Home » , » 2 Οκτώβρη του 1974: Το ΚΚΕ δήλωνε σεβασμό στην καθεστηκυία αστική νομιμότητα.

2 Οκτώβρη του 1974: Το ΚΚΕ δήλωνε σεβασμό στην καθεστηκυία αστική νομιμότητα.

Από giorgis , Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 8:00 π.μ.

Του Γ. Γ.

Ηταν απαράδεκτη, κατά την άποψη μου, η δήλωση που έκανε στον Αρειο Πάγο ο Χαρίλαος Φλωράκης, σαν σήμερα  στις 2 Οκτώβρη του 1974, με την οποία το ΚΚΕ δήλωνε σεβασμό στην καθεστηκυία αστική νομιμότητα. 

«Δηλώ ότι αι αρχαί του Κομμουνιστικού Κόμματος αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν εις την βία κατάληψη της εξουσίας ή την ανατροπή του Ελεύθερου Δημοκρατικού Πολιτεύματος….». έλεγε μεταξύ άλλων το κείμενο που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τότε γραμματέα της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε., Χαρίλαου Φλωράκη. Στην ουσία επρόκειτο για μια δήλωση νομιμοφροσύνης στον καπιταλισμό. 

Οποιος/α έχει διαβάσει έστω και ελάχιστα τους θεωρητικούς του μαρξισμού λενινισμού γνωρίζει ότι οι κομμουνιστές θεωρούν ότι η αστική δημοκρατία είναι η οργανωμένη βία της τάξης των καπιταλιστών πάνω στη κοινωνία, και ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η βίαιη ανατροπή όλου του συστήματος.

Για τους κομμουνιστές πρέπει να είναι καθαρό, όπως άλλωστε έχει δείξει και η ιστορία, ότι η ανατροπή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας –της αστικής δικτατορίας καλύτερα- μπορεί να γίνει μόνο με ένοπλο αγώνα.

Όπως έγραφε και ο Μαρξ «Οι κομουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους. Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης». 

Και αυτό σε άλλες εποχές το προσπάθησε το κομμουνιστικό κόμμα, στην χώρα μας, δίνοντας στον βωμό του ταξικού ένοπλου αγώνα χιλιάδες νεκρούς, γράφοντας την εποποιία του ΔΣΕ, με αίμα συντρόφων, βασανιστήρια και εξορίες.

Ναι ήταν απαράδεκτη, για να μην πω κάτι βαρύτερο, η δημόσια δήλωση του Φλωράκη που απέρριψε δημόσια  τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας των αστών που βιώνουμε. 

Υ.Γ: Και μια απαραίτητη διευκρίνηση. Στην δια δήλωση υπήρχαν και οι όροι, κάτω από τους οποίους το περιεχόμενό της θα γινόταν σεβαστό: «Η τοιαύτη δήλωσις τελεί υπό την αυτονόητον προϋπόθεσιν και της μη βίας ή απειλής βίας - από οπουδήποτε εις βάρος του λαού, της ελεύθερης λειτουργίας πλήρους Δημοκρατίας και σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας, προς τας αρχάς των οποίων φρονούμεν ότι η ως άνω διάταξις αντιτίθεται, ως θέτουσα την λειτουργίαν των κομμάτων υπό περιορισμούς και όρους και δι’ ο επιφυλασσόμεθα όπως εις την μέλλουσαν Βουλήν επιδιώξωμεν την κατάργησίν της».

Αυτή όμως η προσχηματική παράγραφος είναι άνευ αξίας. Οι κομμουνιστές δεν παζαρεύουν με τους εκμεταλλευτές τους πότε και υπό ποιος όρους θα αμφισβητήσουν ένοπλα την αστική δικτατορία. Γιατί αν θέλουμε να θυμηθούμε και τον Μαρξ, η καλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι παρά μια δικτατορία των αστών.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

2 Οκτωβρίου 2022 - 10:13 π.μ.

Πραγματι οι κομμουνιστες δεν κρύβουν τις προθεσεις τους,,γιαυτο και το ΚΚΕ εχει δηλώσει πως επιδιώκει την κατάληψη τις εξουσιας...Οσο για τον τροπο αφηνει ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτα..
Τα οπλα δεν θα τα χρησιμοποιήσουν οι κομμουνιστες επειδή ειναι πολεμοχαρής αλλα διοτι το αστικο κρατος δεν θα σεβαστεί την επιθυμία του λαου και εκεινο πρωτο θα καταφυγει στην βια(γιαυτο και λεμε αντι-βια) και καλο θα ειναι να μην κανουμε την χαρτορίχτρα για την μορφη ενος αγωνα μετα απο 10,,20,,50,η"100χρονια..
Οι μπολσεβικοι πραγματοποιήσανε σχεδον αναίμακτα την επανασταση ..Ο πολεμος εγινε μετα (εμφυλιος)..
Ας μην χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος τοσο την φαντασια του για το ποτε,που και πως,,γιατι καταληγει σε αυθαίρετες ανοησίες ,,αν και κατα την γνωμη μου ειναι πραγματι ανοητος και αστείος με ολη αυτη την λογοκοπία και πιστολομανια που τον χαρακτηριζε...


ολη η ελλαδα μια χαλυβουργια

2 Οκτωβρίου 2022 - 11:11 π.μ.

Όταν εσύ βγάλεις τη μολοτωφ, ο αστός θα βγάλει πιστόλι. Όταν βγάλεις πιστόλι, ο αστός θα βγάλει το τανκς. Η ΈΝΟΠΛΗ βία δεν μπορεί να είναι πρώτη επιλογή του προλεταριου, ωστόσο πρώτη επιλογή πρέπει να είναι η ετοιμότητα για άμυνα και υπεράσπιση της επανάστασης με κάθε μέσο. Με αυτή την έννοια μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωση του ΚΚΕ.

2 Οκτωβρίου 2022 - 11:45 μ.μ.

Αγαπητοί αυτά που λέει ο Γ. Γ. είναι η αλφαβήτα της επανάστασης και δε ξεφεύγει ούτε χιλιοστό απ'αυτά που είπαν οι κλασικοί του. Μαρξισμού. Ο Φλωράκης υπέγραψε μια δήλωση προκειμένου να νομιμοποίησει γρήγορα το ΚΚΕ και να προλάβει το ΚΚΕ Εσωτερικού που ήδη είχε ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας. Αυτό ήταν το ζήτημα κι όλα τα άλλα είναι προφασεις εν αμαρτίες! Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις κομμουνιστικες σεχτες δεν υπέγραψε αυτή τη δήλωση και δεν είχε καμία επίπτωση. Ότι η ηγεσία του ΚΚΕ υπό τον Χαριλαο Φλωράκη ήταν πέρα για πέρα οπορτουνθστικο και αντεπαναστατικη αποδείχτηκε στην συγκυβέρνηση του ενιαίου Συνασπισμου με την ΝΔ το 1989.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger