Home » , , » Μέρα ιστορικής μνήμης η σημερινή

Μέρα ιστορικής μνήμης η σημερινή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 | 8:56 μ.μ.

Του Τάσου Σγουρού

Μέρα ιστορικής μνήμης η σημερινή. Μια εποχή με πολύ αίμα αλλά και με ηρωισμό και με αυταπάρνηση είναι η σημερινή. Σαν σήμερα το 1943 οι ταγματασφαλίτες του Ράλλη μπαίνουν σε 19 Νοσοκομεία της Αθήνας και συλλαμβάνουν 1500 ανάπηρους του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που συνέχιζαν την αντίσταση τους απέναντι στους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους. Λίγες μέρες αργότερα εκτελούνται απ' τις κατοχικές δυνάμεις 283 ανάπηροι αγωνιστές!

Λίγο μετά άρχισε ο μαζικός συντονισμός των αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ Αθηνών και η δημιουργία της ΟΠΛΑ. Τα πιστόλια της ΟΠΛΑ τιμώρησαν αρκετούς δοσίλογους από οικογένειες που πρωταγωνιστούν ως και σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου! Τον Σήφη Βαρδινογιάννη που τον άρπαξαν μέσα απ' το αρχηγείο του και εκτελέστηκε λίγο αργότερα. Κάποιους άντρες της Χ και των ΤΑ με ονόματα όπως Μιχαλολιάκος, Μανωλάκος, Μαντούβαλος όπως και πολλών  άλλων δεκάδων εθνικιστών, που εκτελέστηκαν απ' τις τριάδες της ΟΠΛΑ του Κολλημένου, του Τσιφλακου, του Ξηροταγαρου και πολλών άλλων. Σημαντική επιτυχία της οργάνωσης ήταν και η εκτέλεση του Υφυπουργού εργασίας Ν. Καλύβα που ευθύνονταν για τα όποια δεινά αντιμετώπιζε η Αθηναϊκή κοινωνία, ως προς τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας που επέβαλαν οι Γερμανοί, με διεκπεραιωτη τους τον υπουργό Καλύβα!

Το ΠΟΕΤΑ για εκείνη την ταραγμένη εποχή προτείνει το παλιό βιβλίο του Β. Μπαρτιζώτα για την Εθνική Αντίσταση στην Αθήνα που περιλαμβάνει αρκετά απ' τα παραπάνω που αναφέρθηκαν!

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger