Home » , » Σκύψε ευλογημένη ...

Σκύψε ευλογημένη ...

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 | 11:52 π.μ.


Το ότι η πλειοψηφία των ρασοφόρων είναι χριστέμποροι, θεομπαίχτες και μεγάλο μέρος απ' αυτούς σκοταδιστές, είναι παγκοίνως γνωστό.

Η φάση όμως που μας περιγράφει ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο μας έστειλε αναγνώστης μας έχει την πλάκα της.

Στη Χώρα της Πάτμου, βρίσκεται το μοναστήρι του "Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου".
Κάπου εκεί λένε οι γραφές ότι ζούσε ο απόστολος Ιωάννης και είδε οράματα με Δράκους, Αγίους, Τέρατα, Αγγέλους ότι του ερχόταν τέλος πάντων.
Ηταν "θεία φώτιση" για να γράψει ένα απ' τα πιο αξεπέραστα βιβλία της ορθοδοξίας. Την "Αποκάλυψη". 

Πάμε τώρα στο θέμα μας. Οπως συμβαίνει σε όλα τα γνωστά μοναστήρια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει ο λεγόμενος "θρησκευτικός τουρισμός". Και φυσικά για κάποιους αυτό είναι πηγή εισοδήματος.
Στην είσοδο, λοιπόν του μοναστηριού της Πάτμου, έχει στηθεί μια "λαϊκή" με πιο τσουχτερές τιμές όμως και διαφορετικό εμπόρευμα. Αντί για ζαρζαβατικά και φρούτα, πουλάνε σταυρουδάκια, κομποσκοίνια, εικόνες ...

Και μέχρι εδώ, στρωτό το τροπάριο. Αυτό που βλέπουμε στην εικόνα όμως με τα "ιερά" αγαλματίδια που πουλιούνται και παριστάνουν καλόγερους να διαβάζουν τις "θείες ευχές" σε γυναίκες που έχουν γονατίσει μπροστά τους   ...

Αμαρτωλοί είμαστε και ασυναίσθητα μας έρχεται στο μυαλό ο τίτλος μιας ελληνικής τσόντας, που έγινε σλόγκαν: "Σκύψε ευλογημένη".

Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτά τα "δημιουργήματα" τα κατασκευάζουν και τα εμπορεύονται οι καλόγεροι του μοναστηριού της Πάτμου. Οπότε το μόνο που μπορεί να πούμε είναι: "Ευλόγησον δέσποτα" 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger