Home » , » Σαν σήμερα φεύγει απ' την ζωή ο θεωρούμενος "πατέρας" του σουρεαλιστικού κινηματογράφου, Ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ

Σαν σήμερα φεύγει απ' την ζωή ο θεωρούμενος "πατέρας" του σουρεαλιστικού κινηματογράφου, Ισπανός σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 | 11:56 μ.μ.

''Θεός και Έθνος είναι ένα αχτύπητο δίδυμο, που έσπασε όλα τα ρεκόρ επεκτατισμού, κατοχής και αιματοχυσιών"

Λουίς Μπουνιουέλ

Υπήρξε ένας αξιόλογος συγγραφέας και ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Λουίς Μπουνιουέλ ο οποίος πέθανε σαν σήμερα, 29 Ιούλη 1983 θεωρείτε ο  πατέρας του σουρεαλιστικού κινηματογράφου. Πολλές από τις περίπου 35 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που έχει σκηνοθετήσει σήμερα θεωρούνται πλέον κλασικές. Ο Ισπανός δημιουργός δεν δίστασε μέσα από τα έργα του, να ασκήσει δριμεία κριτική στην καθεστηκυία τάξη και στους αντιπροσώπους της. Στο στόχαστρό του καλλιτέχνη βρέθηκαν το Κράτος, η Εκκλησία αλλά και οι Αστοί - Μπουρζουαζία.

Αν κι γόνος εύπορης αστικής οικογένειας, έχοντας μεγαλώσει σε μια μικρή κλειστή επαρχιακή κοινωνία, παραδοσιακή και θρησκόληπτη, -"μεσαιωνική" όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος-, ενώ υπήρξε μαθητής σε αυστηρό καθολικό σχολείο από τα εφηβικά του χρόνια το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στο να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, κάτι που το βλέπουμε στα δημιουργήματά του.

 Απεχθανόταν απίστευτα ην υποκρισία της αστικής τάξης και της θρησκευτικής εξουσίας, δυο θέματα που βρίσκουμε σχεδόν πάντα στις ταινίες του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν το ανατρεπτικά διαπεραστικό χιούμορ του, το οποίο θα δημιουργήσει σχολή στο σινεμά.

 Όπως έλεγε «ευτυχώς, κάπου ανάμεσα στο τυχαίο και το μυστηριώδες βρίσκεται η φαντασία, το μόνο πράγμα που προστατεύει την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να την περιορίσουν ή να την αφανίσουν ολοσχερώς».

Ενα καλό αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ υπάρχει στην ιστοσελίδα tvxs 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger