Home » , , » Τα Θεοφάνια και ο μυθικισμός του νερού σε κρασί

Τα Θεοφάνια και ο μυθικισμός του νερού σε κρασί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 | 7:37 μ.μ.

Του Μηνά Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφου - συγγραφέα, "Αιρετικά", Documento

Εστιάζοντας στην Ανδρο, καταγράφουμε τη σύνδεση της λατρείας του αρχαίου θεού με εκείνη του Χριστού

Mια από τις αγαπημένες θεότητες των αρχαίων Ελλήνων ήταν δίχως αμφιβολία ο Διόνυσος. Παρά το γεγονός ότι δεν ανήκε στις κύριες θεότητες του .ολύμπιου πανθέου, οι γιορτές προς τιμήν του σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποτελούσαν σημαντικά θρησκευτικά δρώμενα. Στο σύντομο αυτό άρθρο θα σταθούμε στη λατρεία του Διονύσου στο νησί της Ανδρου, κάνοντας αναφορά σε ένα ιδιαίτερο θαύμα που λάμβανε χώρα στις αρχές Ιανουάριου.

Στη συνέχεια, παραμένοντας στο νησί θα μιλήσουμε για το πώς η παράδοση αυτή επηρέασε τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, όπως και για τη μυθικιστική αναβίωση του διονυσιακού θαύματος κάτω από την επιρροή του Ιησού αυτήν τη φορά.

Ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες του 4ου και του 3ου προχριστιανικού αιώνα φανερώνουν πέραν πόσης αμφιβολίας τη σημαντικότατη θέση που κατείχε η λατρεία του Διονύσου στο κυκλαδίτικο νησί. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο θεός λατρευόταν στην Ανδρο από τα κλασικά χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία στις σχετικές παραδόσεις κάνουν ακόμη και Ρωμαίοι ιστορικοί και περιηγητές που την επισκέφτηκαν κατά τον πρώτο μεταχριστιανικό αιώνα.

Η διονυσιακή λατρεία και το θαύμα της Ανδρου

Εδώ θα σταθούμε στα όσα αναφέρει στο έργο του ο Γάιος Αικίνιος Μουκιανός, επιφανής Ρωμαίος που έγινε τρεις φορές ύπατος και παρ’ ολίγον να διαδεχτεί τον Νέρωνα στον αυτοκρατορικό θρόνο. Το έργο του δεν υπάρχειΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger