Home » , » 29 Νοέμβρη 1933: Χαφιέδες της κεφαλαιοκρατίας πραγματοποιούν δολοφονική επίθεση στο ταξικό Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Αθήνας

29 Νοέμβρη 1933: Χαφιέδες της κεφαλαιοκρατίας πραγματοποιούν δολοφονική επίθεση στο ταξικό Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Από giorgis , Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 | 11:59 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Σαν σήμερα, 29 Νοέμβρη 1933, χαφιέδες της κεφαλαιοκρατίας, με επικεφαλή τον ίδιο τον διοικητή της Ασφάλειας Άγγελος Έβερτ, επιτίθενται με αγριότητα σε όσους εργάτες και φοιτητές βρισκόταν βρισκόταν στο μέσα στο ταξικό Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 

Δεν θα προσθέσουμε κάτι εμείς παρά το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον "Ριζοσπάστη" την επόμενη μέρα:   

Ενάντια στο Ενωτικό Εργατικό Κέντρο της Αθήνας έγινε χτες το βράδυ η πιο άγρια, η πιο κανιβαλική επιδρομή της Ασφάλειας με επικεφαλής τον ίδιο το διοικητή της Εβερτ.

Κουστωδίες χαφιέδων με πολιτικά και με στολές χωροφυλάκων και αστυφύλακες περικύκλωσαν το Κέντρο καί απόκλεισαν μέσα 200 περίπου εργάτες καί φοιτητές, που παραβρίσκονταν εκεί. 

Οι χαφιέδες ανέβηκαν απάνω και με σπρωξιές, βρισιές, απειλές και προκλήσεις μάζεψαν όλους τους εργάτες στην αίθουσα της Εργατικής Λέσχης. Αμέσως ύστερα άρχισαν να σπάζουν προκλητικά μπροστά στα μάτια των εργατών τα έπιπλα των σωματείων τους. Οι συγκεντρωμένοι, μή ανεχόμενοι την πρόκληση αυτή, διαμαρτυρήθηκαν. Αμέσως τότε οι θρασύδειλοι χαφιέδες άρχισαν να πυροβολούν μέσα κι' έξω από το Κέντρο και επιτέθηκαν με μανία ενάντια στους εργάτες. Οι τελευταίοι αντιστάθηκαν με ηρωισμό. Αρπαζαν τις καρέκλες κι' ο,τι άλλο βρίσκονταν μπροστά τους και απέκρουσαν την επίθεση, φωνάζοντας: «Δολοφόνοι!».

Από τις φωνές και τους πυροβολισμούς μαζεύτηκαν έξω από το Κέντρο εκατοντάδες εργάτες κι' άλλοι εργαζόμενοι, που αποδοκίμαζαν τους χαφιέδες και διαμαρτύρονταν για τους κανιβαλισμούς τους. Οι χωροφύλακες επενέβηκαν, τους χτυπούσαν και τους διέλυσαν.

Οι χαφιέδες ύστερα άρχισαν να μεταφέρουν καθ' ομάδες με τ' αυτοκίνητα τους εργάτες και όλους τους φοιτητές με σκοπό να τους απομονώσουν έτσι από τη φοιτητική μάζα και να πνίξουν την απεργιακή τους πάλη. Καθένα που έβαζαν μέσα στο αυτοκίνητο τον χτυπούσαν άγρια.

Τα αυτοκίνητα συνεχώς κουβαλούσαν τις ομάδες των εργατών και φοιτητών στο Τμήμα Μεταγωγών. Τα κρατητήρια γέμισαν ασφυχτικά.

Οι κανίβαλοι με ένα απερίγραπτο αγριανθρωπισμό ρίχτηκαν στα έπιπλα του Κέντρου και στα γραφεία των σωματείων και τα μετέβαλαν σε συντρίμμια. Τίποτε δεν απόμεινε γερό. Οι πόρτες, τα παράθυρα, οι καρέκλες, τα τραπέζια, τα ντουλάπια, η σκηνή, τα έπιπλα του καφενείου μεταβλήθηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

Στους τοίχους είναι σφηνωμένες πολλές σφαίρες.

Από τους συλληφθέντες κρατήθηκαν όλοι οι φοιτητές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τρομοκρατική ανάκριση. Επίσης κρατούνται οι περισσότεροι εργάτες.

Κρατήθηκαν κι' απομονώθηκαν ιδιαίτερα 33 φοιτητές και 8 εργάτες στην ασφάλεια. Ανάμεσα στους εργάτες είναι οι σ.σ. Πατεράκης καί Τζώνης.

Σύσσωμη η εργατιά της Αθήνας και όλης της χώρας πρέπει να ξεσηκωθεί και να διαμαρτυρηθεί για τις δολοφονικές αυτές επιθέσεις των οργάνων της αντιλαϊκής κυβέρνησης. Οι χαφιέδες της κεφαλαιοκρατίας θέλουν να πνίξουν τις ηρωικές απεργίες των μηχανουργών και φοιτητών και να προλάβουν την επέκταση των απεργιών στους άλλους κλάδους, που ετοιμάζονται να κατέβουν στον αγώνα. Με ψηφίσματα και μαζικές επιτροπές ας διαμαρτυρηθούμε! 

Ας αντιτάξουμε τη γρανιτένια αντιφασιστική δύναμή μας, που να κάνει απόρθητα τα Σπίτια της εργατιάς, τις ταξικές οργανώσεις της.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

1 Δεκεμβρίου 2022 στις 1:45 π.μ.

Ο μακελάρης του λαού της Αθήνας και δωσίλογος Άγγελος Έβερτ πλούτισε στο μεσοπόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής από ποσοστά που έπαιρνε από τους οίκους ανοχής της Αθήνας

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger