Home » , » Γκεόργκι Δημητρόφ: Εμβληματική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος - Πέθανε σαν σήμερα το 1949

Γκεόργκι Δημητρόφ: Εμβληματική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος - Πέθανε σαν σήμερα το 1949

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 | 1:00 μ.μ.

Δεν θα είμαστε αυθεντικοί επαναστάτες αν δεν διδασκόμαστε από την πείρα μας και την πείρα των μαζών. Θέλουμε τα κόμματά μας, στις καπιταλιστικές χώρες, να επεμβαίνουν και να λειτουργούν σαν γνήσια πολιτικά κόμματα της εργατικής τάξης, να παίζουν πραγματικά το ρόλο του πολιτικού παράγοντα στη ζωή της χώρας τους, να εφαρμόζουν μια μπολσεβίκικη δραστήρια, μαζική πολιτική, αντί να στριφογυρίζουν μόνο  στην προπαγάνδα, στην κριτική και στα καλέσματα για τη δικτατορία του προλεταριάτου. 
Είμαστε εχθροί κάθε σχηματοποίησης. Πρέπει να λογαριάζουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση σε κάθε στιγμή και σε κάθε δοσμένο μέρος, και όχι να ενεργούμε παντού και σύμφωνα με αναλλοίωτα κλισέ και να μην ξεχνάμε ότι σε διαφορετικές συνθήκες η θέση των κομμουνιστών δεν μπορεί να είναι η ίδια.

Γκεόργκι Δημητρόφ

Ηταν 2 Ιούλη του 1949 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή μια μεγάλη μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ.
Στην παραπομπή που παραθέτουμε, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την βιογραφία αυτού του μεγάλου επαναστάτη.

Εδώ θέλουμε να προσθέσουμε μια συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή του "Ριζοσπάστη" στη Σόφια, Λευτέρη Μαυροειδή και δημοσιεύτηκε στο δημοσιογραφικό όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ, στις 26 Ιούλη 1947.

ΣΟΦΙΑ  (Toυ ανταποκριτή μας).- Υψηλό κήρυγμα Ειρήνης, Δημοκρατίας και Ανεξαρτησίας, καταπέλτης στις έξαλλες και τυχοδιωκτικές προκλήσεις των πρακτόρων τού αγγλοσαξονικού ιμπεριαλισμοί), είναι οι σημερινές δηλώσεις του Γκεόργκι  Δημητρώφ, κατά την αποκλειστική συνέντευξη, που μου παραχώρησε ειδικά για το «Ριζοσπάστη». Σας μεταδίδω το ακριβές κείμενο των απαντήσεων του στα ερωτήματα πού τού έθεσα:

Ε ρ ώ τ η σ η : Τί αισθήματα τρέφετε απέναντι στον ελληνικό λαό;

Λ π ά ν τ η σ η : Όχι μόνο εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μας, άλλα και ολόκληρος ο δημοκρατικός βουλγαρικός λαός τρέφει τα πιο ειλικρινή αισθήματα συμπάθειας απέναντι στον ηρωικό ελληνικό λαό. Εμείς κάνουμε το παν, κάνουμε ότι εξαρτάται από τις δυνάμεις μας για να ξεριζώσουμε οριστικά την εχθρότητα, που συστηματικά καλλιεργούσαν απέναντι στον νότιο γείτονα μας ή εγκληματική δυναστεία των Κοβούργων, η κακοποιός καμαρίλα της και οι μεγαλοΐόεάτες Βούλγαροι σωβινιστές.

Έ ρ ώ τ η σ η: Ποιά προβλέπεται ότι θα είναι η εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες;

Λ π ά ν τ η σ η: Εγώ είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι τελικά θα αποκατασταθούν σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες. Εννοείται ότι είναι ακόμα πρόωρο να τεθεί το ζήτημα της δημιουργίας Βαλκανικής ή Βαλκανοδουναβική: 'Ομοσπονδίας. Αυτό είναι ζήτημα τού μέλλοντος. Μιλώντας για τις σχέσεις ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, πρέπει να σας πω κατηγορηματικά ότι εγώ προσωπικά δε θεωρώ την Τουρκία σαν βαλκανικό κράτος. Το καλό της μέλλον βρίσκεται προφανώς στην Μικρά 'Ασία, όπου σαν δημοκρατικό κράτος θα μπορούσε θαυμάσια να ανθίσει.

Έ ρ ώ τ η σ η : Κάτω από ποιους όρους νομίζετε, ότι θα ήταν δυνατό να αποκατασταθεί ένα καθεστώς διαρκούς ειρήνης και σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις βαλκανικέ; χώρες;

Λ π ά ν τ η σ η : Κατ’ εμέ, ο πρώτος όρος είναι να παγιωθεί στις χώρες αυτές αληθινή δημοκρατία, όχι  τυπική, άλλα πραγματική, που να. εκφράζει την θέληση και τα συμφέροντα των ίδιων των λαών. Ο δεύτερος σπουδαίος όρος είναι να απομακρυνθεί οριστικά και για πάντα η επέμβαση των ιμπεριαλιστών, των διεθνών τραστ και των μονοπωλίων στις εσωτερικές υποθέσεις των βαλκανικών χωρών,

Τρίτος όρος, φυσικά, είναι η καλή θέληση των ίδιων των βαλκανικών λαών και η προθυμία τους να εργασθούν και να αγωνισθούν για να θριαμβεύσει αυτή η μεγάλη υπόθεση, που είναι όχι μόνον προς το δικό τους συμφέρον, αλλά προς το συμφέρον ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας. Κοινό καθήκον όλων μας είναι να κάνουμε τα πάντα, που εξαρτώνται από μας, ώστε να μετατραπούν από πυριτιδαποθήκη σε σοβαρό παράγοντα της Ειρήνη; και της Δημοκρατίας.


Διαβάστε επίσης:

Γκεόργκι Δημητρώφ: Οποιος δε θέλει να ‘ναι το αμόνι, πρέπει να γίνει το σφυρί! 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger