Home » , » Παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Εφης Μαχιμάρη, «Ηταν κισμέτ – Στέλλα Χασκίλ».

Παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Εφης Μαχιμάρη, «Ηταν κισμέτ – Στέλλα Χασκίλ».

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 | 11:48 μ.μ.

Στις 19 Δεκέμβρη στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας έγινε η παρουσίαση του πέμπτου βιβλίου της συγγραφέως Εφης Μαχιμάρη με τίτλο «Ηταν κισμέτ – Στέλλα Χασκίλ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής». 

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας Κωστής Μουδάτσος, η λαογράφος, διεθνολόγος και συγγραφέας Μιράντα Τερζοπούλου, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας και η συγγραφέας Αννα Γαλανού.

Απόσπασμα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς. Tην εκδήλωση συντόνισε ο Βασίλης Χατζηιακώβου. 

 "Όλα ξεκίνησαν με μια πλάκα γραμμοφώνου που έπαιζε σε ένα καπηλειό στην Ανω Πόλη, από όπου ξεχύθηκε το βελούδινο της φωνής της και με χτύπησε κατάστηθα.

Κορίτσι ξένο σαν ίσκιος πλανιέται στη γη…

«Ποια είναι αυτή που τραγουδά», ρώτησα.

«Η Στέλλα Χασκίλ, η Σαλονικιά , από τους Σεφαραδίτες μας. Μεγάλη φωνή μα έφυγε νέα», είπε ο ηλικιωμένος κύριος που έκανε χρέη DJ εποχής. Κορίτσι ξένο… σιγοτραγουδούσα έκτοτε περπατώντας στους δρόμους της πόλης, ψάχνοντας στα δισκάδικα της Τσιμισκή να βρω δίσκους με τη βελούδινη φωνή του κοριτσιού που ξεσήκωσε τις αισθήσεις μου. Αυτό το κορίτσι το λάτρεψα. Έμελλε να περάσω μαζί της νύχτες και νύχτες. Νύχτες που μέρωνε τους νταλκάδες μου και το μπελκάντο της φωνής της περνούσε σαν χάδι στη ψυχή μου.

Αυτό το κορίτσι σώπασε νωρίς και εγώ θέλησα να σηκώσω το πέπλο της σιωπής, να συνδιαλλαγώ μαζί της και να ξετυλίξω το μίτο της ζωής της. Της δικής μου Στέλλας, έτσι όπως την φαντάστηκα και την έπλασα καθώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για εκείνη.

Σώπασαν όλοι. Ελάχιστοι αναφέρονταν τόσα χρόνια στη σπάνια φωνή και την αξιοπρέπεια του κοριτσιού που έφυγε μόλις 36 χρονών», αναφέρει η συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου.

Στην παρουσίαση οι ταλαντούχοι μουσικοί, Θοδωρής Ξηντάρης, Αντώνης Ξηντάρης και Πάνος Δημάκης έπαιξαν τραγούδια μεγάλων συνθετών του ρεμπέτικου, που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση η Στέλλα Χασκίλ. Τραγούδησαν η Αναστασία Χριστοφυλάκη, η Ανθούλα Μίχου και Στέλλα Καρύδα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger