Home » , , » Ελάχιστα ορατές πλευρές του επικοινωνιακού αντιπερισπασμού Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Ελάχιστα ορατές πλευρές του επικοινωνιακού αντιπερισπασμού Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 | 3:06 π.μ.

"Η Αγιά Σοφιά είναι μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μετατροπή του σε τζαμί είναι λάθος. Με την απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε μέρος της μηχανής προπαγάνδας του AKP. Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα, Η Αγιά Σοφιά δεν είναι πολιτικό εργαλείο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το φιλοκουρδικό αριστερό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

 "Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός του ΑΚΡ έχει μεταμορφώσει κάθε δημόσιο θεσμό στην Τουρκία, ανάμεσά τους τη νομοθεσία, τα πανεπιστήμια, την εκπαίδευση, τον τύπο και κάθε άλλη πτυχή της δημόσιας ζωής, κάνοντας αυτούς τους τομείς να κυριαρχούνται από τους κανόνες του Ισλάμ. Το ΤΚΡ έχει θίξει πολλές φορές τον αντεργατικό ρόλο της αντίδρασης και του θρησκευτικό φονταμενταλισμού, που καταπιέζει κάε ίχνος αντίστασης στην εργατική τάξη, αντικαθιστώντας την οργανωμένη δύναμη των ενωμένων εργατών με απολίτικες υπάκουες μάζες... 
Το να ερμηνεύσουμε τέτοιες κινήσεις με την ατζέντα της αστικής τάξης θα ήταν απόλυτα παραπλανητικό. Η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ χριστιανισμού και ισλάμ, αλλά μεταξύ αντίδρασης και κοσμικότητας και για την ακρίβεια μεταξύ καπιταλιστών και εργατών...
Το Κομμουνιστικό κόμμα Τουρκίας υπερασπίζεται και θα υπερασπιστεί το να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία και λαμπρό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας", επισημαίνει ανακοίνωση της Κ.Ε του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Εμείς θα προσθέσουμε κάποιες πλευρές οι οποίες δεν είναι και τόσο ορατές αφού σχεδόν σε όλες τις αναλύσεις που διαβάσαμε το βάρος δίνεται στην πρόθεση του Ερντογάν να εξαλείψει κάθε ίχνος Κεμαλισμού και "κοσμικού κράτους", που υπάρχει στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο Τούρκος ηγέτης  ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και να παρουσιαστεί ο ίδιος ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, σε μια εκστρατεία νεοοθωμανικού μεγαλοιδεατισμού..  
Οτι παίρνει αυτή την απόφαση ο Εντογάν θέλοντας να δηλώσει σε όλους του τόνους ότι Προεδρεύει σε μια χώρα που είναι αυτόνομη περιφερειακή υπερδύναμη, και παίρνει αποφάσεις που αφορούν το κράτος του χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Ολα τα παραπάνω φυσικά και ισχύουν, υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, εξ' όσου σοβαροί, για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε συμπυκνωμένα απόψεις που μας παρέθεσε Κούρδος σύντροφος, πολιτικός πρόσφυγας που ζει στην χώρα μας.

Πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται πανίσχυρος.
Το «δώρο Θεού», όπως χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, που έγινε τέτοιες μέρες πριν τέσσερα χρόνια του έδωσαν "Σουλτανικές" εξουσίες.

Γέμισε τις φυλακές με όσους θεωρούσε οπαδούς του ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν, έκανε ριζικές εκκαθαρίσεις σε στρατό, "δικαιοσύνη", αστυνομία και σε κάθε τομέα του κρατικού μηχανισμού, από όσους θεωρούσε πολιτικούς αντιπάλους.
Εθεσε σε ασφυκτικό περιορισμό κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα επιβάλλοντας επιπλέον έλεγχο σε κάθε μαζική πληροφόρηση με ελάχιστα ΜΜΕ να υπάρχουν να τον αντιπολιτεύονται.

Αυτή η παρουσιαζόμενη όμως "παντοδυναμία" του Σουλτάνου είναι εντελώς πλασματική και σκόπιμα καλλιεργημένη.
Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα που δεν αναφέρεται και γιατί η απόφασή του και οι "λεονταρισμοί" του, που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση ότι η Αγιά Σοφιά από μουσείο μετατρέπεται σε τζαμί είναι ένας μελετημένος ιδανικός επικοινωνιακός αντιπερισπασμός.

Αυτή την στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Μπορεί τα ΜΜΕ της χώρας να το αποσιωπούν αλλά οι θάνατοι ανέρχονται σε χιλιάδες, άσχετα αν δεν καταγράφονται. 
Η ανεργία καθημερινά εξακολουθεί να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και η Τουρκική οικονομία κατακρημνίζεται. 

Το πιο σοβαρό όμως πλήγμα για το γόητρο του Σουλτάνου είναι άλλο. Κι αυτό έχει σχέση το άγριο στραπατσάρισµα του κύρους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν έχει προηγούμενο και με το οποίο αποδείχτηκε ότι το αξιόμαχο του Τουρκικού στρατού δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει η Αγκυρα. 
Και αναφερόμαστε στο κάζο που έπαθαν και στις απώλειες που είχαν οι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στην Αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, 140 χλµ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης στην Λιβύη.

Το περασμένο Σάββατο στις 10 περίπου το βράδυ οι Τούρκοι στρατιωτικοί πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο και ας βρισκόταν σε εμπόλεμη περιοχή.
Μετά από εννιά ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές, μέσα σε λίγα λεπτά βομβαρδιστικά αεροπλάνα -που αγνοείται η προέλευση τους- κάνουν στάχτη και ερείπια την Τουρκική στρατιωτική βάση όπου υπήρχαν μεγάλος αριθμός από μαχητικά F-16. Μάλιστα το εγκατεστηµένο αντιαεροπορικό σύστηµα Hawk MIM-23, που υποτίθεται θα την προστάτευε από µία τέτοια αεροπορική επίθεση, καταστρέφεται ολοσχερώς. 

Οι απώλειες των Τούρκων μετά από αυτή την επίθεση που δέχτηκαν τρομερές.
Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί, ανάμεσα τους και 7 αξιωματικοί, όμως αναφέρουν δημοσιεύματα ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο από τις οκτώ πανάκριβες συστοιχίες Hawk MIM-23 που διαθέτουν οι Τούρκοι στο οπλοστάσιο τους.
(Αν και επίσημα καμιά χώρα δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στρατηγικός αναλυτής της ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων MENA Defense, που εδρεύει στην Αλγερία, υποστηρίζει ότι η επίθεση ήταν σύμπραξη τεσσάρων χωρών: Ρωσίας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων).

Οπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, από τα παραπάνω, το κύρος και η δημοφιλία του Ερντογάν στην χώρα του έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. 
Το αν θα αποδώσει αυτά που προσδοκά ο Τούρκος Πρόεδρος μ' αυτόν τον επικοινωνιακό  αντιπερισπασμό του, να μετατρέψει δηλαδή την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί είναι κάτι που μένει να το δούμε.   .
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

12 Ιουλίου 2020 στις 8:39 π.μ.

Πράγματι, πολύ ενδιαφέρουσα και πολιτικά τεκμηριωμένη τούτη η προσέγγιση του ζητήματος. Σίγουρα, ο Ερντογάν και η κλίκα του παίζουν αυτή τη στιγμή μεγάλο τυχοδιωκτικό παιχνίδι,προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν ως το έπακρον τις αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.Με όλες αυτές όμως τις εγγενείς αδυναμίες του στον οικονομικό και στο στρατιωτικό τομέα,το τουρκικό αστικό καθεστώς μπαίνει σε μεγάλο ρίσκο, γιατί δεν είναι απλή υπόθεση να παριστάνει κάποιος την -τοπική έστω- "υπερδύναμη" και να ανταγωνίζεται συμφέροντα λιονταριών, ελεφάντων και ρινόκερων στον επικίνδυνο μεσογειακό βάλτο,όταν είναι απλώς ένα ...μεγαλόσωμο δυνατό και πεισματάρικο βουβάλι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τουρκική αστική τάξη, και μάλιστα σήμερα η ερντογανική νεοοθωμανική της πτέρυγα, παίρνει αυτό το ρίσκο, επειδή ουδέποτε υπήρξε υποτελής στους δυτικούς ιμπεριαλιστές, του τύπου της ελληνικής αντίστοιχης. Κι αυτό ισχύει από την εποχή του κεμαλισμού,που έπαιξε πονηρό παιχνίδι στους Αγγλογάλλους ήδη το 1919-1922, παριστάνοντας μέχρι και το "σύμμαχο" της Σοβιετικής Ρωσίας,έως ότου πήρε από τους Δυτικούς αυτά που γύρευε στη Μικρασία και τότε το "γύρισε το χαρτί". (Πριν τρεις μήνες το σημείο αυτό οδήγησε σε μια διαφορά αναλύσεων του γράφοντος με την εφημερίδα Προλεταριακή Σημαία του ΚΚΕμ-λ, αφού κατά τη γνώμη μου, η ανάλυσή της δεν εκτιμά σωστά την τουρκική αστική τάξη, όταν λίγο ή πολύ εξισώνει το βαθμό εξάρτησης και επιθετικότητας των Τούρκων "εθνικοαστών" με τα αντίστοιχα των Ελλήνων υποτελών παντός καιρού στη Δύση.) Η τουρκική μπουρζουαζία, έστω και με μεγάλο ρίσκο,παίζει πάντα το επικίνδυνο τυχοδιωκτικό της παιχνίδι, ελισσόμενη μεταξύ των θηρίων και αρπάζοντας ό,τι μπορεί.Σήμερα, το παιχνίδι αυτό γίνεται ακόμη πιο υπερφίαλο, γι'αυτό και πολύ πιο επικίνδυνο και για την ίδια την τουρκική ιθύνουσα τάξη. Αν αποτύχει, το πιθανότερο είναι να εξολοθρευτεί εκ των έσω ο ίδιος ο Ερντογάν. Ο τύπος το ξέρει αυτό, κι έτσι πριν βγει μπροστά στο νεοσουλτανικό του παιχνίδι,εκκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το εσωτερικό του μέτωπο, μετά το "βολικό" πραξικόπημα του 2016. Παρά ταύτα το ρίσκο παραμένει εξαιρετικά μεγάλο, γιατί ποτέ δεν ξέρει 100% τι παρασκηνιακό ρόλο παίζουν όλοι οι γύρω του αυλοκόλακες.Πάντως δεν κάνει πίσω και δεν προσκυνάει τα μεγαλύτερα θεριά. Κανένας Τούρκος πασάς, κεμαλιστής ή κορανιόπληκτος δεν το έχει ποτέ κάνει αυτό! Θα αντέξει ο Ερντογάν; Θα φαγωθεί; Άγνωστο για την ώρα. Η Ελλάδα των υποτελών δεδομένων λακέδων του Τραμπ,της Μέρκελ, της ευρωτράπεζας και του ΔΝΤ το πλέον σίγουρο είναι ότι κινδυνεύει σοβαρά με ακρωτηριασμό στο Αιγαίο κι όχι φυσικά από τη ... χρήση της Αγιά Σοφιάς της Πόλης για τις προσευχές και τις κωλοτούμπες των κορανιόπληκτων σκοταδιστών του "Αλλάχ Ακμπάρ" και την τύφλα τους τη μαύρη. Επί τη ευκαιρία διορθώστε στον τίτλο τη λέξη "Σοφίας". Με ι και όχι με ο στην παραλήγουσα!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger