Eρωτηματικό υπάρχει για την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά - περιλαμβάνεται στη λίστα αυτών που, κατά την εφημερίδα «Documento», παρακολουθούσε το Predator - στην ανοιχτή εκδήλωση στο Θέατρο Παλλάς που οργανώνει στις 7 Δεκέμβρη με αφορμή ην εναρκτήρια εκδήλωσή του πραγματοποιεί το «Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράς»".
Το πόσο έχει "βαρύνει" το κλίμα στην κυβέρνηση με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις της εμπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου στο σκάνδαλο των ηλεκτρονικών υποκλοπών το διαπιστώνουμε και από άλλα γεγονότα.
Αρχικά από την αποκάλυψη που έκανε ο δικηγόρος, του Κώστας Βαξεβάνη, και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, λέγοντας ότι υπάρχουν τρία πρόσωπα, τα οποία διενεργούσαν τις υποκλοπές και είναι έτοιμα να καταθέσουν, αποκαλύπτοντας ποιοι ήταν εκείνοι που έδιναν εντολές για παρακολουθήσεις και σε ποιο χρονικό διάστημα διαπράχθηκαν αυτές. με τον όρο πως θα τεθούν σε καθεστώς προστατευμένου μάρτυρα.
Δεύτερο, από τις κατακλυσμιαίες αλλαγές στάσης "λειτουργών της Θέμιδας" που σε ένα βαθμό αιφνιδίασαν αρκετούς. Και εννοούμε κύρια την δήλωση που έκανε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μ. Στενιώτη, η οποία ουσιαστικά αν και είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή το δικαίωμα απορρήτου είναι απαραβίαστο και ότι αποτελεί συνταγματική εκτροπή η παραβίασή του, αποτελεί μια μεταστροφή στην στάση της.
Και εδώ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η τοποθέτηση που έκανε ο Εφέτης Χριστόφορος Σεβαστίδης, μέλος του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.
Η ύποπτη αλλαγή στάσης της προέδρου της Ε.Δ.Ε. στο θέμα της παραβίασης των επικοινωνιών
Του Χριστόφορου Σεβαστίδη
ΔΝ Εφέτη, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ
Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε και τέθηκε σε δημόσια συζήτηση η συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από κρατικές υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ και από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, η ομάδα της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το αναγνώρισε ως κορυφαίο ζήτημα συνταγματικής τάξης, το ανέδειξε επανειλημμένα με αρθρογραφία της προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την πολιτεία. Καταδείξαμε με παρεμβάσεις μας στον Τύπο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς τις αδυναμίες και τα κενά του υφιστάμενου πλαισίου και το απρόσφορο του διορισμού δυο Εισαγγελέων που θα εποπτεύουν την ΕΥΠ.Όλη αυτή την περίοδο η διοίκηση της Ένωσης ήταν προκλητικά απούσα από τον δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγορικοί σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς και εν τέλει το ίδιο το Κοινοβούλιο. Επιχειρηματολογούσε μάλιστα η πλειοψηφία της ΕΔΕ διατυπώνοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την θέση της ότι τάχα η αφωνία της ήταν συνειδητή και εκπορευόταν από την υπεύθυνη στάση “μη εμπλοκής σε ανοιχτή δικαστική υπόθεση”.
Προχθές η πρόεδρος της Ένωσης η κ. Στενιώτη σε μια ομιλία της έκανε λόγο για “συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας” και δήλωσε την ανάγκη άμεσης διερεύνησης από την δικαιοσύνη. Η ξαφνική αυτή αλλαγή της στάσης της συνδέεται χρονικά με την αλλαγή θέσης συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου πάνω στο ίδιο ζήτημα.
Διερωτάται λοιπόν εύλογα κανείς εάν αυτή η μεταστροφή της κ. Στενιωτη εκφράζει όλες τις ομάδες που απαρτίζουν το ετερόκλητο προεδρείο ή αποτελούν διατύπωση προσωπικής άποψης.
Σε κάθε περίπτωση είναι τραγική η διαπίστωση ότι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση απώλεσε σε τόσο σύντομο χρόνο την επιστημονική της αξιοπιστία και την συμβολή της στον δημόσιο διάλογο, ετεροκαθοριζόμενη και συρόμενη από τις εξελίξεις που δονούν την κοινωνία.
Είπε συγκεκριμένα η βουλεύτρια του κυβερνητικού κόμματος: «Η Βουλή έχει αποφασίσει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια πρόσωπα από αυτά που διαβάζουμε ότι εμπλέκονται με τις εταιρείες αυτές. Περιμένουμε απαντήσεις όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή αυτή. Το θέμα του απορρήτου δεν μπορεί κανείς πλέον να το επικαλείται στην Επιτροπή. Ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο».
Δημοσίευση σχολίου