Home » » Λευτεριά στον κομμουνιστή ράπερ Pablo Hasel

Λευτεριά στον κομμουνιστή ράπερ Pablo Hasel

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 | 9:00 π.μ.


Από τον συντροφικό ιστότοπο Από την Σπίθα στην Φλόγα

📍 Πριν ένα χρόνο, στις 16 Φλεβάρη 2021, οι κατασταλτικές συμμορίες των πραιτωριανών του Ισπανικού Αστικού Κράτους εισέβαλλαν στο πανεπιστήμιο της Λερίδα στην Καταλονία και συνέλαβαν τον κομμουνιστή ράπερ Pablo Hasel. Ο Hasel ήταν καταδικασμένος από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας με τις κατηγορίες ότι επαινεί την τρομοκρατία και συκοφαντεί το κράτος και τους βασιλικούς θεσμούς. Ο κομμουνιστής ράπερ διώχθηκε με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για την τέχνη, που λογοκρίνει και ποινικοποιεί την τέχνη που τροφοδοτεί τους αγώνες απέναντι στο καπιταλιστικό- ιμπεριαλιστικό σύστημα, τους πολέμους και τον φασισμό.

Ένα χρόνο μετά, μέσα στην πρυτανεία του ίδιου πανεπιστημίου από το οποίο τον συνέλαβαν, αγωνιστες/στριες κρεμάσανε πανό αλληλεγγύης στον Pablo Hasel.  

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

👉 Αναδημοσίευση του παρακάτω κειμένου από την σελίδα Αλληλεγγύη στον Pablo Hasel - μετάφραση από τη σελίδα Catalan News

«Δεν θα με γονατίσουν»: ο ράπερ Pablo Hasel, ένα χρόνο πίσω από τα κάγκελα.

Ο φυλακισμένος καλλιτέχνης κατακεραυνώνει την κυβέρνηση που τους περιγράφει σαν υποκριτές και και τους δικαστές που τους αποκαλεί συντηρητικούς.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2021, γύρω στις 8:30 π.μ., ο ράπερ Pablo Hasel συνελήφθη από την καταλανική αστυνομία Mossos d'Esquadra, αφού πέρασαν το οδόφραγμα μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου της Lleida στη δυτική Καταλονία.

Κρίθηκε ένοχος για εξύμνηση της τρομοκρατίας και την συκοφαντία της μοναρχίας στα τραγούδια και τα Tweet του, αυτό το περιστατικό πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη και σε στις άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, πολλές από τις οποίες οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και διήρκεσαν για πάνω από μια εβδομάδα. 

Δεν θα με γονατίσουν», είπε ο Χάσελ σε αποκλειστική συνέντευξη στο Καταλανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, προσθέτοντας ότι είναι «πιο πεισμένος να παλέψει αλλά και πιο δυνατός από ποτέ».

Ο μουσικός εξήγησε τον λόγο που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε σωφρονιστικά προγράμματα που θα μείωναν την ποινή του, καθώς θα αυτό θα συνεπαγόταν την παραδοχή της ενοχής του, κάτι που ο Hasel αρνείται αφού ο ίδιος πιστεύει πως «αυτος είναι ο στόχος της καταστολής».

Η καταγγελία της κατάστασης από την εξορία είναι χρήσιμη», είπε σε μια σαφή νύξη στον ράπερ της Μαγιόρκας Josep Miquel Arenas, γνωστό ως Valtònyc, ο οποίος παλεύει για να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ισπανίας να τον εκδώσει από το Βέλγιο αφού κρίθηκε ένοχος το 2018 για παρόμοιες καταδίκες. "Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να το κάνουμε από εδώ. Για την ακρίβεια αυτός ο συνδυασμός είναι το κλειδί για την αποκάλυψη της ψεύτικης δημοκρατίας του κράτους".

Όσο για την καταλανική κυβέρνηση συνασπισμού και το κόμμα κατά της λιτότητας Unidas Podemos, που και τα δύο ζήτησαν την απελευθέρωσή του, ο Hasel δεν είχε καλά λόγια να πει για αυτούς.

«Είπαν ότι ήθελαν να με βοηθήσουν, αλλά σε μια φυλακή που ουσιαστικά ελέγχεται από αυτούς μου έκαναν την ζωή ακόμα πιο δύσκολη». Ο Hasel κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή Centre Penitenciari de Ponent που διαχειρίζεται η καταλανική κυβέρνηση. «Πέρασα σχεδόν 5 μήνες σε συγκαλυμμένη απομόνωση», είπε, αποκαλώντας τους πολιτικούς του ERC και της JxCat που τον επισκέφτηκαν πίσω από τα κάγκελα «υποκριτές». 

«Για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, είπαν στον κόσμο ότι θα με ελευθερώσουν», είπε. «Είμαι ακόμα εδώ ένα χρόνο μετά». Έτσι, ο Hasel πιστεύει ότι οι Podemos "δεν θέλουν να τηρήσουν καμία από τις υποσχέσεις τους" και ότι μόνο η πίεση από τον λαό θα επιφέρει την αλλαγή. 

Σχετικά με την απόφαση του Εθνικού Δικαστηρίου να μην τον αθωώσει όπως ζήτησε η Καταλανική Ακαδημία Μουσικής, και μάλιστα για το λόγο της «αντικοινωνικής του στάσης», ο Χάσελ υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα ο μόνος «αντικοινωνικός» ήταν το δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν «πραγματικά προοδευτικοί» δικαστές στην Ισπανία.

Ο μουσικός υποστήριξε ότι οι περισσότερες υλικές ζημιές στο Πανεπιστήμιο της Λέιντα που σημειώθηκαν κατά τη σύλληψή του προκλήθηκαν, στην πραγματικότητα, από την καταλανική αστυνομία Mossos: «Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαν έρθει να με φυλακίσουν άδικα».

Ο Hasel εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τις συνεχιζόμενες παρακολουθήσεις σε άτομα που διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψή του.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger