Home » , » "Πηγαίνετε να πείτε ότι δεν θα πουλήσουμε την γη στην κυβέρνηση"

"Πηγαίνετε να πείτε ότι δεν θα πουλήσουμε την γη στην κυβέρνηση"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 | 11:26 μ.μ.

Πηγή: Praxis Review - twitter

Σαν σήμερα, 25 Ιουνίου 1876, στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (25-26/6/1876),οι Ινδιάνοι Ντακότα, Τσεγιέν και Αράπαχο, με ηγέτες τον "Καθιστό Ταύρο" και το "Τρελό Αλογο", κατατροπώνουν το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ υπό τον συνταγματάρχη Κάστερ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους 267 άνδρες του. 

Ο σφαγέας των Ινδιάνων Κάστερ και το τμήμα του επιτέθηκαν αλλά, με μια κυκλωτική κίνηση, οι Ινδιάνοι τους απώθησαν και τους καταδίωξαν. Μετά από σκληρή καταδίωξη, ο Κάστερ και οι πέντε λόχοι του περικυκλώθηκαν σε έναν λόφο. Ο Κάστερ σκοτώθηκε και ο λόχος του εξολοθρεύτηκε. Κανείς δεν έμεινε ζωντανός.

Πρόκειται για μια από τις λίγες νίκες που πέτυχαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί απέναντι στον επεκτατισμό των ΗΠΑ κατά τον "Μεγάλο Πόλεμο των Σιού" το 1876. Παρά τη νίκη τους στο  Λιτλ Μπιγκ Χορν, τελικά οι Σιου ηττήθηκαν. 

Μετά την ήττα τους, οι ΗΠΑ κινητοποιήσαν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Aξιοποιούσαν και τις διαιρέσεις μέσα στους Ινδιάνους, καθώς ένα τμήμα της ηγεσίας τους έλεγε ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη.

Τo "Τρελό Άλογο" συνέχισε να παλεύει. Όταν τελείωσαν τα εφόδια, παραδόθηκε και τον έκλεισαν σε στρατόπεδο. Το 1877 αξιωματικοί των ΗΠΑ τον δολοφόνησαν με μαχαιριές. 

Ο "Καθιστός Ταύρος" αναγκάστηκε να διαφύγει στον Καναδά. Το 1881 επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου και ζούσε ειρηνικά σε καταυλισμό ιθαγενών στην Ντακότα. Το 1890 διατάχθηκε η σύλληψή του με τον φόβο ότι ίσως οργανώσει νέο κύμα αντίστασης κατά των ΗΠΑ, καθώς είχε μεγάλη απήχηση στις φυλές των Σιού. Το 1890 αστυνομικοί μπήκαν στον καταυλισμό. Όταν προσπάθησε να αντισταθεί (μαζί με άλλους Ινδιάνους), τον δολοφόνησαν.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger