατή εναλλακτική φωνή στην παρεχόμενη σκουπιδοπληροφόρηση.
Θα ήταν ένα σοβαρό ρήγμα στην κατευθυνόμενη ενημέρωση.

Δείτε τι συμβαίνει σήμερα. Μέσα μαζικής δικτύωσης φιμώνουν απόψεις που δεν τους αρέσουν. Ανερυθρίαστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά ομολογεί ότι επιτροπή λογοκρισίας
.
Το κρατικό χρήμα μοιράζεται αφειδώς για να στηθεί ένας κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός.
Η ιεράρχηση όπως αυτών των ειδήσεων από τα καθεστωτικά ΜΜΕ βρίσκεται σε ... πολικές θερμοκρασίες. 

Και μια συγκεκριμένη  αναφορά. Ενώ δημοσιεύτηκε σε ποια ΜΜΕ κατέληξαν τα εκατομμύρια ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», η κυβέρνηση κρατάει επτασφράγιστο μυστικό το πώς επιμερίστηκαν.
Και μόνο γι' αυτό έπρεπε να έχει δημιουργηθεί σάλος.
Ούτε απ' τον πατέρα του κληρονόμησε ο Μητσοτάκης αυτά τα λεφτά που μοιράζονται στα "γαλάζια παιδιά", ούτε είναι καρπός από λεφτόδεντρα σε περιβόλι του Πέτσα. 

Το ότι πήραν κρατικό χρήμα ανύπαρκτες ιστοσελίδες, ιστοσελίδες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και απευθύνονται στην ομογένεια της Αμερικής -(γα να συνιστούν στους ημεδαπούς να μένουν σπίτι τους), θρησκευτικές ιστοσελίδες που συνιστούν στους πιστούς μεταλαβιά με το ίδιο κουτάλι, κ.α, είναι αντικείμενο μια άλλης αναλυτικής ανάρτησης.

Δύσκολα θα εντοπίσει κανείς ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες  των ιστοσελίδων που τσέπωσαν λεφτά του ελληνικού λαού από την καμπάνια για τον κορονοϊό.
Η εφημερίδα Documento αναρωτιέται αν "γνωστός παρουσιαστής έχει πάρει ένα εκατομμύριο ευρώ για το site του, δια του διαφημιστικού προγράμματος Πέτσα", ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί ότι οι ιδιοκτήτες ενός πολύ γνωστού site φιλοκυβερνητικού προσανατολισμού, έχουν λάβει απ' το ίδιο "πακέτο" 400.000 ευρώ.

Είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο κυβερνητικός παχυδερμισμός και να μην αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απαντήσει; 

Και αν εμείς ισχυριστούμε ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος πήραν τις μίζες τους απ' αυτούς στους οποίους μοίρασαν τα εκατομμύρια ευρώ θα κινδυνεύουμε με ποινική δίωξη ως συκοφάντες;

Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα που αναφέραμε αρχικά. Αυτό το τεράστιο σκάνδαλο μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με αναιμικό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερη ένταση πάει να το αναδείξει, ζητώντας την παραίτηση Πέτσα (αλήθεια εκεί στο ΚΚΕ κάπως επιπόλαια δεν το προσπερνάτε;) ενώ μόνο τα ΜΜΕ του Κ. Βαξεβάνη του δίνουν τις διαστάσεις που του αρμόζουν -πιθανόν και με ιδιοτελείς σκοπιμότητες- με την διαφορά όμως ότι κι αυτά επικεντρώνονται στις επιφανειακές διαστάσεις του σκανδάλου.

Δυστυχώς η εμβέλεια των αντικαπιταλιστικών απόψεων είναι ελάχιστη και σ' αυτό κύρια συντελεί το γεγονός  ότι όλα τα "δικά" μας ΜΜΕ, είναι ασυντόνιστα και στηρίζονται σε παρεΐστικα είτε μικροπολιτικού προσανατολισμού εγχειρήματα.

(Το indymedia που κάποτε είχε σοβαρή παρέμβαση, σήμερα υπολειτουργεί και έχει καταντήσει εντελώς ανυπόληπτο, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση για την οποία έχει υποσχεθεί σύντροφος που συμμετείχε στην Σ.Ο αυτού του μέσου, κάποια στιγμή να αναφερθεί αναλυτικά).

Θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι υπάρχουν μια σειρά αντικαπιταλιστικές ιστοσελίδες και διαδικτυακά ραδιόφωνα. (Δεν γίνομαι συγκεκριμένος γιατί θα υπάρξουν παραλείψεις).
Μήπως να συζητούσαμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας;

Υ.Γ. Με σύντροφο απ' το blog που συζήτησα αυτό το θέμα έχει την άποψη ότι και να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι θνησιγενές. Μου αιτιολόγησε την γνώμη του αναφέροντας ότι κάτι παρόμοιο επιχειρήθηκε να γίνει στο παρελθόν με τον ρ/σ μας και αποδείχτηκε ανεδαφικό. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι αξίζει να γίνει μια τέτοια προσπάθεια. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger