Home » , » Κέρκυρα: Ξορκίζοντας τα «μολυσμένα και μοχθηρά πνεύματα» (Βίντεο)

Κέρκυρα: Ξορκίζοντας τα «μολυσμένα και μοχθηρά πνεύματα» (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 | 4:31 μ.μ.


Πιασάρικο θέμα για τα καθεστωτικά ΜΜΕ η λαοθάλασσα που παρακολούθησε το πατροπαράδοτο έθιμο με τους «μπότηδες» στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Ξαναβρήκαν την ευκαιρία να κάνουν την προπαγάνδα τους μιλώντας πάλι για τους «ανεύθυνους Ελληνες», που δεν τηρούν τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας και τα σχετικά.

Προσέξτε όμως κάποιες "λεπτομέρειες" που "διέφυγαν" από τα ΜΜΕ. α) Το περιεχόμενο που έδωσε Κερκυραϊκός λαός στο έθιμο και β) Η αποσιώπηση του πατείς με πατώ που έγινε στα προαύλια των εκκλησιών με αποκορύφωση το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου.

Για την δεύτερη περίπτωση δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Το ιερατείο έπρεπε να λειτουργήσει τα θρησκευτικά μαγαζιά και η κυβέρνηση δεν είχε καμιά διάθεση να του δημιουργήσει προβλήματα. Τα θρησκευτικά αγκαλιάσματα, τα φιλιά και οι ευχές για χρόνια πολλά ήταν επιτρεπτά.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στον τρόπο που παρουσίασαν το έθιμο που υπάρχει στο νησί του Ιονίου Πελάγους. 

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακόκκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Τα πετούν οι κάτοικοι της Κέρκυρας από τα μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα στον δρόμο, και σύμφωνα με την παράδοση το κάνουν για να διώξουν τα «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα από το νησί, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του έναντι του Άδη. 

Ε, λοιπόν τα «μολυσμένα και μοχθηρά πνεύματα», φέτος είχαν ονόματα: "Αδωνις", "Χρυσοχοϊδης", Μητσοτάκης", "Κικίλιας" κ.α  Αυτοί ήταν οι «μπότηδες» που έσπασαν οι Κερκυραίοι, ευχόμενοι να απαλλαγούν απ' την παρουσία τους. 

Αυτό όμως δεν το παρουσίασε κανένα κανάλι, αν και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες σχετικά βίντεο.

Του αναγνώστη μας Κώστα Μ. με δικές μας παρεμβάσεις. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger