Home » , » 21 Μάρτη 1960: "H σφαγή του Σάρπβιλ"

21 Μάρτη 1960: "H σφαγή του Σάρπβιλ"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 | 6:53 μ.μ.

Ενα ρατσιστικό έγκλημα που έμεινε γνωστό ως "Η σφαγή του Σάρπβιλ", που έγινε σαν σήμερα το 1960 στη Νότια Αφρική, υπήρξε η αφορμή για να ανακηρύξει ο ΟΗΕ, έξι χρόνια αργότερα την 21η Μάρτη, σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων μαύρων με αίτημα τα ίσα δικαιώματα, καταλήγει σε μακελειό. Η διαδήλωση είχε σαν αφορμή την ψήφιση νόμου από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, που υποχρέωνε τον μαύρο πληθυσμό να έχει πάντα μαζί του, σε κάθε μετακίνηση, ένα ειδικό ρατσιστικό βιβλίο με όλα τα στοιχεία του.  Σε περίπτωση που σε αστυνομικό μπλόκο αρνούνταν να δείξει το βιβλιάριο, ή έλειπε κάποιο από τα πολλά στοιχεία -πράγμα προφανώς πανεύκολο δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους- τιμωρούνταν με 30 μέρες φυλάκιση. 

Οι διαδηλωτές προχωρούν ειρηνικά και συντεταγμένα  με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα της πόλης Σάρπβιλ. Στόχος τους μια συμβολική παράδοση στις Αρχές επειδή δεν διέθεταν το επίμαχο “διαβατήριο”. Η κυβέρνηση θέλοντας να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές διατάζει μαχητικά αεροσκάφη να εκτελούν πολύ χαμηλές πτήσεις πάνω από τα κεφάλια τους με συνέπεια εκείνοι να τρομοκρατηθούν. Πιστεύοντας ότι δέχονται επίθεση αρχίζουν να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς και να ξηλώνουν το οδόφραγμα που είναι στημμένο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα. 

Και τότε άρχισε το μακελειό. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ, δολοφονώντας τους διαδηλωτές εν ψυχρό. Το αποτέλεσμα ήταν 69 νεκροί, ανάμεσα τους 10 παιδιά και 8 γυναίκες και 180 τραυματίες.

Το γεγονός παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις με τον διεθνή τύπος να δημοσιεύει φωτογραφίες των νεκρών και πολλά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “σφαγή”. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια υποκριτική δήλωσή της, ενώ αποκηρύσσει  την “αστυνομική βία κατά των νέγρων διαδηλωτών”, προσθέτει ότι  “όσα συμβαίνουν στη Νότια Αφρική είναι εσωτερικό ζήτημα μιας χώρας με το οποίο δεν επιτρέπεται να ασχοληθεί η αμερικανική κυβέρνηση”. 

Από την πλευρά της η Σοβιετική Ενωση αφού καταδίκασε το κυβερνητικό έγκλημα “διαβεβαίωσε τους Αφρικανούς ότι τους υποστηρίζει ενθέρμως στον αγώνα τους κατά της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής και ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων για τη φριχτή δολοφονία”..

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger