Home » , , » ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ; (Ενα ιστορικό άρθρο του Ριζοσπάστη που δημοσιεύτηκε σαν σήμερα 30 Νοέμβρη 1944)

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ; (Ενα ιστορικό άρθρο του Ριζοσπάστη που δημοσιεύτηκε σαν σήμερα 30 Νοέμβρη 1944)

Από giorgis , Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 | 9:37 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Το παρακάτω άρθρο με το οποίο κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδα ο Ριζοσπάστης, σαν σήμερα 30 Νοέμβρη 1944 είναι από αυτά που φέρνουν "μαχαιριές", γνωρίζοντας τι επακολούθησε από τότε που γραφόταν οι παρακάτω γραμμές. Είναι η ασφάλεια της χρονικής απόστασης και η μελέτη κάποιων γεγονότων που σου δίνουν τα περιθώρια να καταλήξεις σε κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Αυτά όμως ας τα αφήσουμε για μια άλλη μας ανάρτηση. 

Για όσους/ες ενδιαφέρονται για την ιστορία του κομμουνιστικού μας κινήματος, νομίζουμε ότι αξίζει να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο του "Ρ".

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ;

"Βάσις του Εθνικού μας στρατού δια το μέλλον, όπως συνέβαινεν ανέκαθεν εις την Ελλάδα, και όμως συμβαίνει είς όλους τους ελεύθερους λαούς, θα είναι η ΤΑΚΤΙΚΗ (δηλαδή όχι εθελοντική) στρατολογία" (Προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου).

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Από χτες η Εθνική Κυβέρνηση κλυδωνίζεται. Η διαφωνία στο στρατιωτικό ζήτημα, που αποτελεί την καρδιά όλων των επίμονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, παρουσιάστηκε σε όλη την οξύτητα.

Η "ιθύνουσα τάξις" τρίβει τα χέρια της, Ο λυσσόδηκτος τύπος της αντιδραστικής δεξιάς υψώνει απειλητικά τα κύματα του βούρκου του. Ο "αγγλόφιλος" κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Βεντήρης, η παρέα του μέσα και έξω από το Υπουργείο Στρατιωτικών, ο μισθοφόρος Ναπολέων, οσμίζονται την ατμόσφαιρα: πλησιάζει η θύελλα του εμφυλίου πολέμου:

Οι οπαδοί του Γλύξπουργκ, πανευτυχείς μέσα στην τρομερή ανησυχία των ημερών αυτών, περιμένουν το αιματηρό χάος. Για να υψώσουν μέσα απ' αυτό και απάνω στα ερείπια της βασανισμένης χώρας το πλαδαρό είδωλο του "Γιώργου βασιλιά" ...

Ποιες είναι επί τέλους οι διαφωνίες της εθνικής και γνήσιας δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς με την αντίδραση της Δεξιάς; Ποιες είναι οι συμπληγάδες πέτρες ανάμεσα από τις οποίες κάνει την επικίνδυνη ακροβασία του ο Πρωθυπουργός, Και για ποιούς λόγους επί τέλους πρέπει να οδηγηθεί από την αντίδραση και τους διστακτικούς βοηθούς της ο ελληνικός λαός στο βάραθρο του εμφυλίου πολέμου; Τι ζητούμε εμείς και τι επιδιώκει η αντίδραση;

Ζητούμε να διαλυθούν όλα τα εθελοντικά σώματα, ο ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ, η Ορεινή Ταξιαρχία, ο Ιερός Λόχος, τα άλλα σκοτεινά κατασκευάσματα της Μέσης Ανατολής. Ζητάμε να σταλεί η αμαρτωλή Χωροφυλακή στο σπίτι της, ώσπου να αποφασίσει για κάθε χωροφύλακα για κάθε αξιωματικό χωριστά το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αν θα περάσει στην Εθνοφυλακή ή όχι. Ζητάμε να έχουν δικαστεί ως τις 10 Δεκεμβρίου όλοι οι κυριότεροι αρχηγοί της Εθνικής προδοσίας Ράλλης, Τσολάκογλου, Πάγκαλος και Σία.

'Η αντίδραση ζητάει να διαλυθεί ουσιαστικά μόνο το ΕΛΑΣ αφού απ' αυτόν θα μείνει μόνο μια Ταξιαρχία. Να μείνει ο μισός ΕΔΕΣ, αφού θα σχηματιστεί απ' αυτόν μια Ταξιαρχία δηλαδή θα μείνουν 3.000 άνδρες από το σύνολο των 6.000 ανδρών που έχει σήμερα. Να μείνει ολόκληρη η Ορεινή Ταξιαρχία και ολόκληρος ο λεγόμενος Ιερός Λόχος. Ζητάει να παραμείνει "εκτός υπηρεσίας" το Σώμα της Χωροφυλακής ώσπου να κριθεί στο άμεσο μέλλον, η τύχη του. Υπόσχεται μια χλιαρή "επιτάχυνση της εφαρμογής του Νόμου των Κυρώσεων" και είναι βέβαια ο κ. Αβραάμ που θα αναθέσει στο γένος των χελωνών αυτή την επιτάχυνση.

Υπάρχει μια τυπική και μια ουσιαστική βάση για την διαφωνία αυτή. Ο κ. Πρωθυπουργός ο τύπος της δεξιάς αλλά και ο ιησουϊτικούς "συμφιλιωτικός" τύπος, μιλάνε για "υπαναχώρησιν" και "παλινωδίαν" του ΚΚΕ. και του ΕΑΜ, μιλάνε για τυπική αταξία.

Αλλά ρωτούμε κατηγορηματικά τον κ Παπανδρέου και όλους τους υπουργούς του της δεξιάς: Υποσχέθηκαν ρητά ή όχι οι προγραμματικές δηλώσεις ότι θα διαλυθούν όλα τα εθελοντικά σώματα και ότι βάση του εθνικού στρατού στο μέλλον θα είναι η τακτική στρατολογία; Ποιος υπαναχωρεί λοιπόν;

Πόσες μέρες πέρασαν αφότου έβαλε την υπογραφή του ο Πρωθυπουργός κάτω από την συμφωνία να σταλεί σε αόριστο άδεια και η ορεινή Ταξιαρχία; Πόσες μέρες πέρασαν αφότου έγιναν επίσημες δηλώσεις ότι διαλύεται και αφοπλίζεται η Χωροφυλακή; Ποιος "παλινωδεί" λοιπόν;

Ωστόσο τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, όπου η δύναμη αποτελεί το βάθρο των προβλημάτων χαρίζουμε τους τύπους στον κ. Πρωθυπουργό και στους υπουργούς του της δεξιάς και περνάμε στην ουσία.

Με ποιο δικαίωμα ζητούν να διαλυθούν και να αφοπλίσουμε με άνισους και εξευτελιστικούς όρους ογδόντα χιλιάδες άντρες του ΕΛΑΣ και του Απελευθερωτικού μας Ναυτικού; Οι άνδρες αυτοί στέκουν με το μέτωπο ψηλά όσο ποτέ δεν στάθηκαν Ελληνες. Αν αντί της χολής έτρεχε και λιγάκι γνήσιο ελληνικό αίμα μέσα στις φλέβες των αντιδραστικών κακών Ελλήνων θα ήταν κι αυτού υπερήφανοι για το σύγχρονο έπος που εξισώνεται με το έπος του '21. Και το έπος αυτό είναι των παλληκαριών του ΕΛΑΣ στα βουνά, στους κάμπους στις πόλεις στις θάλασσες 

 Αν ρωτήσουν οι κακοί Ελληνες τους Βρετανούς αξιωματικούς του Επιτελείου θα πληροφορηθούν απ' αυτούς ότι πριν καταρρεύσει η φασιστική Ιταλία ο ΕΛΑΣ κρατούσε στην χώρα μας 25 γερμανικές, ιταλικές και βουλγάρικες μεραρχίες. Ο ίδιος ο ΕΛΑΣ κρατούσε 10-12 γερμανικές μεραρχίες ύστερα από την ιταλική κατάρρευση. Ολες αυτές οι μεραρχίες αλλιώς θα βρισκόταν σε άλλα μέτωπα αντίπαλες σημαντικών συμμαχικών δυνάμεων. 

Ο ΕΛΑΣ με την δράση του ματαίωσε την επιστράτευση. Και όταν ήρθε η ώρα της συμμαχικής αποβατικής ενέργειας στη Σικελία ήταν ο ΕΛΑΣ εκείνος που εκτελώντας πιστά και με ενθουσιασμό τις εντολές του στρατηγού Ουίλσων με την υπέροχη σαμποταριστική του δράση από την Ρούμελη και Θεσσαλία μέχρι Μακεδονία παραπλάνησε τους Γερμανούς και διευκόλυνε σοβαρά την απόβαση. 

Ξεχνούν οι κακοί Ελληνες ότι ο στρατηγός Ουίλσων έστειλε επίσημα συγχαρητήρια στο Στρατηγείο του ΕΛΑΣ για την δράση αυτή. Ξεχνούν ότι για τον ΕΛΑΣ μίλησαν πολλές φορές επαινετικά ο κ. Τσώρτσιλ, ο κ. Ηντεν,  ο ταξίαρχος Εντυ, ο αρχιστράτηγος κ. Σκόμπυ.

Και όμως αυτά τα σεμνά παλικάρια του ΕΛΑΣ που έχυσαν το αίμα τους, που πείνασαν φρικτά, που πολέμησαν γυμνά, που αντιμετώπισαν τις πισώπλατες επιθέσεις του Ζέρβα, που όλα σχεδόν τα όπλα τους τα πήραν απάνω στο πεδίο της τιμής από του Ιταλούς, Γερμανούς Βουλγάρους επιδρομείς από τους "Ράληδες" δέχονται να αποστρατευτούν. Δέχονται, παρ΄ όλο που οι τιμημένοι και αναγνωρισμένοι τους αγώνες τους έδιναν όλο το δικαίωμα να ζητήσουν να αποτελέσουν αυτοί την εμπειροπόλεμη, δοκιμασμένη, γνήσια εθνική σπονδυλική στήλη του μελλοντικού στρατού μας. δέχονται τα σεμνά παλληκάρια να αποστρατευτούν, αλλά απαιτούν και μαζί μ αυτά απαιτεί όλος ο ελληνικός λαός, να καθαριστεί πρώτα το έδαφος από τον κίνδυνο της πέμπτης φάλαγγας, από τον κίνδυνο της δικτατορίας και της πολιτικής της πολιτειακής ανωμαλίας.

Που το βρήκαν γραμμένο ότι πρέπει να διατηρήσει ο Ζέρβας τους μισούς άνδρες του, όταν ζητούν από τον ΕΛΑΣ μα διατηρήσει το ένα τριακοστό ή τεσσαρακοστό από τη δύναμη του;

Πώς να εξηγήσουμε ότι, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ιταλία, η Ορεινή Ταξιαρχία ήρθε στην ... Αθήνα; Οτι δεν στάλθηκε καν στην μαρτυρική Κρήτη και στα βασανισμένα Δωδεκάνησα που είναι απίστευτο ότι αγκομαχούν ακόμα κάτω από την χιτλερική μπότα; Και για ποια "όρη" προορίζουν τα πραιτοριανά στελέχη και τα περιπλανημένα παιδιά της Ταξιαρχίας που λέγεται "Ορεινή"; Οχι βέβαια για το όρος Λυκαβηττός και το λόφο Σκουζέ.

Που απέκτησε τις πολεμικές του περγαμηνές ο λεγόμενος Ιερός Λόχος, για να αποτελέσει βάση του εθνικού στρατού; Μήπως στη Λήμνο, στη Σκιάθο όπου οργίασε σε βάρος του λαού, τη στιγμή που λίγο παραπέρα, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη υπάρχουν Γερμανοί; Ή μήπως τραγουδώντας του Αϊτού ο γιός και σχίζοντας τις εικόνες του στρατάρχη Στάλιν;

Πώς να δώσουμε μπέσα στη Χωροφυλακή και στους σαραντακορωνάδες της που οι παπούδες, οι πατεράδες κι εμείς έχουμε υποστεί τη φρικτή της πείρα;

Γιατί να εμπιστευτούμε στο φίλο του Στυλιανού Γονατά υπουργό κ. Αβραάμ την ιερή υπόθεση της Εθνικής Νέμεσης των δοσιλόγων όταν έδωσε λαμπρές εξετάσεις συστηματικού τροπιλισμού του ζητήματος;

***

Θέλετε να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ στις 10 Δεκεμβρίου; Θα διαλυθεί, αλλά να διαλυθούν και όλα τα εθελοντικά σώματα. Απάνω σ' αυτή τη βάση συγκροτήθηκε η Εθνική Κυβέρνηση. και να δικαστούν ραγδαία οι μεγάλοι δοσίλογοι. Αυτή ήταν η συμφωνία μας αυτό ζητάει ο λαός.

Αν, κύριοι αντιδραστικοί δεν θέλετε να διαλυθούν όλα τα εθελοντικά σώματα, αν δεν θέλετε να αφοπλίσετε την χρεοκοπημένη εθνικά Χωροφυλακή, αν δεν θέλετε να δικαστούν αμέσως οι μεγάλοι δοσίλογοι, θα πει ότι περνάτε για βλάκα τον ελληνικό λαό. ΤΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΤΟΥ. Του ζητάτε να μπει μόνος του στο χειρότερο ζυγό απ' όσους γνώρισε ποτέ.

Ξέρουμε ότι απειλείται τον ελληνικό λαό και τις εθνικές του δυνάμεις με εμφύλιο πόλεμο τη "μοιραία ημέρα" της 10 Δεκεμβρίου, ίσως και πρωτύτερα. Ξέρουμε ότι ετοιμάζετε με όλη τη φλόγα της μαύρης ψυχής σας αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο. Ο ελληνικός λαός και οι εθνικές του οργανώσεις σας περιμένουν ήρεμα, με την ηρεμία της σιγουριάς και της δύναμη.

Ιδού οι Ρόδος Ιδού και το πήδημα!

Και θα έχετε ακέραια την ευθύνη απέναντι του Εθνους και της ιστορίας του

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger