Οι Ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως έχουν ενισχυθεί σε όλο το μήκος του μετώπου. Αν και στη Χερσώνα έχουν μικρή προώθηση με μεγάλες όμως απώλειες, που δεν αφήνει πολλή αισιοδοξία για την τελική έκβαση της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης, στον τομέα του Χάρκοβο είχαν πραγματική και ουσιαστική επιτυχία.
Ελέγχουν πλέον μια περιοχή πλάτους 35 χιλιομέτρων και μεγίστου βάθους 21, την οποία είχαν οι Ρώσοι. Κατόρθωσαν σε λίγο χρονικό διάστημα (λιγότερο από δυο μέρες) να πάρουν αρκετές περιοχές γύρω από τη πόλη Balakilia (27.000 κάτοικοι πριν τον πόλεμο) περικυκλώνοντας την από 3 μεριές. Η πόλη είναι στην κατοχή των Ρώσων από τις 3 Μαρτίου και σε αυτή υπήρχαν οι μεγαλύτερες ίσως αποθήκες πυρομαχικών της Ουκρανίας. Αναμένονται σκληρές μάχες στην περιοχή.
Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να ανατινάξουν γέφυρα, για να ανακόψουν την προέλαση των Ουκρανών. Ήταν μια επίθεση, που αν και την ανέμεναν οι Ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, αιφνιδιάστηκαν από το πλήθος των Ουκρανών. Έτσι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Οι απώλειες και στις δυο πλευρές σε αυτή τη μάχη είναι σημαντικές, ιδιαίτερα σε μια άλλη σημαντική γέφυρα του ποταμού, όπου γίνονται σκληρότατες μάχες για τον έλεγχο της.
Οι ρωσικές θέσεις στη Balakilia είναι στρατηγικής σημασίας καθώς διασφαλίζουν την ασφάλεια της βορειοδυτικής πλευράς της ρωσικής ομάδας στο Izyum. Η απώλεια των στρατιωτικών θέσεων στην περιοχή μπορεί να απειλήσει τη ρωσική επιχείρηση για τον αποκλεισμό των Ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Σλαβιάνσκ και ακόμη και να οδηγήσει στην ουκρανική επίθεση στη Λαϊκή Δημοκρατία.
Αν το βουλώνουν οι πολιτικοί, οι επαγγελματίες ξέρουν να συγκεντρώνουν στρατό και να εξαπολύουν επιθέσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και μετατράπηκε σε πόλεμο φθοράς. ΗΠΑ και ΕΕ εξοπλίζουν συνέχεια τους Ουκρανούς. Όμως και οι Ρώσοι έχουν πολλά αποθέματα πυρομαχικών και είναι γελοία τα δημοσιεύματα περί αγοράς πυρομαχικών από τη Βόρειο Κορέα. Τα πυρομαχικά των Ρώσων αρκούν για χρόνια και μάλιστα για Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι «κληρονομία» της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι Ουκρανοί χωρίς το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν ούτε στολές να κατασκευάσουν, αφού οι υποδομές τους έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Όμως εφοδιάζονται συνέχεια με όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων πλήττοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία της ΕΕ.
Δημοσίευση σχολίου