Home » , » Το έβαλε στα πόδια ο Μητσοτάκης!

Το έβαλε στα πόδια ο Μητσοτάκης!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 | 2:10 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Ο «γκαϊλές» του Μητσοτάκη είναι να του κάνει ο Τσίπρας μια πρόταση μομφής για τις υποκλοπές, ώστε να πάρει τις 157 ψήφους από την ΚΟ της ΝΔ, συμπεριλαμβανόμενων αυτών του Καραμανλή, του Σαμαρά, του Τζαβάρα και της Ολγας και να καμαρώνει ως πανίσχυρος ηγέτης. Γι’ αυτό και ήταν το πρώτο πράγμα που είπε στον Τσίπρα, όταν πήρε το λόγο για να δευτερολογήσει στη Βουλή. Μάλιστα, το συνέδεσε με την αναφορά του Τσίπρα στις τοποθετήσεις των Καραμανλή και Σαμαρά για τις υποκλοπές. Σε ελεύθερη απόδοση, ήταν σαν να έλεγε στον Τσίπρα: «Αμα θέλεις να μάθεις για τον Καραμανλή και τον Σαμαρά, κάνε πρόταση μομφής για να δούμε αν θα στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση».

Ο Τσίπρας, φυσικά, δεν είναι βλάκας. Εχει «διαβάσει» τις τοποθετήσεις όλων των δεξιών που δεν ταυτίζονται με τον Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών και έχει διαπιστώσει ότι κανένας και καμιά τους δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει το βάρος του ανθρώπου που έριξε την κυβέρνηση της παράταξης. Αντίθετα, είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να «ροκανίζουν» τον Μητσοτάκη, διαφοροποιούμενοι στα ουσιαστικά σημεία από τον Μητσοτάκη και δίνοντας έτσι πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ.  Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής. Γι’ αυτό και ξεπέρασε χωρίς απάντηση την «πρόκληση» Μητσοτάκη, επιλέγοντας να πάει τη συζήτηση εκεί που έχει το πλεονέκτημα.

Και ο Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια. Με τον τρόπο που ένα πεισμωμένο παιδί αποχωρεί από το παιχνίδι με την παρέα του, επειδή δεν του κάνουν τα χατίρια. Σχεδόν έτρεχε όταν αποχωρούσε από την αίθουσα της Βουλής, μη τυχόν και προλάβει ο Τσίπρας και του πετάξει τίποτα κουβέντες. Οσα προηγήθηκαν δε ήταν τραγελαφικά, υλικό για επιθεώρηση στο Δελφινάριο.

Από την πρωτομιλία του ακόμη ο Τσίπρας αποκάλυψε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης που επιδίωκε, ζητώντας από τον Μητσοτάκη να απαντήσει αν παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη, τον ΑΓΓΕΘΑ Φλώρο και τον ΑΓΕΣ Λαλούση. «Βεβαίως και θα σας απαντήσω. Θα κάνω όμως και δικά μου ερωτήματα», του είπε ο Μητσοτάκης. Στη δευτερομιλία του, όμως, άρχισε να τα μασάει: «Παρακολουθούσα εγώ τη γραμματέα μου ή παρακολουθούσα εγώ -γιατί το είπατε κι αυτό- τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο. Κοιτάξτε, με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι τριάντα χρόνια…». «Τον παρακολουθούσατε;» πετάχτηκε ο Τζανακόπουλος. «Προφανώς και όχι! Τι είναι αυτά τα οποία λέτε; Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της Κυβέρνησης. Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε!» απάντησε ο Μητσοτάκης. Και συνέχισε εκνευρισμένος: «Δεν ντρέπεστε λίγο; Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;». 

Σε ένα λεπτό, όμως, «μάζεψε» το κατηγορηματικό «όχι» που είχε πει εκνευρισμένος από την επιθετική διακοπή του Τζανακόπουλου, διαβάζοντας τοποθέτηση που είχε κάνει στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο: «Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση, όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου». Από το «όχι» πήγε στο «δεν γνώριζα». Προσπάθησε, δε, να απαντήσει στη μπλόφα Τσίπρα με μπλόφα, θυμίζοντας αφενός την παρακολούθηση του Πιτσιόρλα (εκεί ο Τσίπρας έχασε προς στιγμήν την ψυχραιμία του και φώναξε «Είστε ψεύτης. Ντροπή σας. Μετά τα όσα έχετε κάνει, δεν έχετε το ανάστημα») και αφετέρου ρωτώντας: «Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές;».

Αμέσως, όμως, αποκάλυψε ότι από πόκα έχει μαύρα μεσάνυχτα, γιατί μόλις κόπασαν τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, ξαναμάζεψε το «όχι» που είχε πει στον Τζανακόπουλο: «Σας ρωτώ. Εγώ σας απάντησα: Δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Εσείς θα απαντήσετε; Περιμένω την απάντησή σας.  Γινόντουσαν; Εγώ απάντησα. Περιμένω τη δική σας απάντηση». Αρα, η τελική του απάντηση ήταν «δεν ξέρω» αν παρακολουθούνταν υπουργοί και ανώτατοι καραβανάδες.

Ο Τσίπρας το ‘πιασε και επανήλθε στη δευτερολογία του. Αφού αντιπαρήλθε τη ρελάνς του Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει ζήτημα απορρήτου και πως όλα τα στοιχεία υπάρχουν, οπότε μπορεί να γίνει έλεγχος και να δοθούν απαντήσεις αν παρακολουθούνταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κρατικά στελέχη επί ΣΥΡΙΖΑ (ούτε αυτός έκανε διάψευση, προφανώς γιατί έχει τη φωλιά του λερωμένη), άρχισε να ρωτάει πιεστικά τον Μητσοτάκη, αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η ΕΥΠ/ΚΥΠ δεν παρακολουθούσε τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ. 

Εκεί ο Μητσοτάκης έχασε τελείως την ψυχραιμία του, αποκαλύπτοντας μεγάλη ταραχή. «Τελειώστε και θα σας πω» είπε όταν ο Τσίπρας επανέλαβε για πρώτη φορά το ερώτημα. Ο Τσίπρας προσφέρθηκε να σταματήσει, ακόμη και να κατέβει από το βήμα για να απαντήσει ο Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης ρετάριζε: «Τελειώστε», «Κατεβείτε να πάρω τον λόγο», «Ξανανέβα τότε! Α, δεν θα παίζουμε παράσταση!», «Συνεχίστε!», «Οχι, να συνεχίσετε τώρα», «Ε, κατεβείτε να τα πω!», «Οχι, όχι! Ξανανέβα τότε!». Ηταν προφανές ότι δεν ήθελε διάλογο. Ηθελε να ανέβει στο βήμα για τρίτη φορά, να πει τα ίδια και να φύγει.

Ο Τσίπρας, έμπειρος στις φοιτητικές συνδικαλιές, διέκοψε την ομιλία του και κατέβηκε από το βήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επανέλθει μετά την απάντηση Μητσοτάκη. Ο Τασούλας προσπάθησε να πει ότι ο Τσίπρας δε θα δικαιούται να επανέλθει. Οι δικοί του ενημέρωσαν τον Τσίπρα τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής: δεν είναι προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, όπου η αντιπολίτευση έχει δυο ομιλίες και ο πρωθυπουργός τρεις. Είναι συζήτηση νομοθετικής εργασίας, στην οποία οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων παίρνουν το λόγο όποτε τον ζητήσουν. «Θα έχω το δικαίωμα να πάρω τον λόγο εάν εγώ κρίνω. Αυτή τη στιγμή παραδίδω τον λόγο στον κ. Μητσοτάκη, στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα» είπε ο Τσίπρας. 

Ο Μητσοτάκης έκανε τριτολογία ευρισκόμενος σε κατάσταση μεγάλης ταραχής. Δε θυμήθηκε καν ούτε τη μπλόφα που είχε κάνει ρωτώντας τον Τσίπρα αν παρακολουθούνταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δικαστές επί ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Τσίπρας δεν είχε απαντήσει. Δεν ήταν σε θέση να δημαγωγήσει πάνω σ’ αυτό το θέμα, προσπαθώντας να στριμώξει τον Τσίπρα. Αντίθετα, εμφανίστηκε απόλυτα εγκλωβισμένος στο ερώτημα που πιεστικά του έθετε ο Τσίπρας. Κι ενώ πήρε το λόγο για ν’ απαντήσει, υποτίθεται, δεν απάντησε  στο ερώτημα του Τσίπρα. Κι όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά χρησιμοποίησε το πιο βλακώδες επιχείρημα που μπορούσε να υπάρξει: «Εν πάση περιπτώσει, για το ερώτημα που θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό;»! «Εγώ ερώτηση σας έκανα», είπε ο Τσίπρας, που εκείνη τη στιγμή… έκλεβε εκκλησία. Και τότε, ο Κυριάκος έγινε Κούλης, ξεστομίζοντας το αμίμητο: «Α, όχι. Δεν θα ρωτάμε έτσι!». Σαν παιδάκι που χάνει στο παιχνίδι και διαμαρτύρεται ότι τ’ άλλα παιδάκια δεν παίζουν σωστά.

Ολος ο σαματάς έγινε για ν’ απαντήσει στο ερώτημα αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθούνταν υπουργοί του και ανώτατοι καραβανάδες, ζήτησε από τον Τσίπρα να τελειώσει για να του απαντήσει και στο μόνο που δεν απάντησε ήταν αυτό! Τι έκανε; Προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τον Ντογιάκο: «Για τον κ. Ντογιάκο, σωστά είπατε, όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Μπορεί να ψάξει, μπορεί να φωνάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ρυθμίσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να ψάξει την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Αρα, ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Αφού ξέρετε ότι η δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει. Ομως, ξέρετε, η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Η δικαιοσύνη θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά. Και εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, θα δράσει αναλόγως».

Μ’ άλλα λόγια, «εγώ δεν ξέρω τίποτα για παρακολουθήσεις υπουργών ή καραβανάδων, δεν μπορώ να σας πω κατηγορηματικά ότι δε γίνονταν κι άμα υπάρχει κάτι θα το βρει ο Ντογιάκος»! Θυμίζουμε ότι η συζήτηση δεν ήταν για παρακολουθήσεις μέσω Predator αλλά για «νόμιμες επισυνδέσεις» από την ΕΥΠ/ΚΥΠ. Και ο πρωθυπουργός, που η ΕΥΠ/ΚΥΠ ανήκει στην αρμοδιότητά του (ο ίδιος τη μετέφερε, αμέσως μόλις εκλέχτηκε), εμφανίζεται να μη γνωρίζει αν πέραν του Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν και άλλοι. Να μην μπορεί να πει ένα κατηγορηματικό «όχι» στο ερώτημα αν παρακολουθούνταν υπουργοί του και ανώτατοι αξιωματικοί!

Οσο για τον Ντογιάκο, ξέρει αυτός. Η μπάλα στην κερκίδα, μέχρι να γίνουν οι εκλογές και να τελειώσει το μαρτύριο του Μητσοτάκη.

Το μόνο που ήθελε εκείνη τη στιγμή ο Μητσοτάκης ήταν να φύγει, να γυρίσει στη θαλπωρή του Μαξίμου. Μόλις ολοκλήρωσε τη σύντομη και καθαρά παραληρηματική τριτομιλία του, είπε: «Κύριε Τσίπρα, έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση, με εμένα Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εσάς Πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς». «Να τον τον πάρετε τον λόγο όσο θέλετε. Δεν θα μας φιμώσετε…», είπε ο Τσίπρας. Πριν αποσώσει την κουβέντα του, όμως, ο Μητσοτάκης σφύριξε μόνος του τη λήξη: «Ο,τι είχατε να πείτε το είπατε, κύριε Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει εδώ». Μάζεψε τσάτρα-πάτρα τα χαρτιά του και έφυγε σχεδόν τρέχοντας από την αίθουσα.

Ο Τασούλας κατάλαβε ότι θα έκανε πραξικόπημα αν δεν έδινε το λόγο στον Τσίπρα. Του τον έδωσε (αδειάζοντας τον Μητσοτάκη που είχε φύγει) και ο Τσίπρας έκανε μια δακρύβρεχτη δήλωση για τις… εθνικές ανησυχίες του και τις… κρίσιμες στιγμές, για να καταλήξει ότι «η εικόνα της αποχώρησης από την Αίθουσα του Πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα, όπως επίσης και όσα διέπραξε εναντίον της δημοκρατίας».

Επί της ουσίας, ο Τσίπρας είτε έχει στοιχεία για τις παρακολουθήσεις του Χατζηδάκη και των στραταίων είτε είναι μπλοφαδόρος ανώτερος από τον Νικ δε Γκρικ. Ο,τι και να ισχύει, ο Μητσοτάκης «ξεβρακώθηκε». Αρνούμενος να απαντήσει κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ/ΚΥΠ δεν παρακολουθούσε τους στραταίους, επιβεβαίωσε ότι τους παρακολουθούσε. Να μην ξέρει αποκλείεται, πλέον. Ακόμη και αν στην αρχή δεν ήξερε και τα έκανε όλα ο Δημητριάδης με όργανο τον Κοντολέοντα (λέμε τώρα), έχουν περάσει τεσσερισήμισι μήνες από τότε που η ίδια η κυβέρνηση αποκάλυψε τη «νόμιμη επισύνδεση» του Ανδρουλάκη, οπότε ξεσκονίστηκαν τα πάντα και έχουν αναλυτικό κατάλογο για τους ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ/ΚΥΠ. Θα ήταν το πρώτο που θα έκανε ένας πρωθυπουργός, αν τον είχαν «πουλήσει» οι δικοί του και έκαναν παρακολουθήσεις κρατικών παραγόντων χωρίς να τον έχουν ενημερώσει.

Οπότε, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να απαντήσει ευθέως: όχι, ουδέποτε παρακολουθήθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας» ο Χατζηδάκης, ο Φλώρος και ο άλλος του ΓΕΣ. Κι αν παρακολουθήθηκαν χωρίς δική του διαταγή, θα «έδινε» εκείνους που έκαναν τις παρακολουθήσεις χωρίς να τον ενημερώσουν. Οταν δεν διαψεύδει με κατηγορηματικότητα, ούτε φορτώνει την ευθύνη στους παρακάτω, επιβεβαιώνει εκείνους που ισχυρίζονται ότι παρακολουθούνταν και υπουργοί και ανώτατοι καραβανάδες, με εντολή Μητσοτάκη.

Λογικά, θα υπάρξει συνέχεια. Ο Τσίπρας, αν δεν μπλοφάρει σαν άριστος ποκαδόρος, κάτι θα πρέπει να βγάλει για Χατζηδάκη και καραβανάδες. Κι ο Μητσοτάκης, αν δεν μπλοφάρει κι αυτός, κάτι θα πρέπει να βγάλει για παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger