Home » , » Ντόπες παραμυθιάσματος

Ντόπες παραμυθιάσματος

Από giorgis , Τετάρτη 23 Απριλίου 2008 | 5:08 μ.μ.




Το σκάνδαλο ντόπινγκ που σχετίζεται με την εθνική ομάδα Αρσης Βαρών συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας, παρά το γεγονός ότι έχει φύγει από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και έπαψε να είναι το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η πληροφόρηση για τις εξελίξεις είναι πλέον πιο επιλεκτική και φιλτράρεται πριν φτάσει στις μάζες, προκειμένου να επιτευχθεί η μικρότερη ζημιά για το σύστημα.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε τέσσερα μέτωπα -δικαστικό, πολιτικό, έλεγχος Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και διατήρηση αθλητικού επαγγελματικού οικοδομήματος-, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται, σε μια προσπάθεια να τιμωρηθούν όσοι δεν πρόσεξαν και τους έπιασε η τσιμπίδα του ελέχου, χωρίς όμως να θιχτεί το οικοδόμημα και να αμφισβητηθεί από τον ελληνικό λαό η πολιτική της επιδότησης του επαγγελματικού αθλητισμού και της «παραγωγής» πρωταθλητών και μεταλλίων, που επιφέρει τεράστια κέρδη στους καπιταλιστές που επενδύουν στις αθλητικές μπίζνες.
Είναι προφανές, ότι σε ορισμένες πτυχές της υπόθεσης θα έχουμε και συγκρούσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, αλλά όσο η ενημέρωση του κόσμου δεν ξεφεύγει από τους καναλάρχες, θα βρίσκουν τον τρόπο να μειώνονται στο ελάχιστο οι συνέπειες.

Αυτοί που πιάστηκαν ξέρουν πολύ καλά ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αμαύρωση του ελληνικού αθλητισμού και θα πληρώσουν το μάρμαρο. Παρά το γεγονός ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες για το «αθλητικό» οικοδόμημα που έχει στηθεί, εντούτοις θα προσπαθήσουν ταυτόχρονα να παζαρέψουν για να μειώσουν το προσωπικό τους κόστος. Γι' αυτό και αφήνουν υπονοούμενα ότι μπορεί να υποδείξουν στο μέλλον και άλλους ένοχους, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «βοηθήστε να ξεμπερδέψουμε, γιατί θα πούμε αλήθειες»•

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, όπως είναι φυσικό (και επιθυμητό από το σύστημα), κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας, αφού η πολιτική διάσταση κρίθηκε σκόπιμο να «εξαντληθεί» σε μια συνάντηση του Καραμανλή με τους Λιάπη και Ιωαννίδη.
Οπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο Καραμανλής δεν εμφανίζεται, για να μη πληγεί η εικόνα του, και αφήνει τους υπουργούς του να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Ταυτόχρονα με τη δικαστική μάχη, μαίνεται στο παρασκήνιο και η μάχη για τον έλεγχο της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών στη «μετά ντόπινγκ» εποχή. Εχουν δρομολογηθεί ήδη εξελίξεις.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Αρσης Βαρών, εξελίσσεται και μια συνολική προσπάθεια του συστήματος για να αποκατασταθεί το σκηνικό στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό, προκειμένου να συνεχιστεί η εθνική προσπάθεια της παραγωγής» μεταλλίων και πρωταθλητών. Για το λόγο αυτό, έχουν επιστρατευθεί μια σειρά από άφθαρτες προσωπικότητες (π.χ. Γιαννάκης, Δρυμωνάκος), που προσπαθούν να μας πείσουν για τη χαρά του αθλητισμού, την ευγενή άμιλλα και όλα τα σχετικά. Στελέχη του επαγγελματικού αθλητισμού οι ίδιοι, αποδεικνύονται «μανούλες» στο παραμύθιασμα. Οσοι υποστηρίζουν ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό υπάρχουν καθαροί αθλητές είναι απατεώνες ή βλάκες. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες, τα αμινοξέα και οποιεσδήποτε άλλες φυσικές ουσίες όταν χρησιμοποιούνται για να δίνεται στον οργανισμό του αθλητή η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για να κάνει πρωταθλητισμό, είναι ντόπινγκ και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι απαγορευμένες ουσίες.
Αλλωστε, οι ασχολούμενοι με το «άθλημα» γνωρίζουν ότι η λίστα με τις επιτρεπόμενες και τις απαγορευόμενες ουσίες αλλάζει χρόνο με το χρόνο και έχουμε μια συνεχή μεταφορά απαγορευόμενων στις επιτρεπόμενες. Ο επαγγελματίας αθλητής αντιμετωπίζεται σαν μηχανή που αποδίδει κέρδη. Ο ίδιος, εξασφαλίζοντας ένα καθόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα, παίζει εν γνώσει του σ’ αυτό το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, αρνείται την ανθρώπινη φύση του, προκειμένου να ανελιχτεί κοινωνικά και οικονομικά.

Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, αλλά το κόκαλο δεν ήταν εκεί...

Η αποκάλυψη ότι όλη σχεδόν η εθνική ομάδα Αρσης Βαρών βρέθηκε θετική σε απαγορευμένες ουσίες, λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έπεσε σαν κεραυνός στην αθλητική πιάτσα.
Η Αρση Βαρών ήταν, μετά το μπάσκετ, το άθλημα που έχει φέρει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στη χώρα μας και συνεπώς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το θέμα έφτασε στο κατακόρυφο. Η Αρση Βαρών είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό (και μέχρι πριν μερικές μέρες το πιο αποδοτικό για το σύστημα) παράδειγμα της πολιτικής που ακολούθησαν την τελευταία εικοσαετία οι ελληνικές κυβερνήσεις για πριμοδότηση του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, ξεκίνησε με τις ελληνοποιήσεις, Αλβανών, Ρώσων και Γεωργιανών, τη συστηματική και οργανωμένη προπόνηση και προετοιμασία τους με τη βοήθεια κατάλληλων ανθρώπων που ήταν έτοιμοι να αναλάβουν τις ειδικές αποστολές (Ιακώβου), χρησιμοποιήθηκαν διασυνδέσεις και έγιναν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ολοκληρώθηκε με τη χρήση όλων των νόμιμων και παράνομων μέσων.

Το σκάνδαλο ντόπινγκ αποτελεί το κύκνειο άσμα της προσπάθειας αυτής, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα σοβαρό πλήγμα, πολύ πιο σοβαρό από την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου, στην επίσημη κρατική πολιτική πριμοδότησης του πρωταθλητισμού.
Γι' αυτό και η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Προσπάθησε να κλείσει πολιτικά το θέμα και να το οδηγήσει στη δικαστική οδό. Ο Καραμανλής κάλεσε στο Μαξίμου το Λιάπη και τον Ιωαννίδη, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις της υπόθεσης, το περιβάλλον του δήλωσε ότι είναι οργισμένος για το διασυρμό του ελληνικού αθλητισμού και ότι δε θα επιτρέψει την παραμικρή ανοχή και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με τις δηλώσεις του υπουργού ότι έχει σαφή εντολή να καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει βαριές ποινές για όσους εμπλέκονται με το ντόπινγκ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φρόντισε, με τη βοήθεια του δημοσιογραφικού εσμού, να υπεραμυνθεί της πολιτικής πριμοδότησης του επαγγελματικού αθλητισμού, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δε μπορεί να αμαυρώσει τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Στο θέμα υπήρξε διακομματική συναίνεση και κρατήθηκε χαμηλά, γιατί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν φωτογραφηθεί με το Ιακώβου και τους πρωταθλητές του και όπως λέει ο σοφός λαός στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Από την πλευρά της ψευτοαριοτεράς επιχειρήθηκε να ανεβούν κάπως οι τόνοι, περισσότερο για την τιμή των όπλων και λιγότερο γιατί διαφωνούν με την ουσία του ζητήματος.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η ραδιοφωνική κόντρα ανάμεσα στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη (που είχε σημαντική συμβολή στην άνοδο της Αρσης Βαρών) και την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αυλωνίτου οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση. Από τη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι η εν λόγω κυρία ήταν σύμβουλος του Λιάνη την εποχή που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού. Οταν του «τη μπήκε», ο Λιάνης την κάρφωσε, η λαλίστατη κυρία έπαθε αφωνία και τις επόμενες μέρες την απέσυραν από το γυαλί. Το πατατράκ υπήρξε πλήρες.

Από την πλευρά του ο Περισσός επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του κατά του επαγγελματικού αθλητισμού, όμως δε μπορεί να δώσει εξήγηση γατί ψήφισε υπέρ της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα. Από την άλλη, όταν οι εκπρόσωποί του υπερασπίζονται το μοντέλο της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι κουβανοί αθλητές, που νικούν τους ντοπαρισμένους Αμερικανούς, είναι πεντακάθαροι, ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν πείθουν, γι' αυτό και δε βάζουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα τους. Συνήθως απαντούν μόνο όταν ρωτιούνται.

Στα παραπολιτικά, θα αναφέρουμε απλώς, γιατί το θέμα θα μας απασχολήσει στο μέλλον, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια της ΝΔ να αλώσει την ΕΟΑΒ βγάζοντας από τη μέση το Σγουρό και την κλίκα του και μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση του Ιωαννίδη, ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί το πόρισμα της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το οποίο υπεύθυνος για την υπόθεση είναι ο Ιακώβου.

Οι Κινέζοι έχουν σχιστά και όχι στραβά μάπα...

Η δικαστική πτυχή της υπόθεσης κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, και ο αρμόδιος εισαγγελέας Α. Καραφλός έχει ξεκινήσει να παίρνει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους. Η κάθε πλευρά προσπαθεί να βγάλει από πάνω της την ευθύνη και να τη φορτώσει σε άλλους.
Ο Ιακώβου βγήκε μπροστά και ανέλαβε την ευθύνη για να προστατεύσει το οικοδόμημα, όμως αν δεν εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη, απειλεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και μέσω του νομικού εκπροσώπου του δηλώνει ότι η Ομοσπονδία είχε γνώση για τα σκευάσματα. Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της δικαστικής απόφασης αναμένεται να παίξει το φαξ της κινεζικής εταιρίας Auspure, που προμήθευε το Λαρισαίο εισαγωγέα, σύμφωνα με το οποίο η παραγγελία που έδωσε ο Ιακώβου μέσω του εμπόρου «συμπληρωμάτων διατροφής» Π. Κατσέλου εκτελέστηκε με λάθος τρόπο και αντί για απλά αμινοξέα στάλθηκαν ισχυρά αναβολικά.

Το συγκεκριμένο φαξ έδωσε τη δυνατότητα στον Ιακώβου και την Ομοσπονδία να πάρουν μια ανάσα τις πρώτες ώρες του σκανδάλου και να χτίσουν γύρω από αυτό την υπερασπιστική τους γραμμή, παρά το γεγονός ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι με το συγκεκριμένο φαξ η κινεζική εταιρία προσπαθεί να βοηθήσει τους πελάτες της να βγουν από τη δύσκολη θέση.
Τις πρώτες μέρες από την αποκάλυψη του σκανδάλου, το φαξ αποτελούσε ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα όσων προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι πρόκειται περί λάθουν όμως τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν αφού ο εκπρόσωπος του κινεζικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων, Γιαν Ζιανγκίνγκ, δήλωσε, ότι η Auspure Biotechnology Co Ltd δεν έχει άδεια παραγωγής φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το φαξ είναι γνήσιο και στάλθηκε από την Κίνα, όμως «δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ότι η εταιρία συμπεριέλαβε κατά λάθος τις τοξικές και επικίνδυνες ουσίες», ενώ το κινεζικό υπουργείο Υγείας αντέδρασε άμεσα και έδωσε εντολή στους γιατρούς να ελέγχουν πριν από τη συνταγογράφηση φαρμάκων που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες αν οι ασθενείς είναι αθλητές, να αναγράφουν τις ταυτότητες των αθλητών και να επισημαίνουν ότι τα φάρμακα περιέχουν «ουσίες ντόπινγκ».
Οι Κινέζοι έχουν τους δικούς τους λόγους και προσπαθούν να αυτοπροστατευθούν. Δε γουστάρουν «αμαύρωση» των Αγώνων του Πεκίνου.
Αλήθεια, ο Αβραμόπουλος έχει καταλάβει ότι έχει ξεσπάσει σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα;

Μετά τις δηλώσεις Ζιανγκίνγκ, αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα και η θέση του Ιακώβου γίνεται δυσκολότερη. Την περασμένη Τετάρτη, ο εισαγγελέας είχε καλέσει για απολογία τους αθλητές που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, οι οποίοι πήραν προθεσμία για τις 2 Μάη, προκειμένου να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, με μοναδική διαφοροποίηση από την αθλήτρια Β. Κασάπη, η οποία προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις ουσίες που της χορηγήθηκαν, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε στα δικαστήρια να βρίσκονται άλλοι άνθρωποι.
Την Πέμπτη είχαν κληθεί οι προπονητές και οι φυσιοθεραπευτές της Εθνικής και την Παρασκευή ο γιατρός της ομάδας, ο λαρισαίος εισαγωγέας και ο φαρμακοποιός που είχε αναλάβει την παρασκευή των σκευασμάτων. Από τα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι φανερό ότι είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να συντονιστεί η υπερασπιστική γραμμή των εμπλεκόμενων και να πέσουν όσο το δυνατό μικρότερες ποινές.

Συγκρίνοντας το απολογητικό υπόμνημα του Ιακώβου προς την ΕΟΑΒ και τη συνέντευξη του Κατσέλου, καταλαβαίνει και ο πιο αδαής στα νομικά ότι και οι δυο είναι συνεπείς στη γραμμή, «για όλα φταίει η Σου-Λι». Μάλιστα, στη συνέντευξη του ο εισαγωγέας υποστηρίζει ότι ο ίδιος έχει εταιρία που κάνει εισαγωγές συμπληρωμάτων διατροφής από την Αγγλία, όμως επειδή ήξερε καλά την αγορά, παρήγγειλε αμινοξέα από την Κίνα, γιατί εκεί οι τιμές είναι καλύτερες (έδωσε και παραδείγματα).
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας είναι φανερή η προσπάθεια να το φωρτώσουν όλα στον Ιακώβου, όμως και αυτοί υποστηρίζουν την εκδοχή να έχει γίνει λάθος από την Auspure, αφού με τον τρόπο αυτό και την ευθύνη ξεφορτώνονται και τον Ιακώβου βοηθούν και μπορούν να δίνουν «αμινοξέα» και «συμπληρώματα διατροφής» στο μέλλον, όταν ο αντικαταστάτης του Ιακώβου θα προσπαθήσει να φτιάξει την νέα ομάδα.

Τα μαχαίρια βγήκαν απ’ τα θηκάρια, ο πόλεμος για την καρέκλα άρχισε

Στο παρασκήνιο η μάχη για τον έλεγχο της ΕΟΑΒ στη «μετά ντόπινγκ» εποχή, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει ήδη πάρει σαφή θέση κόντρα στην Ομοσπονδία, δηλώνοντας ότι το πόρισμα που του παρέδωσαν, σύμφωνα με το οποίο την αποκλειστική ευθύνη έχει ο αρχιπροπονητής Ιακώβου, δεν καλύπτει την κυβέρνηση.
Η Ομοσπονδία ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιάννη Σγουρό και όταν ο Ορφανός ήταν υφυπουργός Αθλητισμού προσπάθησε, όπως και σε άλλες Ομοσπονδίες, να αλλάξει τα πράγματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η υπόθεση του ντόπινγκ δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Ηδη στην πιάτσα κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα για να αναλάβουν τα ηνία της ΕΟΑΒ με πρώτο αυτό του Πυρρού Δήμα. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ και έθεσε τον εαυτό του «στην υπηρεσία του αθλήματος»: «Ανεξαρτήτως του πορίσματος της ελληνικής Δικαιοσύνης πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν γενικές αλλαγές στην Ομοσπονδία. Αγαπάω το άθλημα μου και δεν θα έλεγα "όχι" αν μου πρότειναν κάποιο ρόλο» (δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για το τελευταίο).

Την ίδια στιγμή, ο Σγουρός, υπό το βάρος του σκανδάλου, δεν έθεσε υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, της οποίας ήταν γραμματέας, και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού όλοι γνωρίζουν ότι αυτός κινούσε τα νήματα και επί της ουσίας διοικούσε την ελληνική Αρση Βαρών. Ηδη στον αθλητικό Τύπο πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν την παραίτηση της διοίκησης της ΕΟΑΒ και στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το πόρισμα της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και προκύψουν ευθύνες για την Ομοσπονδία, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και πολύ δύσκολα θα αποτραπεί η άλωση της από τους εκλεκτούς της κυβέρνησης.

Ο Ιωαννίδης δεν είναι Ορφανός και επιπλέον έχει και ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του για να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ο αποκλεισμός της Εθνικής από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα δε θα εκπροσωπηθεί ούτε στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος της ελληνικής Αρσης Βαρών και το μέλλον αυτής της αθλητικής (και πολιτικής) μπίζνας, αφού σε αγωνιστικό επίπεδο δεν υπήρχαν ελπίδες για μεγάλες διακρίσεις. Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα από τη στιγμή που ο Δήμας δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει στην αλλαγή φρουράς, μιας και έχει τα απαραίτητα «προσόντα».

Το μοναστήρι να ναι καλά και από καλόγερους ...

Οπως και στην περίπτωση Κεντέρη - Θάνου, όσοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον έλεγχο δεν έχουν παρά ελάχιστες ελπίδες να βγουν αλώβητοι από τη συγκεκριμένη περίπτωση και γι' αυτό το αθλητικό σύστημα τους έχει ήδη ξεγράψει και ψάχνει να βρει νέα, άφθαρτα και αμόλυντα πρόσωπα τα οποία, θα κληθούν να ανορθώσουν το πρεστίζ του ελληνικού πρωταθλητισμού.
Τα νέα πρόσωπα θα αναλάβουν να μας πείσουν ότι μπορεί να υπάρξουν πρωταθλητές οι οποίοι θα είναι καθαροί, εννοώντας ότι δε θα κάνουν χρήση αναβολικών και χημικών ουσιών. Η προσπάθεια που κάνουν για να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς πριμοδότησης του πρωταθλητισμού είναι χαρακτηριστική. Ολοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα ελληνικά μετάλλια είναι καθαρά και ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε τα πράγματα. Το γεγονός ότι πιάστηκαν αθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι μεμονωμένο ή προβοκάτσια (σαν το «φαρμάκι» που έριξαν στη σούπα του Σαμπάνη το 2004!).
Ολα τα μετάλλια που πήρε η Αρση Βαρών τα προηγούμενα χρόνια είναι καθαρά, όπως καθαρά θα είναι και τα μετάλλια που θα πάρει στο μέλλον και γι' αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε σαν χώρα να «επενδύουμε» στον πρωταθλητισμό και να δημιουργούμε αθλητές που θα ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και θα μας κάνουν υπερήφανους.
Θέλουν να μας πείσουν ότι όλες οι επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα του συνδιασμού της σκληρής δουλειάς και του αυθεντικού ταλέντου που διαθέτουν οι έλληνες αθλητές (βάλτε και λίγο «DNA της φυλής», «ελληνική ψυχή» και τα παρόμοια εθνικοπατριωτικοναζιστικά).
Αν κάποιος τους φέρει αντιρρήσεις ή προσπαθήσει να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δε μπορεί ο άνθρωπος να κερδίσει τον υπεράνθρωπο, τον άνθρωπο-μηχανή, τότε υπάρχει έτοιμη η αφοπλιστική απάντηση: «αφού όλοι έτσι κάνουν, γιατί να μη χαρούμε κι εμείς σα λαός κάποιες νίκες;».

Δυστυχώς, η προσπάθεια τους είναι επιτυχής. Οχι γιατί πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι οι αθλητές μας είναι καθαροί, αλλά γιατί η πλειοψηφία έχει αποδεχτεί την πραγματικότητα και μπορεί να χαίρεται και να πανηγυρίζει νίκες και μεγάλες επιτυχίες ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιτυγχάνονται. Η λογική του προσωπικού βολέματος και της επίτευξης του μέγιστου κέρδους με κάθε μέσο μας έχει κάνει να μπορούμε να αποδεχόμαστε μια εικονική πραγ¬ματικότητα που μπορεί να μας προσφέρει πλαστές χαρές και που, το κυριότερο, δε μας ξεβολεύει από τον καναπέ μας. Αισθανόμαστε περήφανοι που μπορούμε να κοντράρουμε στα ίσια τις μεγάλες αθλητικά χώρες και αποδεχόμαστε επί τις ουσίας το ντόπινγκ, πίσω από τη φράση: «όλοι αυτό κάνουν».

Οπως συμβαίνει και στην περίπτωση των ομαδικών αθλημάτων, μάγκας είναι ο πρόεδρος που έχει την ομάδα πρώτη, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Οταν η κορυφή γίνεται αυτοσκοπός και η χαρά της συμμετοχής είναι για τους ρομαντικούς, η ντόπα έχει πετύχει την πιο μεγάλη νίκη. Από τη στιγμή που ενδιαφερόμαστε μόνο για το τελικό αποτέλεσμα και όχι για τον τρόπο που φτάνουμε σ' αυτό, είμαστε όλοι συνένοχοι.
Για μια ακόμη φορά πρέπει να τονίσουμε, ότι το πρόβλημα των αναβολικών και του ντόπινγκ είναι σύμφυτο με τη λογική του μέγιστου κέρδους και θα γιγαντώνεται όσο η νεολαία και η εργατική τάξη δεν αποφασίζουν να παλέψουν για τη ζωή και αρκούνται απλά στην επιβίωση.

Κος Πάπιας - Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger