Home » , » Σαν σήμερα λήγει η μάχη του Σομ, η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως η φονικότερη μάχη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Σαν σήμερα λήγει η μάχη του Σομ, η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως η φονικότερη μάχη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 | 5:52 μ.μ.

Ηταν σαν σήμερα 18 Νοέμβρη του 1916, όταν έληξε η μάχη του Σομ, που έχει μείνει στην ιστορία ως η φονικότερη μάχη του Α’ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, και της ανθρωπότητας, μαζί με αυτή του Βέρντεν.

Η μάχη ξεκίνησε την 1η Ιούλη 1916 και έληξε στις 18 Νοέμβρη του ίδιου έτους μεταξύ Γάλλων/Βρετανών και Γερμανών. Μια μάχη που είχε πάνω από 1.000.000 νεκρούς και τραυματίες, στρατιώτες που έπεσαν νεκροί η τραυματίστηκαν πολεμώντας για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των αστικών τους τάξεων των χωρών τους.

Στη Μάχη του Σομ τα πυροβόλα θέριζαν κυριολεκτικά, όπως προκύπτει από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των στρατιωτών που πολέμησαν, Ένα συνεχές σφυροκόπημα για πέντε ημέρες και νύχτες όπου έπεσαν τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια βλήματα. Έπειτα άρχισαν οι μάχες. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν χημικές βόμβες με δηλητηριώδη αέρια. Για πρώτη φορά τα άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης από τους Βρετανούς.

Οι συνθήκες ήταν άθλιες τεράστιοι αρουραίοι επιτίθεντο στους στρατιώτες και έτρωγαν τα αυτιά ή τα μάτια τους όσο εκείνοι προσπαθούσαν να κοιμηθούν. Ψείρες μολύνσεις και αρρώστιες ήταν επίσης οι εχθροί των στρατιωτών.

Μέχρι σήμερα παραμένει αμφίβολο αν μπορούμε να μιλάμε ότι αυτή η μάχη έληξε με "νίκη" Γάλλων και Βρετανών. Το συμμαχικό μέτωπο μέσα σε τέσσερις μήνες είχε προωθηθεί περίπου 9,7 χιλιόμετρα σε ένα μέτωπο 25 χιλιομέτρων με κόστος σε ανθρώπινες ζωές 419.000 Βρετανούς και 202.567 Γάλλους, ενώ από την πλευρά των Γερμανών οι απώλειες έφτασαν τους 465.181.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger