Home » » Εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο

Εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 14 Μαΐου 2022 | 12:00 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σε όλο το μήκος του μετώπου. Οι Ουκρανοί είχαν επιτυχίες στο Χάρκοβο, ενώ οι Ρώσοι στο Ντονμπάς. Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια αιματηρή ισοπαλία, ενώ οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνουν.

Στην περιοχή του Χάρκοβο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) ελέγχουν την γραμμή Prudyanka — Pitomnik — Rubezhnoye ενώ ανακατέλαβαν το χωριό Ternovaya.

Ορισμένες τακτικές προόδους των Ρωσικών δυνάμεων αναφέρθηκαν κοντά στο χωριό Dolgenkoe, όπου κατέλαβαν κάποιους λόφους. Ανατολικά του Oskol, οι Ρώσοι ελέγχουν το χωριό Novoselovka. Τα παραπάνω βρίσκονται κοντά στο Izyum.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να αποκτήσουν ερείσματα στη δυτική όχθη του ποταμού Seversky Donets κοντά στο χωριό Belogorovka. Σύμφωνα με Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, αποτράπηκαν 5 προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να δημιουργήσουν διάβαση πλωτών και να διασχίσουν τον ποταμό. Οι Ρώσοι έχουν εκεί απώλειες 73 οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής υποχώρησής τους από την περιοχή κοντά στο Σεβεροντόνετσκ ο Ουκρανικός στρατός ανατίναξε τη γέφυρα μεταξύ Rubezhny και Severodonetsk. Την ίδια στιγμή, ο δρόμος ανεφοδιασμού των AFU στο Lisichansk βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε Belogorovka και Shepilovo, οι δυνάμεις του LPR (Λαικής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ) εισέβαλλαν στο χωριό Privolye. Η επίθεση από την Popasnaya συνεχίζεται προς την κατεύθυνση της Kamyshevakha. Γίνονται μάχες για τον έλεγχο των χωριών Orekhovo και Toshkovo.

Μάχες συνεχίζονται και στην πρώτη γραμμή του Ντόνετσκ. Στις κατευθύνσεις Bakhmut, Avdeevka και Kurakhovka, οι μονάδες του DPR βομβαρδίζουν μαζικά τις Ουκρανικές θέσεις. Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Stepnoye - Novomikhailovka, Slavnoye-Novomikhailovka και Alexandrovka-Marinka. Η επίθεση στο χωριό Novokalinovo και Novobakhmutovka ξεκίνησε στην περιοχή Avdiivka.

Γενικά η κατάσταση θυμίζει περισσότερο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ελάχιστα μέτρα προέλασης. Η επίθεση των μεν ή των δε γίνεται πολύ προσεκτικά και μετά από μεγάλη προπαρασκευή πυροβολικού και αεροπορίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του νησιού Zmeiny προετοιμάζονται για νέα επίθεση από τις Ουκρανικές δυνάμεις. Η AFU ανασυντάσσει και μεταφέρει ελικόπτερα και συγκροτήματα S-300 στις παράκτιες περιοχές. Στις 12 Μαΐου, το νησί έγινε στόχος ουκρανικών πυραύλων Tochka U, αλλά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Εδώ πρέπει να πούμε πως θεωρώ μεγάλη βλακεία την απόπειρα κατάληψης του νησιού χωρίς ισχυρές ναυτικές δυνάμεις και αεροπορία. Οι Ουκρανοί τις προηγούμενες μέρες πέθαναν κατά δεκάδες. Το νησί είναι υπερτιμημένο. Είναι εντελώς επίπεδο, μικρό, προσφέροντας ελάχιστη κάλυψη, που σημαίνει πως ακόμα κι αν καταληφθεί αιφνιδιαστικά από τους Ουκρανούς, δύσκολα θα κρατηθεί.

Αλλά δεν πρόκειται για λογική. Ο ναζί πρόεδρος του Κιέβου θέλει να συνεχιστεί οπωσδήποτε ο πόλεμος ως τον τελευταίο Ουκρανό. Είναι παράφρων. Ο Μακρόν του είπε το αυτονόητο: Να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις, γιατί εκτός από την Ουκρανία καταστρέφεται και η Ευρώπη.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger