Home » , , » Παράδοση είναι, για το αστικό κράτος, να επιβραβεύει τους "ενσωματωμένους διανοούμενους"

Παράδοση είναι, για το αστικό κράτος, να επιβραβεύει τους "ενσωματωμένους διανοούμενους"

Από giorgis , Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 | 9:00 π.μ.

Του Γ. Γ

Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις.  Χτες σχολιάζαμε την επιλογή του Μητσοτάκη να εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, στις επόμενες εκλογές τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, επιβραβεύοντας τον για τις επιδόσεις του σαν "στρατηλάτη" στον "πόλεμο" που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση των "αρίστων" με αντίπαλο το φοιτητικό κίνημα.

Τώρα διαβάζουμε ένα σχόλιο στον "Ριζοσπάστη" που δημοσιεύτηκε μια μέρα σαν την σημερινή, στις 16 Ιούνη του 1945, στο οποίο κάνει λόγο στον "δοσιλογισμό που επιβραβεύεται από το επίσημο Κράτος". Αναφέρετε στην εξέλιξη που είχε ένας άλλος Πρύτανης, του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή την φορά, που ενώ υπήρξε πειθήνιο όργανο των ναζιστικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων, στην απελευθερωμένη Ελλάδα, "τιμήθηκε" από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις με μια σειρά "παράσημα". Το όνομα αυτού, Γεώργιος Φωτεινός.

Οπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, που υπάρχει στο διαδίκτυο, αναγορεύτηκε σε "μεγάλος ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή στην έδρα των Αφροδισίων και  Δερματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Στολής, αναμορφωτής του κλάδου αυτού στην Ελλάδα". 

Το επίσης ενδιαφέρον είναι, ότι τα "κατορθώματα δοσιλογισμού" του Πρύτανη Γ. Φωτεινού, έχουν εντελώς εξαφανιστεί, από όλα τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στο Ιντερνέτ και αφορούν τα πεπραγμένα του συγκεκριμένου ατόμου.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας ο ιστορικός αναθεωρητισμός ("η Ιστορία γράφεται από τους νικητές", σύμφωνα με την μνημειώδη ρήση του Ν. Βοναπάρτης) έχει βαθιές ρίζες. Στην σύγχρονη εκδοχή του, έχει εκφραστές "διανοούμενους" σαν τους Λιάκο, Μαραντζίδη, Βερέμη, Μπουμτζή, Δραγώνα, Καλύβα και μια σειρά άλλους, (συνήθως κρατικοδίαιτους τύπους) και δυστυχώς δεν είμαστε πολλοί αυτοί που παλεύουμε να παραμείνει ζωντανή η πραγματική ιστορική μνήμη. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger