Home » , » Πέθανε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 78 ετών ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

Πέθανε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 78 ετών ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 | 3:21 μ.μ.

Πηγή: Σάββας Χριστοφίδης

Αντιστασιακός εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών, παλαιός αγωνιστής της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ), ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς.

Όσοι και όσες τον γνωρίσαν και αγωνίστηκαν στο πλευρό του, θα αναγνωρίσουν σ'αυτόν τον θαρραλέο λιθογράφο ο οποίος, όπως άλλοι έλληνες εργάτες της δικής του πολιτικής γενιάς και πολιτικής παράδοσης, διακατεχόταν από μία αυθεντική λατρεία για την κουλτούρα γενικά και για την πολιτική κληρονομιά του επαναστατικού μαρξισμού ειδικότερα. 'Άνθρωπος της δράσης παρά θεωρητικός, υπήρξε υποδειγματικός μαχητής εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974).

Βασανίστηκε μετά την πρώτη του σύλληψη το 1969. Κατάφερε να αποσυναρμολογήσει την κλειδαριά του κελιού του με τη βοήθεια ενός κουταλιού και να διαφύγει. Οι βουλγαρικές αρχές παρέδωσαν το φυγά στους Έλληνες αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Ψαραδέλλης ανταπάντησε στο στρατιωτικό δικαστή ο οποίος ειρωνευόταν την προδοσία των "αδελφών κομμουνιστών Βουλγάρων": "Αυτό δεν είναι δικιά σας υπόθεση, κύριε δικαστά. Θα είναι η υπόθεση των Βούλγαρων εργαζομένων". Καταδικασμένος και φυλακισμένος εκ νέου, θα δραπετεύσει για ακόμα μία φορά και θα καταλήξει στην Γαλλία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1974 μετά την πτώση των συνταγματαρχών, συνέχισε ν΄αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του Τροτσκιστικού κινήματος.

Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002 στη Χιλιαδού Ευβοίας, λίγες μέρες μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Παραδέχεται ότι είχε συμμετάσχει το 1986 σε μία ληστεία τράπεζας που δεν είχε ούτε νεκρούς ούτε τραυματίες. Αυτή η ληστεία αποδίδεται σήμερα από την αστυνομία στη 17Ν. Δηλώνει ότι συμμετείχε στην ληστεία με σκοπό να χρηματοδοτήσει την έκδοση των έργων του Παντελή Πουλιόπουλου, ιδρυτή του ελληνικού τροσκισμού.

"Η ιδεολογία μου, δήλωσε στην κατάθεσή του, δε μου απαγορεύει τις απαλλοτριώσεις τραπεζών, αλλά διαφωνεί πολιτικά, με τις δολοφονίες των πολιτικών αντιπάλων"

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger