Home » , » 4 Νοέμβρη 1918: Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ

4 Νοέμβρη 1918: Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 | 8:46 μ.μ.

Στις 4 Νοέμβρη 1918 συνήλθε στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων στον Πειραιά το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος. Αιτία υπήρξε η ανάγκη συνένωσης των σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομάδων σε ένα κόμμα με κοινές αρχές, πολιτική και πρόγραμμα.

Οι απαρχές του κρατικού πατερναλισμού

Καταλύτης στις εξελίξεις για την ενίσχυση και την ενοποίηση του ελληνικού εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος στάθηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκτός από την εσωτερική σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη που χρειαζόταν ο Βενιζέλος για την πραγματοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του, προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου νέοι εξωγενείς παράγοντες που έκαναν ακόμη επιτακτικότερη τη .χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.
Η ανάπτυξη και η επέκταση των αντιπολεμικών αισθημάτων στις συμμαχικές χώρες, που εντάθηκαν μετά τη Ρωσική Επανάσταση και τη Συνθήκη του Μπρεστ -Λιτόφσκ το 1918 και επηρέαζαν και την αρχική φιλοπόλεμη διάθεση των σοσιαλιστικών και των εργατικών κομμάτων, μπορούσαν να έχουν ανασταλτική επίδραση στα σχέδια του Βενιζέλου για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υποβοήθησε τις υπάρχουσες τάσεις ενοποίησης των Ελλήνων σοσιαλιστών με την ελπίδα να κερδίσει την εύνοια των σοσιαλιστικών και των εργατικών κομμάτων της Ευρώπης που αναμενόταν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις ειρήνης.
Σε αυτήν του την προσπάθεια χειραγώγησε κατάλληλα τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας για να συμμετάσχουν στις Διασυμμαχικές Εργατικές και Σοσιαλιστικές Συνδιασκέψεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger