Home » , » 202 χρόνια από τη γέννησή του Φρίντριχ Ενγκελς (28/11/1820)

202 χρόνια από τη γέννησή του Φρίντριχ Ενγκελς (28/11/1820)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 | 8:00 π.μ.

Σαν σήμερα στις 28 Νοέμβρη του 1820 γεννήθηκε στη Βάδη της Ρηνανίας, της τότε Πρωσίας, ο Φρίντριχ Ενγκελς, ο άνθρωπος που μαζί με τον Καρλ Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία του κομμουνισμού.

Ο Ενγκελς απέδειξε ότι κάθε φιλοσοφία –υλισμός, ιδεαλισμός- έχει ταξικό χαρακτήρα γιατί υπερασπίζεται συμφέροντα καθορισμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων, προσδιορίζοντας ότι το βασικό  πρόβλημα κάθε φιλοσοφίας είναι η σχέση μεταξύ του «είναι» (φύσης - ύπαρξης) και της νόησης (συνείδησης - πνεύματος - ιδέας).

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, και στα έργα του διέλυσε τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας.

 Ο Ενγκελς συνδύασε τη θεωρητική δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, και πάλεψε για την οργάνωση και την ενότητα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Από τα θεωρητικά του έργα ξεχωρίζουν, το «Αντι- Ντύρινγκ», η «Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους», (Το θεωρούμε το κορυφαίο έργο του και το έχουμε αναρτήσει ολόκληρο στο διαδίκτυο) «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός», «Για το Ζήτημα της Κατοικίας» και άλλα.

Πολύ περισσότερα για τον Φρίντριχ Ένγκελ διαβάστε εδώ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger