Home » , » Αθηνά Μπενέκου: Στέλεχος του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε σαν σήμερα το 1947

Αθηνά Μπενέκου: Στέλεχος του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε σαν σήμερα το 1947

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 | 4:25 μ.μ.

Ηταν σαν σήμερα, 8 Δεκέμβρη 1947, όταν η Αθηνά Μπενέκου η πρώτη γυναίκα που εκτελέσθηκε στην Πελοπόννησο, προστίθεται στο εικονοστάσι των δικών μας αγίων, πέφτοντας από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος, δίνοντας την ζωή της στην πάλη για τα πανανθρώπινα ιδανικά.

Η Αθηνά Μπενέκου, δασκάλα στο επάγγελμα, γεννήθηκε στο χωριό Ζούπαινα Λακωνίας, το 1920. Κόρη του παπά Χρήστου Μπενέκου. 

Στην περίοδο της Κατοχής ήταν Γραμματέας της Οργάνωσης «Εθνική Αλληλεγγύη» Λακωνίας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΑ. 

Μετά τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» διώχτηκε για την αντιστασιακή της δράση στην περίοδο της Κατοχής και αναγκαστικά βγήκε στο βουνό, καταδιωκόμενη. 

Εκλέχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ. Από το καλοκαίρι του 1947 ήταν αναπληρωματικό μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. 

Το φθινόπωρο του 1947 πιάστηκε στην Τρίπολη, στη διάρκεια που εκπλήρωνε ειδική αποστολή του Αρχηγείου Πελοποννήσου, του ΔΣΕ. 

Η δίκη της έγινε την 1η Δεκεμβρίου του 1947 μέσα σ' ένα πρωί. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης και μετά από λίγες ημέρες την οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στάθηκε με πρωτοφανή ψυχραιμία στο άκουσμα της απόφασης, που της επέβαλε 6 φορές την ποινή του θανάτου. Απέρριψε περήφανα την πρόταση μετάνοιας, που της έκανε ο Βασιλικός Επίτροπος, ώστε «έτσι να σώσει τη ζωή και τα νιάτα της».

Πριν να την ντουφεκίσουν, στις 8/12/1947 η συντρόφισσα Αθηνά φώναξε δυνατά στους δήμιους της: «Εδώ, στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα' ρχονται τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια. Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλλάδας».

Πληροφορίες από τον "Ριζοσπάστη"

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger