Πηγή: Γιάννης Μπασκάκης - "ΕφΣυν"
Πώς το γνωστό ακροδεξιό δίδυμο της Νέας Δημοκρατίας φρόντιζε για την απαλλαγή των αστυνομικών.
Η αθώωση των αστυνομικών στη δίκη για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου ήταν ασφαλώς άλλη μία σελίδα αστυνομικής ατιμωρησίας με τη σφραγίδα του δικαστικού μηχανισμού, αν και συντελέστηκε με οριακή πλειοψηφία και με την ίδια την πρόεδρο της έδρας να μειοψηφεί υπέρ της καταδίκης τους. Ποιοι είναι όμως αυτοί που πίεζαν πολιτικά εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να γραφτεί αυτή η σελίδα; Ποιοι είναι αυτοί των οποίων η δράση και η στάση ισοδυναμούσε εξαρχής με πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη προκειμένου να απαλλαγούν οι αστυνομικοί;
Δεν χρειάζεται βέβαια κάποιος να ψάξει πολύ για να τους βρει. Αρκεί να κοιτάξει στην ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και στο γνωστό ντουέτο των Αδωνη Γεωργιάδη και Θάνου Πλεύρη. Πρόκειται για ένα δίδυμο που ήταν αχώριστο ήδη από τα χρόνια του ΛΑΟΣ, όπου δεν άφηναν ερώτηση για ερώτηση στη Βουλή που να μην την συνυπογράφουν. Αλλά ως αχώριστο δίδυμο συνέχισαν να προωθούν την ακροδεξιά τους ατζέντα και μέσα στη Ν.Δ.
Η επιβράβευση
Μάλιστα γι’ αυτήν την προώθηση της ακροδεξιάς ατζέντας επιβραβεύτηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: αρχικά ο πρώτος καταλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου στο κόμμα κι έπειτα και οι δύο με την τοποθέτησή τους σε καίρια υπουργικά πόστα στην κυβέρνηση (Ανάπτυξης, Υγείας). Την ίδια ακροδεξιά ατζέντα προώθησαν βέβαια από κοινού και με τη δράση τους υπέρ των αστυνομικών που κατηγορούνταν για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Ας δούμε πώς.
Ο Θάνος Πλεύρης ήταν ως γνωστόν συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών, αλλά όχι μόνο την περίοδο που δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στη Βουλή. Παρέμεινε συνήγορός τους και μετά τον Ιούλιο του 2019, παρόλο που ήταν πια κυβερνητικός βουλευτής, εκμεταλλευόμενος έτσι την ιδιότητά του αυτή προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Δικαιοσύνη. Μόνο όταν έγινε υπουργός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ιδιότητα του συνηγόρου -αφού πλέον είχε ασυμβίβαστο- αλλά ακόμα και τότε έστειλε τον συνεργάτη του δικηγορικού του γραφείου Αθανάσιο Ζαμάνη, ο οποίος προστέθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στον κατάλογο των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών. Διατήρησε έτσι και ως υπουργός μια έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση, η οποία πια έγινε καθαρά πολιτική. Αλλά και όταν ήταν συνήγορος και πάλι φρόντιζε να ασκεί πολιτική πίεση μέσω του κόμματός του. Πάμε να δούμε πώς:
Στις 28.12.2018 ο Θάνος Πλεύρης ως πληρεξούσιος δικηγόρος των αστυνομικών έστειλε εξώδικο προς τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Α. Ανδρικόπουλο για να διαμαρτυρηθεί για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που αναφερόταν στην ολοκλήρωση του πορίσματος της ΕΔΕ σε βάρος των αστυνομικών σχετικά με την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. Στο εξώδικο αυτό έλεγε ότι «με έκπληξη πληροφορήθηκα από την Εφημερίδα των Συντακτών σε κείμενο που φιλοξενεί άρθρο ότι υπάρχει πόρισμα της ΕΔΕ που ζητά την παραπομπή των εντολέων μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με συγκεκριμένα ερωτήματα και μάλιστα το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει αναπαραχθεί στο σύνολο των ΜΜΕ».
Και κατηγορούσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ ότι «κατά παράνομο τρόπο έχετε διοχετεύσει το πόρισμα σε ΜΜΕ, παραβιάζοντας τις Αρχές της μυστικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων των εντολέων μου». Και για όποιον βιαστεί να πει ότι αυτά ο κ. Πλεύρης τα έκανε ως δικηγόρος και όχι ως πολιτικό πρόσωπο, αρκεί μόνο να πούμε ότι το ίδιο θέμα ήρθε ακριβώς την ίδια μέρα στη Βουλή. Μόνο που ο Θ. Πλεύρης εκείνη την περίοδο δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής, οπότε την εξόφθαλμη πολιτική παρέμβαση ανέλαβε -μαντέψτε ποιος- το άλλο, μέλος του γνωστού διδύμου: ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Ετσι, και πάλι στις 28.12.2018, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε ερώτηση προς την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, όχι βέβαια από ενδιαφέρον σχετικά με την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στους αστυνομικούς, αλλά για να καταγγείλει κι αυτός -στη Βουλή πλέον- το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», να ισχυριστεί τα ίδια με τον Θ. Πλεύρη και να ασκήσει πολιτική πίεση υπέρ των κατηγορούμενων αστυνομικών: «Εκπληξη προκαλεί δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφορικά με την ύπαρξη πορίσματος της ΕΔΕ που ζητά την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των οχτώ αστυνομικών που επελήφθησαν στο περιστατικό στην Ομόνοια, που στηρίζεται στις διαρροές από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», έλεγε ο Αδ. Γεωργιάδης και κατέληγε: «Εύλογα διερωτάται κανείς αν η Ελληνική Αστυνομία σκόπιμα διοχέτευσε με παράνομο τρόπο το πόρισμα στο συγκεκριμένο ΜΜΕ ή εν αγνοία της ηγεσίας στελέχη που είχαν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία έκαναν τη διαρροή εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη».
«Με τη δέουσα προσοχή»
Και ρωτούσε την υπουργό «αν προτίθεται να διατάξει διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έχει κάνει τη διαρροή» για να πάρει την απάντηση της Ο. Γεροβασίλη (4.2.2019) ότι «η προάσπιση του κύρους των Θεσμών, όπως η Ελληνική Αστυνομία, υπαγορεύει, πρωτίστως, την εσωτερική διερεύνηση κάθε υπόνοιας παραβατικής συμπεριφοράς, εκ μέρους του προσωπικού της, υπό την εγγύηση των διατάξεων της διοικητικής και πειθαρχικής νομοθεσίας (π.δ. 120/2008). Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε καταγγελία ή αναφορά για εξωθεσμική και εν γένει μη νόμιμη δραστηριότητα ή συμπεριφορά με χαρακτηριστικά αυθαιρεσίας, αντίθετη με το Σύνταγμα, τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς καθώς και την ηθική τάξη, ερευνάται με τη δέουσα προσοχή και αναλόγως των διαπιστώσεων εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο».
Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης την ερώτηση του αυτή δεν την έκανε ως απλός βουλευτής. Ηδη ήταν, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και με αυτή του την ιδιότητα πίεζε πολιτικά προς υπεράσπιση των αστυνομικών.
Δημοσίευση σχολίου