Home » , » Η Βηρυτός φλέγεται

Η Βηρυτός φλέγεται

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 | 9:28 μ.μ.

Φλέγεται αυτές τις ώρες η Βηρυτός από χιλιάδες εξαγριωμένους πολίτες. που απαιτούν απ' την διεφθαρμένη κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να λογοδοτήσουν για τις ευθύνες τους, που είχαν σαν αποτέλεσμα την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης πριν από 4 ημέρες.και τις τεράστιες καταστροφές που επέφερε.

Διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του ΥΠΕΞ  ενώ στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα και αναρτούν χρήστες του διαδικτύου, διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Η τραγωδία που κόστισε πάνω από 157 νεκρούς 5.000 τραυματισμένους και  πάνω από 300.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τα σπίτια τους, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στον Λίβανο. Κανένας δεν φαίνεται να πείθεται  ότι γ' αυτό το τεράστιο έγκλημα ευθύνονται 16 δημόσιοι υπάλληλοι, που συνελήφθησαν και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία ότι έδειξαν ανευθυνότητα στο ζήτημα της αποθήκευσης 2.750 τόνων νιτρικής αµμωνίας, που αποτέλεσαν την εκρηκτική ύλη της έκρηξης.

Ούτε οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου  Μισέλ Αούν ο οποίος έκανε λόγο για «πιθανότητα εξωτερικής επέμβασης µε ρουκέτες ή βόμβες», στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Από το  βράδυ της Πέμπτης και μέχρι σήμερα οι δρόμοι της Βηρυτού έχουν μετατραπεί  σε αστικό πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής. (Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, από τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει υπάρχει ένας νεκρός και 172 τραυματίες. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα).

Δεν μπορεί να εκτιμήσουμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν σ' αυτή την πολύπαθα χώρα. Κρατάμε μόνο την δήλωση που έκανε ο Γουαλίντ Τζουµπλάτ, μια κορυφαία προσωπικότητα για τον λαό του Λιβάνου και ιδιαίτερα  για την εθνότητα των Δρούζων: «Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στη συμμορία που µας κυβερνά. Αν δεν µας βοηθήσουν οι ξένες χώρες και ο αραβικός κόσμος, ο Λίβανος θα εξαφανιστεί. Πρέπει να σχηματιστεί μια ουδέτερη κυβέρνηση»
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger