Home » , » "Καυτά" Χριστούγεννα στο Περού, με τον λαό στους δρόμους

"Καυτά" Χριστούγεννα στο Περού, με τον λαό στους δρόμους

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 | 11:00 π.μ.

Πηγή: Γιώργος Μιχαηλίδης - "Πριν"

Σε διαρκή αναταραχή βρίσκεται το Περού εδώ και ένα δεκαήμερο, δηλαδή από τη στιγμή που το Κογκρέσο με πραξικοπηματικό τρόπο ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος έκτοτε κρατείται. 

Μάλιστα , στις αρχές της εβδομάδας ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε την παράταση της κράτησης Καστίγιο για ένα δίμηνο. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του πρώτου αριστερού προέδρου της χώρας, " δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω", καθώς παρά τα μεγάλα του λάθη και τους διαρκείς συμβιβασμούς του με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, η κίνηση ανατροπής του δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού περί των προθέσεων της περουβιανής ελίτ αλλά και των ΗΠΔ.

Έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές φορείς και οργανώσεις ιθαγενών κάλεσαν σε πανεθνική απεργία την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ορκίστηκε άρον-άρον μετά την ανατροπή του Καστίγιο, απάντησε με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τριάντα ημέρες. 

Η απαγόρευση εσωτερικών μετακινήσεων στη χώρα θα ισχύσει και για την περίοδο των γιορτών, όταν πολλοί Περουβιανοί επισκέπτονται συγγενείς ή τους τόπους καταγωγής τους. Στους δρόμους της Λίμα, ο στρατός κι η αστυνομία έκαναν επίδειξη δύναμης παρελαύνοντας σε κεντρικούς δρόμους, ενώ εκτός από την απαγόρευση συγκεντρώσεων συ- ζητείται και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, η απεργία προκηρύχθηκε σε αρκετές περιοχές του Περού με τους απεργούς να προχωρούν σε αποφασιστικές κινήσεις, Ανάμεσα τους η κατάληψη του αεροδρομίου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Περού, πανεπιστημίων αλλά και μεγάλων εργοστασίων, όπως αυτό του φυσικού αερίου Camisea. 

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν καταλήψεις εθνικών οδών σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία της χώρας, με τη νέα πρόεδρο να επιχειρηματολογεί πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έρχεται να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η πίεση απέναντι στην Μπολουάρτε είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία Καστίγιο, δηλαδή ως το 2026, αργότερα ανακάλεσε δύο φορές, μεταθέτοντας τελικά την ημερομηνία των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2023. Αν στα παραπάνω προστεθούν κάποια περίεργα νέα για ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες στη Βολιβία και τη Βραζιλία, ενδεχομένως ο χειμώνας στη Λατινική Αμερική να είναι ιδιαίτερα καυτός.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger