Home » , » Συνδυάζοντας πεπραγμένα του πορφυρογέννητου δήμαρχου Αθήνας, με ματιές στην ιστορία

Συνδυάζοντας πεπραγμένα του πορφυρογέννητου δήμαρχου Αθήνας, με ματιές στην ιστορία

Από giorgis , Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 | 8:00 π.μ.

Του Γ. Γ.

Ηταν σαν σήμερα, 2 Δεκέμβρη του 1944, όταν ο "Ριζοσπάστης" αποκαλύπτει τα σχέδια της μαύρης αντίδρασης για την επιβολή δικτατορίας και το αιματοκύλισμα του Αθηναϊκού λαού, όπως και συνέβη. 

Θα παραθέσουμε όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του οργάνου της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Πριν απ' αυτό όμως να κάνουμε μια παρεμβολή, που έχει την σημασία της. Κι' αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποια απ' τα πεπραγμένα του Κώστας Μπακογιάννη, ο οποίος ξανάρθε πρόσφατα στην δημοσιότητα με το να κόψει ένα δέντρο μνημείο της φύσης 100+ ετών για να του βάλει λαμπάκια στο Σύνταγμα και να ικανοποιήσει την μεγαλομανία του.

Στις 18 Νοέμβρη 2020 είχαμε κάνει μια ανάρτηση με τίτλο "Εκσυγχρόνισε" την γκεμπελίστικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, σε σχέση με τον δωσίλογο παππού της, η Αλεξία Εβερτ

Αναφερόμαστε τότε στο γεγονός ότι η "κυρία" Αλεξία Εβερτ, έχοντας την θέση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (!!!) του Δήμου Αθηναίων. είχε χαρακτηρίσει "τρωκτικά και κατσαρίδες", τα μέλη του ΚΚΕ που συμμετείχαν στον γιορτασμό της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Μετά τον σάλο που είχε ξεσηκωθεί ο πορφυρογέννητος είχε ζητήσει την παραίτησή της -πολιτικάντικες επικοινωνιακές κινήσεις- πράγμα που έγινε. Οταν κατακάθισε το γεγονός, στη ζούλα και σχεδόν απαρατήρητα, ο Κώστας Μπακογιάννης την 1η Σεπτέμβρη 2021, της ανέθεσε την παχυλά αμειβόμενη θέση της πρόεδρου στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Ετσι η Αλεξία Εβερτ απέκτησε την μάλλον καλή αργομισθία της  

Σαν σήμερα, λοιπόν, 2/12/1944, ο "Ριζοσπάστης"  έχει στην πρώτη του σελίδα, ένα κείμενο που μας αναφέρει την στάση του παππού της Αλεξίας, Αγγελου Εβερτ, και τον ρόλο του στην κατοχή. (Οσοι γνωρίζουν την ιστορία της εποχής γνωρίζουν τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να μην βρεθεί κατηγορούμενος στις δίκες παρωδία των δοσιλόγων, ο Α. Εβερτ, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι υποσχέθηκε στο υπ' αριθ 1 δίποδο εγκληματικό κτήνος, συνεργάτη των Γερμανών, Ν. Μπουραντά, ότι θα αθωωθεί από το δικαστήριο, αρκεί να μην τον "καρφώσει" ότι δρούσε υπό τις εντολές του, πράγμα που έγινε. Σημειωτέον ότι ο Εβερτ υπήρξε ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του αιματοβαμμένου εγκληματία Μπουραντά). 

Και να ολοκληρώσουμε για να δούμε ποιες είναι οι οικογενειακές καταβολές της "κυρίας" που χαρακτήρισε "τρωκτικά και κατσαρίδες", τα μέλη του ΚΚΕ και ο Μπακογιάννης της εξασφάλισε παχυλή αργομισθία, παραθέτουμε το παρακάτω δημοσίευμα του "Ρ":

Ποιο ρόλο έπαιξε στην περίοδο της κατοχής ο κ. Α. Εβερτ, που σήμερα είναι διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων; Τα έγγραφα, που δημοσιεύουμε παρακάτω δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα. 

Ο Εβερτ εργάστηκε όσο μπορούσε για να εξυπηρετήσει τους κατακτητές. Φρόντιζε να εφοδιάζει το Ιταλικό φρουραρχείο με όλα τα στοιχεία για τους Αγγλους και τους κομμουνιστές, ώστε η σύλληψή τους να είναι ευκολότερη. 

Επειτα από σύσκεψη που είχε ο Εβερτ με τον ταγματάρχη Κάισλερ έβγαλε την παρακάτω διαταγή 

Αστυνομική Διεύθυνσις Αθηνών Τμήμα Εμπιστευτικό. Αριθ, πρωτ. 4664/25

Προς άπασας τας υπηρεσίας

Εχοντες υπ' όψιν το υπ' αριθ. 138/12 της 30/9/42 έγγραφον του Ιταλικού Φρουραρχείου παραγγέλομεν τα ακόλουθα:

Δια πάσαν σύλληψιν προσώπων γνωστών δια το πολιτικόν παρελθόν των, ξένων υπηκόων "Αγγλων κλπ", ως και κομμουνιστών θα αναφέρετε ημίν πάραταυτα δι' ιδιαιτέρας αναφοράς, ίνα τα στοιχεία αυτά θέτομεν υπ' όψιν του Ιταλικού Φρουραρχείου.

Αθήνα 6/10/1942

Αγγελος Εβερτ Αστυνομικός Δ/ντης Α'

Αλλ' ακόμη ο κ. Εβερτ ενδιαφέρεται για την καταδίωξη των "αναρχικών στοιχείων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ" και κοινοποιεί την παρακάτω διαταγή του διαβόητου αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων Α. Σαμπάνη:

Αστυνομική Δ/σις Αθηνών. Τμήμα Εμπιστευτικόν. Αριθ. πρωτ. 6335

Προς Απασας τας υπηρεσίας Ενταύθα.

Κοινοποιώ κατωτέρω διαταγήν του Αρχηγείου Αστυνομίας Πόλεων δια την ακριβή προς ταύτην συμμόρφωσίν. Αθήναι τη 13/12/43. Αγγελος Εβερτ Αστυνομικός Δ/ντης Α'

"Υπάρχει αντίληψις ότι οι αστυνομικοί δεν αποδίδουσι όσον αφορά την δίωξιν των αναρχικών στοιχείων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Είναι ανάγκη να παύση η υπάρχουσα εντύπωσις. Πρέπει να δημιουργήσωμεν την εντύπωσιν, ότι η Αστυνομία δεν υστερεί. Η συνεργασία της Αστυνομίας και των Ευζωνικών Ταγμάτων είναι στοιχείο απαραίτητον προς επιτυχίαν του εκτιθέμενου σκοπού, πρέπει δεν να αποβεί πλήρης και απόλυτος.

Την ακριβή εκτέλεσιν της παρούσις παρακαλώ να παρακολουθήσετε επισταμένωνς και να λάβεται τα ενδεικνυόμενα μέτρα

Αθ. Σαμπάνης Αργηγός.

Αυτοί, λοιπόν που εργάστηκαν τόσο πιστά, τόσο επίμονα, τόσο φιλότιμα για να εξυπηρετήσουν τους κατακτητές για να καταπνίξουν το κίνημα εθνικής αντίστασης, για να εξοντώσουν τους αγωνιστές του λαού που αγωνίζονταν για τη λευτεριά της πατρίδας τους, αυτοί δεν βρίσκονται φυλακή. Κατέχουν ακόμα ανώτατες κρατικές θέσεις, δηλητηριάζουν όλο τον κρατικό μηχανισμό και προετοιμάζουν το φασιστικό πραξικόπημα για να περάσουν νέες αλυσίδες στον ελληνικό λαό. Αλλά δεν θα τους περάσει: Ο λαός θα τσακίσει όλους τους φασίστες και κρυπτοφασίστες, όλα τα όργαμα του καταχτητή, όλους τους πράχτορες της πέμπτης φάλαγγας. 

Και ερχόμαστε τώρα στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Ρ" 2/12/1944

Η αντίδραση έτοιμη για το πραξικόπημα

Το σχέδιο ενέργειας για την κατάληψη της εξουσίας

Ο λαός σε επιφυλακή.

Οπως από μαύρες καταγγέλλουμε οι μαύροι άνθρωποι της πέμπτης φάλαγγας ετοιμάζουν την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας και την επιβολή δικτατορίας. Σήμερα είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβείς πληροφορίες για το σχέδιο ενέργειας της αντίδρασης

Από μέρες όλες τα φασιστικά στοιχεία οι Γονατάδες οι πραιτοριανοί του Γλύζμπουργκ, οι πράχτορες των Γερμανών και των Ιταλών, οι δωσίλογοι και οι προδότες που κατέχουν μεγάλες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και όλοι οι "παράγοντες" των κινημάτων και των ανωμαλιών βρίσκονται σε κίνηση και επαφή. 

Οι συνεννοήσεις τους για την οργάνωση του πραξικοπήματος προχώρησαν μέχρι των τελευταίων λεπτομερειών και έχει καταρτιστεί πλήρες σχέδιο ενεργείας. Το σχέδιο που το κατέστρωσε ο κύκλος του Γονατά προβλέπει εξ αρχής την κύκλωση και εξουδετέρωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, την απομόνωση των συνοικιών και τη διενέργεια μαζικών συλλήψεων, όπως και σφαγές αγωνιστών του λαού.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών το σχέδιο προβλέπει την εξής διάταξη των δυνάμεων της αντίδρασης:

Η ορεινή Ταξιαρχία θα απομονώσει τα τμήματα του ΕΛΑΣ Καισαριανής και θα αποκόψει την επικοινωνία από τις λεωφόρους Κηφησιάς, Αλεξάνδρας και Πατησίων.

Οι Χίτες της Σχολής Ευελπίδων μαζί με Ράλληδες με μηχανοκίνητα με δυνάμεις του ΕΔΕΣ και με μάχιμο τμήμα Κρητών με τους Γύπαρη, Γαλάνη και Παπαδάκη θ' αποκόψουν την επικοινωνία με την Ελευσίνα και τα Λιόσια. 

Ειδικό τμήμα από χωροφύλακες και συμμορίτες της ΡΑΝ, Χ, και ΕΔΕΣ θ' αποκόψουν την οδό Πειραιώς.

Επίλεκτο τμήμα με την καθοδήγηση του Εβερτ θα προσβάλει τα χτίρια του ΕΑΜ, του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν τη γενική εφεδρεία στο κέντρο της πόλης. Τέλος ο Βούλγαρης ανέλαβε να συντονίσει τη δράση του ναυτικού για την επιτυχία του πραξικοπήματος.

Μπροστά στο λαό της Αθήνας που δεν έσκυψε το κεφάλι ούτε στους Ιταλούς, ούτε στους Γερμανούς, ορθώνονται ξανά οι κινηματίες. Η απειλή της τυραννίας, είναι άμεση και φοβερή. Ο λαός καλείται να είναι σε επιφυλακή, έτοιμος κάθε στιγμή να υπερασπιστεί τη λευτεριά του.

Και με την ακατάβλητη δύναμη του, με την αδάμαστη μαχητικότητά του, με το πνεύμα της παλικαριάς και της αυτοθυσίας θα τσακίσει όλους τους εχθρούς του.

Το Σύνταγμα Εθνοφυλακής Αθηνών διατάχτηκε από προχθές βράδυ να βρίσκεται σε επιφυλακή. Οι άντρες του οπλίστηκαν με αγγλικά όπλα.

Η επιστράτευση της κλάσις 1936 έδωσε στην αντίδραση την δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια δικιά της γενική επιστράτευση. Στα Τάγματα Εθνοφυλακής κατατάσσονται όχι μόνο της κλάσις 1936 αλλά και από άλλες κλάσις. Τη στρατολογία ενεργεί το Α' Γραφείο του Γενικού Επιτελείου που βρίσκεται στα χέρια φασιστών. Στα τάγματα γίνονται δεκτοί για κατάταξη μόνο εκείνοι που κρίνονται ότι ανήκουν στην αντίδραση Οι έφεδροι Αθηνών και Κρήτης δεν κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Από όσους παρουσιάζονται διώχνουν εκείνους που έχουν λαϊκό παρουσιαστικό. Γενικά η στρατολογία στα τάγματα δείχνει ότι δεν περιορίζονται για δράση σύμφωνη με τα συμφέροντα το λαού, αλλά για την επιβολή δικτατορίας. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger