Home » , » Τα παραμύθια περί Αμυνας

Τα παραμύθια περί Αμυνας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 | 9:24 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

«Ποια είναι η πηγή ότι αυτά που μας δίνουν είναι του 1970», ρωτάει αναγνώστης όσον αφορά τα οχήματα που στέλνουμε στην Ουκρανία και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί. Έχει δίκιο, είναι παλιότερα και εξηγώ.

Το πότε σχεδιάστηκε το κάθε όχημα μπορούμε εύκολα να το βρούμε από την εγκυκλοπαίδεια. Έτσι το BMP-1 που έχει 33χιλ θωράκιση, πιάνει 65 χιλιόμετρα την ώρα είναι αμφίβιο και έχει αντιαρματικούς εκτοξευτές με 2 πυροβόλα (ένα κύριο και ένα δευτερεύον), μεταφέρει δε 11 στρατιώτες, σχεδιάστηκε το 1967. Παλιό.

3 χρόνια αργότερα, το 1970, εμφανίζεται το Γερμανικό Marder που όμως είναι σχεδίασης 1959 -1969! Έχει 25 χιλιοστά θωράκιση, 2 πυροβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους MILAN.

Πριν απαντήσουμε λοιπόν να πούμε πληροφοριακά πως ακόμα και οχήματα του ίδιου τύπου μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ αναλόγως τις προσθήκες που έκαναν, έτσι πχ τα Marder 1 είναι πολύ υποδεέστερα των Marder 1A5, ως προς τον οπλισμό και τη θωράκιση.

Τα BMP 1 και Marder 1Α3 είναι περίπου ισοδύναμα, κάνουν την ίδια δουλειά.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί να μην απαιτήσουμε κάτι πιο σύγχρονο;

Οι Γερμανοί δεν είναι Έλληνες. Δεν θα δώσουν δηλαδή από τις μονάδες τους τα πιο σύγχρονα οχήματα ακόμα και αυτού του παλαιού τύπου. Θα δώσουν από τις αποθήκες. Νομίζω είναι λογικό. Η διαφορά του Marder 1Α3 και του 1 είναι η εξής: Το έτος κατασκευής! «Marder 1 A3 (1988–1998)», Δηλαδή σταμάτησαν την παραγωγή του Α3 πριν από 24 χρόνια! Το όχημα όμως είναι περίπου ίδιο με το 1, που είναι τεχνολογίας του 1970, αν όχι παλαιότερο! Νομίζω πως τα Α3 έχουν αιρκοντίσιον, οπότε εντάξει, είναι καλύτερα.

Ρωτώ λοιπόν σοβαρά. Σε τι κατάσταση είναι τα οχήματα αυτά; Πόσα θα πληρώσουμε για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Μπορούν να σταθούν σ’ ένα σύγχρονο πεδίο μάχης; Όχι, ούτε τα Ρώσικα BMP-1 μπορούν πλέον.

Υπάρχει επιπλέον το πολύ σοβαρό ερώτημα, γιατί ο Ελληνικός Στρατός είχε διαλέξει τα Ρώσικα BMP-1, αντί των Marder 1Α3, αν αυτά ήταν καλύτερα; Όταν λοιπόν ο στρατός μας τα διάλεξε, τα ίδια μιλιταριστικά περιοδικά μας έλεγαν πόσο καλύτερα ήταν τα Ρώσικα ΤΟΜΑ. Σήμερα οι ίδιοι τα γυρίζουν!

Ακούστε, το να δώσεις 100 παλιά οχήματα και να πάρεις 100 παλιά οχήματα, περίπου ισοδύναμα, δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν όμως πληρώνεις από πάνω για πυρομαχικά, εκπαίδευση και κυρίως για επιδιορθώσεις και συντήρηση, τότε ή είσαι βλάκας με περικεφαλαία ή λαμόγιο.

Ακόμα όμως και τα οχήματα να είναι Α3, όπως λένε, δηλαδή του 1988, είναι καινούρια; Μήπως είναι αντίκες και θανάσιμες παγίδες για όσους τα χρησιμοποιήσουν; Εσείς, αν έχετε αυτοκίνητο, πόσα χρόνια το έχετε; Και τι προβλήματα δημιουργούν τα παλιά;

Υποψιάζομαι δε πως δε θα μας δώσουν ούτε καν αυτά που λένε. Θα μας δώσουν παλιοσίδερα του 1970, τα οποία θα πληρώσουμε από πάνω πανάκριβα.

Αν ήταν καλά, θα τα κράταγαν για τον εαυτό τους.

Κάτι ακόμα. Η μπούρδα πως οι Ουκρανοί οδηγούν μόνο Ρωσικά καταρρίπτεται αμέσως. Γιατί άκουσα πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει ήδη βαριά πυροβόλα, ενώ ετοιμάζονται να τους δώσουν και Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων. Επειδή ξέρω από στρατό, σας λέω πως είναι πολύ πιο χρονοβόρα και δύσκολη η εκπαίδευση στα σύγχρονα πυροβόλα από το να οδηγήσεις ένα όχημα που έγινε πριν μισό αιώνα.

Ο λόγος που το κάνουμε, είναι για να μην έχουμε τίποτε Ρωσικό. Ακόμα και αν αποσύραμε τα BMP 1 δεν θα είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην άμυνά μας. Όμως η όλη υπόθεση βρωμάει οικονομικό σκάνδαλο. Από τη μια εμπλεκόμαστε σε ένα πόλεμο που έπρεπε να μείνουμε ουδέτεροι. Από την άλλη παίρνουμε οχήματα του 70 (επιμένω σ αυτό) και τα πληρώνουμε χρυσά!

Το επόμενο που θα δώσουμε είναι Ρωσικά ΠΕΠ και οι S-300. Για να πάρουμε τι; Παλιό υλικό, το οποίο επίσης θα το πληρώσουμε πανάκριβα.

Τονίζω πως τα όπλα δεν τα παίρνουμε για τους Τούρκους «συμμάχους και γείτονες». Τα παίρνουμε για να κονομήσουν κάποιοι. Τα περί Άμυνας είναι απλά παραμύθια με το μπαμπούλα για να φάνε οι επιτήδειοι το φαϊ μας.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger