Home » , » ΚΟΥΒΑ: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο

ΚΟΥΒΑ: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 9:38 μ.μ.

Γράφει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης

ΚΟΥΒΑ: Μια πατρίδα για όλον τον κόσμο — Ελληνική πρωτοβουλία στο Facebook που ζητά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για την Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve, η οποία τείνει χέρι ιατρικής βοήθειας στους λαούς που την χρειάστηκαν, βασισμένη πάντα στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Σε εποχές που οι υπερδυνάμεις χτίζουν τείχη , η Κούβα χτίζει γέφυρες και υποστηρίζει τους λαούς των κρατών που έχουν ανάγκη, χωρίς καμμιά διάκριση και προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη του, στον κατ' εξοχήν τομέα που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, στην Ιατρική.

Η Ελληνική αυτή πρωτοβουλία, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα ενεργοποίησε 13.500 μέλη, - αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς -, αλλά και συμμετοχή και δεκάδων ομάδων και σελίδων ,που υποστηρίζουν θερμά την πρόταση.

Οι αρχές των Κουβανικών μπριγάδων είναι στηριγμένες στην «Επαναστατική Ιατρική» όπως την οριοθέτησε σε μια ομάδα στρατιωτών το 1960, ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα, γιατρός και ο ίδιος, όταν καθιέρωσε το καθήκον του κράτους «να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων, να καθιερώσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής … και να προσανατολίσει τις δημιουργικές ικανότητες όλων των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα προς τα καθήκοντα της κοινωνικής ιατρικής».

 Η διεθνιστική ιατρική αλληλεγγύη της Κούβας ξεκίνησε ήδη από το 1960 όταν η Κούβα έστειλε μια ομάδα εργαζομένων υγείας στη Χιλή για την ανακούφιση των πληγέντων μετά από ένα σεισμό που έγινε εκεί, για να ιδρύσουν ένα σύστημα δημόσιας υγείας και να βοηθήσουν τον πληθυσμό.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger